Viatjar per jugar a pàdel o veure un Sant Andreu-Europa: el turisme esportiu a Catalunya
L'interès estranger per contemplar o practicar algun esport a casa nostra s'està fent un lloc en la indústria vacacional
Mireia Sala
Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio
És dia de partit. Les grades s'omplen de banderes, de samarretes, de bufandes... i també d'idiomes. El d'avui és un públic especialment internacional: aplega espectadors de fins a 24 nacionalitats, alguns dels quals han viatjat expressament fins a Barcelona per assistir a aquest matx.
No són ni al Camp Nou --per raons òbvies--, ni a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, ni a Cornellà-El Prat... Ningú ha vingut a veure el Barça ni l'Espanyol. Es tracta de l'últim derbi entre el Sant Andreu i l'Europa, dos equips de Segona Federació que també desperten l'interès dels aficionats estrangers.
És només un exemple de l'atracció pels esdeveniments esportius celebrats a Catalunya entre ciutadans provinents d'arreu del món, una motivació que va més enllà dels clubs més mediàtics i que els porta, fins i tot, a condicionar els seus desplaçaments i vacances.
Entre vols i gols
Són molts els estrangers que venen a casa nostra per raons esportives, ja sigui com a espectadors o amb la voluntat de competir, encara que sigui en nivells amateurs.
Així ho explica Charles Hamilton, propietari d'una agència de viatges especialitzada en turisme esportiu, que constata que aquest perfil de visitant va en augment a casa nostra.
"Hi ha la gent que ve a fer turisme aprofitant que vol veure el Barça, un partit de tennis o la Fórmula 1, i hi ha la gent que ve a participar d'un esdeveniment esportiu."
Com hem vist, no sempre busquen l'esport d'elit. Ramon Armengol, directiu del Club Esportiu Europa, constata que hi ha turistes que venen expressament per veure els partits d'aquest equip del barri de Gràcia: "Moltes vegades combinen i venen a veure partits de futbol professional, però també categories no professionals."
Algunes agències de viatge ofereixen a aquests turistes entrades que combinen l'accés al partit amb l'acompanyament per part de seguidors locals.
Socis d'aquestes entitats que els fan de guies durant les hores prèvies a l'enfrontament i els porten a conèixer els ambients que freqüenta l'afició de l'equip, com assenyala Gerard Alvarez, portaveu del Sant Andreu.
"Busquen aquesta màgia del futbol popular, viure els partits amb la nostra gent, fer una prèvia amb ells..."
Suar la samarreta més enllà de la platja
Entre els que visiten Catalunya per competir o entrenar en alguna d'aquestes disciplines, Hamilton subratlla que en destaquen les bones instal·lacions i també l'alt nivell de la formació rebuda.
"Venen a aprendre perquè els professors aquí són bons, hi ha bona tècnica, pots jugar a l'aire lliure... Tenen classes i els organitzem alguns partits contra oposició local. Passa amb el pàdel, el futbol..."
Els clubs de pàdel reben cada vegada més visitants d'aquest tipus, tal com explica Sergi Curto, propietari i director de Padel Indoor Figueres.
"És una excusa perfecta per a ells per poder venir a un país on poden jugar, rebre classes, entrenaments, formar-se... i aprofitar l'oferta turísitca per fer una mica de vacances. És un lligam perfecte."
Esportistes que s'acaben convertint en turistes perquè, aprofitant l'avinentesa, també acaben recorrent el país.
Segons les dades oficials fetes públiques per la Generalitat l'any 2021, el turisme esportiu a Catalunya genera una repercussió econòmica de 558 milions d'euros, dels quals 260 tenen un impacte directe.