Víctimes d'ETA acusen Tellado d'utilitzar-los políticament: "No podeu fer més fàstic"

El portaveu del PP va fer servir les imatges dels 12 càrrecs socialistes assassinats per ETA per criticar el govern de Sánchez per la reforma que convalida les penes, i el PSOE li demana la dimissió
Redacció Actualitzat
TEMA:
Congrés dels Diputats

Fills d'algunes de les víctimes d'ETA que Miguel Tellado ha mostrat aquest dimecres al Congrés per carregar contra el govern de Pedro Sánchez acusen el portaveu del PP de fer servir la imatge dels seus familiars com a arma política. Entre aquests, la presidenta del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme, Consuelo Ordóñez (germana de Gregorio Ordóñez, diputat del PP basc assassinat per ETA el 1995).

 "No podeu fer més fàstic", diu en un missatge a X. "Aquesta imatge serà de les més repugnants que m'han tocat veure a la meva vida. Resumeix a la perfecció el que signifiquen els nostres familiars assassinats per ETA per a vosaltres", afegeix. I conclou: "Traieu les vostres mans brutes dels nostres éssers estimats!"

Tot, arran de la reforma que convalida penes a l'estranger a presos, per adaptar-se a la legislació europea, que va quedar aprovada per unanimitat al Congrés el 18 de setembre i que ha superat tots els tràmits al Senat. 

Ara, però, i després de la denúncia de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, el PP al·lega que li va passar per alt que aquesta reforma, que va rebre el vot favorable dels conservadors, incloïa una esmena de Sumar per suprimir l'excepció espanyola que impedeix als presos d'ETA restar els anys de presó a França

Així doncs, en la sessió de control al govern espanyol, Tellado va acusar el PSOE de voler rebaixar-los les penes a canvi del vot de Bildu. I ho va fer mostrant un cartell amb les cares de 12 càrrecs socialistes assassinats per ETA. Una imatge que va tornar a alçar quan intervenia el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, mentre la companya d'escó de Tellado, Macarena Montesinos, reia assenyalant el cartell.

L'acció ha indignat altres familiars de víctimes d'ETA, que també han reaccionat a les xarxes contra Tellado. Entre ells, Maria Jauregi, filla de l'exgovernador civil socialista a Guipúscoa Juan María Jáuregui, assassinat per ETA el 2000, que ha acusat Tellado de fer servir les víctimes com a "arma llancívola".

També ha carregat contra el portaveu del PP el fill de Froilán Elespe, regidor socialista de Lasarte assassinat per ETA el 2001. "Sort que el que digui aquest home me la bufa en grau extrem, si no, veure com subjecta de forma carronyera una foto amb la imatge del meu pare em remouria la panxa fins al vòmit", diu.

En la mateixa línia, Sandra Carrasco, la filla d'Isaías Carrasco, regidor d'Arrasate assassinat per ETA el 2008, ha exigit a Tellado que no torni a fer servir la foto del seu pare i que deixin d'"utilitzar les víctimes". "Sou uns pocavergonyes", diu.

La Fundació Fernando Buesa, en memòria del vicelehendakari socialista assassinat per ETA l'any 2000, ha demanat respecte per a les víctimes del terrorisme i les seves famílies. En un missatge a X, afirmen: "Veure com es maltracta la seva memòria i dignitat per interessos partidistes és profundament feridor".
 

El PSOE demana la dimissió de Tellado, que evita fer autocrítica

L'endemà de la seva intervenció a la cambra, Tellado ha esquivat fer autocrítica. Preguntat als passadissos del Congrés, ha respost: "És normal que hi hagi queixes de les víctimes, perquè la realitat és que el govern està fent servir les víctimes de terrorisme com a moneda de canvi: vots per pressupostos, pressupostos per presos..."

"El govern ho pot aturar", ha dit. El que reclamen els populars és que la llei es retiri del Senat, abans que es remeti novament al Congrés perquè quedi formalment convalidada. I és que, com que ja no es poden presentar esmenes ni modificar-la, només cal que se sotmeti a votació a la cambra baixa abans del 14 d'octubre, i s'aprovi o no, es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat i entrarà en vigor.

Mentrestant, el PSOE ha demanat la dimissió o el cessament "immediat" del portaveu del PP.

 

ARXIVAT A:
ETA PP Congrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut