Viatjar al Regne Unit el 2021: guia dels canvis que porta el Brexit
La sortida de la UE es fa efectiva a partir de l'1 de gener, però no caldrà passaport per viatjar a territori britànic fins a l'1 d'octubre
Entrem al 2021 i això vol dir que es materialitza el Brexit. El Regne Unit deixa el mercat únic i la unió duanera i això implica canvis, tant comercials com per a la població que es mogui entre Espanya i el territori britànic.
En aquesta guia recollim els principals dubtes que hi pot haver a l'hora de viatjar, treballar o estudiar al Regne Unit.
Convé tenir en compte, a més, que hi ha les possibles restriccions o condicions amb motiu de la pandèmia de la Covid-19.
Quina documentació cal per viatjar al Regne Unit?
En cas de viatjar aquest 2021 al Regne Unit, malgrat el Brexit, fins a l'1 d'octubre encara no caldrà passaport i es pot continuar fent només amb el DNI.
En canvi, sí que és aconsellable contractar una assegurança de viatge que els cobreixi el cost d'una assistència mèdica, per si s'ha de menester.
En cas de tenir la targeta sanitària europea, es poden continuar utilitzant fins que expirin.
Els espanyols registrats com a residents al Regne Unit en l'anomenat Sistema d'Assentament podran continuar fent servir el DNI per entrar al Regne Unit com a mínim fins al 2025.
I si hi vaig en cotxe o moto o porto una mascota?
En el cas de viatjar amb una mascota, el passaport europeu continuarà sent vàlid, tant per anar com per tornar, sempre que la vacuna de la ràbia no expiri durant l'estada al país.
Com queda la situació dels espanyols residents al Regne Unit?
No els canvia la situació. Mantenen els drets de residència, treball i accés a la sanitat, garantits amb l'Acord de Retirada firmat pel Regne Unit i la UE.
El que sí que han de fer és registrar-se com a residents al Sistema d'Assentament. Tenen temps fins al 30 de juny del 2021. Per ara ja ho han fet més de 246.000 persones.
Els que acumulin més de 5 anys de residència continuada tenen l'estatuts d'assentat. Els de menys, preassentat, i poden demanar el d'assentat quan arribin al lustre. Tota la informació sobre el Sistema d'Assentament és en aquesta pàgina, i en aquest altre enllaç es pot saber de quin estatus es disposa.
Es pot fer servir el carnet de conduir espanyol al Regne Unit?
Si cal conduir, es pot fer amb el carnet, però si es viatja amb el vehicle propi caldrà la carta verda o un altre justificant que acrediti que està assegurat.
Els espanyols residents al Regne Unit poden bescanviar-lo sense haver-se de tornar a examinar.
A la inversa, els titulars de permisos de conduir britànics el podran fer servir per conduir per Espanya fins al 30 de juny de 2021. Els que són residents a Espanya ja poden iniciar el procés de bescanvi, fins al 30 de desembre. Els que no ho puguin fer, han de consultar la guia "Living in Spain".
Cal pagar el roaming, si faig servir el mòbil?
En algun moment del viatge és probable que es vulgui fer ús del telèfon mòbil. En aquest cas, cal consultar amb l'empresa de telefonia contractada quina tarifa aplicarà si es fa servir el roaming, ja que deixa d'estar-ne garantida la gratuïtat.
Passa el mateix a la inversa, amb els britànics que vulguin fer servir el roaming a Espanya.
Cal visat per anar viure o treballar al Regne Unit?
Des de l'1 de gener es posa en marxa un sistema migratori per punts, conegut com PBS, per les sigles en anglès, amb diferents tipus de visats, com el de Treballador Qualificat, el de Salut i Assistència (per treballar per al Sistema Nacional de Salut o NHS) i el Talent Global.
No cal visat per visitar el Regne Unit durant un període màxim de 6 mesos per fer turisme, visitar familiars o amics, fer estudis de curta durada -inferiors a 6 mesos- o activitats empresarials com ara conferències.
Cal visat per anar a estudiar al Regne Unit?
Si els estudis duren més de 6 mesos, caldrà demanar un visat d'estudiant, que cobreix tots els estudis. A banda, caldrà abonar el Recàrrec Migratori de Salut. En aquest enllaç hi ha la guia per a estudiants elaborada pel govern britànic.
En el cas dels Erasmus, el Brexit fa que el Regne Unit deixi d'acollir estudiants d'aquest programa, tot i que els ja hi són el podran acabar.
Els joves que, malgrat tot, hi vulguin anar a estudiar hauran de demanar un visat i acreditar que tindran els mitjans econòmics per viure-hi durant l'estada. El govern britànic vol crear un programa propi, anomenat "Turing" en honor al matemàtic Alan Turing, per finançar els estudis a l'estranger d'uns 35.000 joves a partir del setembre de 2021.
Un cop acabats els estudis de llicenciatura universitària o superiors, es pot demanar el visat de Llicenciat, que permet quedar-se al Regne Unit i treballar o buscar feina durant dos anys, termini que s'amplia fins a tres si es cursa el doctorat. Aquest visat es posarà en marxa l'estiu del 2021.
Pel que fa als nens i joves d'entre 4 i 17 anys que vulguin estudiar en un col·legi independent britànic, cal sol·licitar el visat d'infant estudiant.
En quina situació queden els britànics residents a Espanya?
Els que hi viuen legalment des d'abans del 31 de desembre de 2020 mantenen els drets de residència, treball i accés a la Seguretat Social protegits per l'Acord de Retirada firmat pel Regne Unit i la UE, mentre siguin residents a Espanya.
Qui no ho hagi fet s'ha s'inscriure com a resident a Estrangeria i a la comissaria de policia corresponent. Les dades del juny passat mostren que a Espanya hi ha més de 366.000 britànics registrats o amb targeta de residència en vigor.
Què han de fer els britànics que volen viure a Espanya a partir de l'1 de gener?
S'han de posar en contacte amb el consolat d'Espanya al Regne Unit per demanar el visat corresponent.
I els britànics que vulguin fer turisme a Espanya?
Poden venir sense visat, com a qualsevol país de la zona Schengen, per un màxim de 90 dies dins d'un període de 180 dies. Caldrà que tinguin un passaport amb una validesa d'almenys sis mesos.
En aquests 90 dies poden fer turisme, visitar familiars o amics, assistir a reunions de negocis, actes culturals o esportius o seguir estudis de curta durada.
Com afecta el Brexit les empreses, les importacions i les exportacions?
Amb la sortida del Regne Unit de la UE, els britànics deixen la unió duanera i el mercat únic. Això implica noves normes per a transportistes, controls o moviment de mercaderies a través de les fronteres. En aquesta pàgina web hi ha informació per a les empreses, sobre com fer exportacions, importacions o drets d'autor, entre altres.
En el cas dels particulars, també cal tenir en compte que, segons quins productes i quina quantitat se'n dugui, com alcohol o tabac, hauran de passar un control de duana.