Víctimes de pederàstia demanen que el Parlament no distingeixi Montserrat: "És una agressió"

Els afectats reclamen a la cambra catalana que reconsideri la seva decisió de reconèixer l'abadia amb la Medalla d'Honor
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Pederàstia

Diverses víctimes d'abusos sexuals per part d'homes vinculats a l'Església catòlica demanen al Parlament de Catalunya que no atorgui la medalla d'Honor al Monestir de Montserrat. Aquest dimarts entregaran als membres de la mesa una carta, avançada per 3Cat i El Periódico, en què acusen la institució religiosa d'haver silenciat i encobert casos de pederàstia, i el Parlament de blanquejar-ho.

En concret, aquest grup de víctimes catalanes de casos com els dels Maristes, els Jesuïtes o els que esquitxen el mateix monestir s'oposen al reconeixement de l'abadia amb l'argument que, fins ara, no ha aplicat cap pla de reparació i indemnització de les víctimes malgrat haver reconegut els fets. Ho ha subratllat a "El matí de Catalunya Ràdio" Miguel Hurtado, que va ser el primer de denunciar els abusos relacionats amb aquesta institució.

"És un aval a la gestió que ha fet l'abadia de Montserrat, que ha estat negar els fets, minimitzar-los, intentar obstaculitzar les investigacions, evitar que surtin a la llum... I és un aval a la decisió de l'abadia de no indemnitzar les víctimes."

L'atorgament de la Medalla d'Honor coincideix amb l'any del mil·lenari del monestir (ACN)

Un reconeixement polèmic

El passat 9 de juliol, el Parlament de Catalunya va acordar atorgar la Medalla d'Honor en categoria d'or al monestir de Montserrat coincidint amb el mil·lenari de la seva fundació per part de l'abat Oliba. Ho va anunciar el president de la cambra, Josep Rull, després que la mesa ho ratifiqués. Rull va destacar que l'abadia "s'ha convertit en un baluard de defensa de la llengua i la cultura catalana", així com de les "llibertats col·lectives"

Hurtado considera que, amb l'atorgament d'aquesta medalla --màxima distinció de la cambra catalana--, el Parlament es posa al costat dels bisbes en el seu enfrontament amb l'Estat, que els exigeix un pla d'indemnitzacions consensuat.

"És un acte d'agressió injustificada. Una retraumatització per a les víctimes."

Critica, a més, que no els han respost a la proposta d'una llei perquè les antigues víctimes puguin denunciar per la via civil. "Hem de collar-los per aconseguir una llei que permeti denunciar si la institució no gestiona bé els casos i, des del març, no tenim resposta. Per a això no hi ha pressa, però per donar-li la Medalla d'Or, de seguida es posen d'acord i ho tramiten per la via d'urgència", lamenta.

L'actuació del Parlament i els seus partits, segons els firmants de la carta, evidencia que es prioritza preservar les institucions per sobre de les víctimes i adverteixen que faran noves protestes si finalment al setembre s'atorga la medalla a Montserrat.

ARXIVAT A:
Pederàstia Abadia de Montserrat Parlament de Catalunya Agressió sexual
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut