Verola del mico: la UE creu que el risc de contagi és baix i no controlarà fronteres
El comitè reconeix que hi podria haver més casos importats, però no és partidari d'introduir limitacions als viatges
El risc que la verola del mico --o mpox-- s'estengui a la població general de la Unió Europea és "baix", segons han conclòs els tècnics de salut reunits d'urgència aquest dilluns per analitzar què fer davant de l'emergència declarada per l'OMS pel brot del virus a la República Democràtica del Congo d'una variant més agressiva i transmissible de les que es coneixien fins ara.
Per això ha decidit no modificar l'actual estratègia de vacunació contra la infecció i, per tant, no recomana la vacunació a la població general ni el control de fronteres.
A Europa, divendres passat se'n va detectar el primer cas fora del continent africà: el d'un pacient de Suècia que s'hauria contagiat durant un viatge a l'Àfrica. I aquest dilluns s'ha informat d'un altre cas a les Filipines, un home del qual no es té constància que hagi viatjat al continent africà.
El Comitè de Seguretat Sanitària de la UE no descarta l'aparició de més casos importants a Europa i ha constatat que el risc que el virus s'estengui augmenta en poblacions amb contacte estret amb casos diagnosticats i en persones especialment vulnerables.
Segons el Ministeri de Sanitat, que ha participat en la reunió del comitè, a Espanya hi ha un estoc de vacunes d'unes 500.000 dosis i hi ha capacitat d'adquirir-ne de noves a través de la compra conjunta de la UE.
Una trentena de casos a Catalunya
Des de la Conselleria de Salut asseguraven divendres que la probabilitat de transmissió per mpox és "molt baixa" a Catalunya i que la situació epidemiològica està "sota control".
En aquesta línia, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el metge i investigador especialitzat en malalties infeccioses Oriol Mitjà considera que l'escenari "no és el mateix que en la covid" i "el més important hauria de ser la vigilància, la identificació de símptomes, la capacitat dels laboratoris de diferenciar les variants, la possibilitat de vacunació a les persones que tinguin molts contactes sexuals i estar alerta perquè no arribi als nens".
Segons el departament, durant el 2024 s'han notificat un total de 29 casos --una tercera part dels que es van registrar el 2023-- i els últims casos notificats són de la setmana del 14 al 20 de juliol.
A Catalunya s'han administrat més de 23.500 dosis de la vacuna contra el mpox des que es va iniciar la vacunació el 2022 i ha assenyalat que "el principal col·lectiu a vacunar-se són totes aquelles persones amb relacions sexuals de risc".
El virus de la verola del mico causa una malaltia infecciosa que provoca inflamació dels ganglis i grans i butllofes a la pell doloroses o amb picor.
El que més preocupa a hores d'ara és que la nova variant que circula a Àfrica passi a transmetre's sobretot per via sexual, un tipus de contagi que ja ha començat a veure's entre treballadores sexuals del Congo. Això ha contribuït a estendre la infecció a altres països.
El Ministeri de Sanitat reunirà també aquest dimarts les comunitats per debatre com fer front a l'alerta sanitària.
- ARXIVAT A:
- SalutVerola del mico