El PSOE guanya, el PP s'ensorra, la dreta no suma i l'independentisme pot ser clau

Amb el 99,99% escrutat de les eleccions 2019, els socialistes poden formar govern amb Ciutadans o bé amb Podem, però li caldria sumar els independentistes

Actualitzat

Amb un 99,99% escrutat, el PSOE és el partit més votat amb 123 diputats en aquestes eleccions del 28 d'abril. Pedro Sánchez impulsa el PSOE a la primera victòria electoral en unes generals des del 2008: guanya 38 diputats respecte als que va obtenir el 2016.

En segon lloc se situa el PP, que baixa dels 137 escons actuals a 66. Els populars tenen els seus pitjors resultats dels últims 30 anys i perden més de la meitat dels 137 diputats que tenien fins ara. Pablo Casado no podria governar ni sumant els seus escons amb els de Ciutadans i Vox. Les tres dretes juntes sumen 146 diputats, molt lluny de la majoria absoluta.

 

Al darrere s'hi situen Ciutadans i Unides Podem. La formació taronja s'enfila fins als 57 diputats, molt per sobre dels 32 que tenia fins ara. El partit d'Albert Rivera és el segon més votat en autonomies com Madrid o Andalusia.

Per la seva banda, la candidatura liderada per Pablo Iglesias obtindria 42 escons, set dels quals correspondrien a En Comú Podem, i passa a ser quarta força. Unides Podem, que juntament amb les confluències va treure 71 diputats el 2016, es queda sense bona part de la representació a la cambra baixa.

Vox irromp amb força al Congrés

L'extrema dreta de Vox entra amb força a la cambra baixa amb 24 diputats. El partit liderat per Santiago Abascal aconsegueix representació per Barcelona, Madrid, Sevilla, Saragossa i València, entre d'altres. En total, obté diputats en onze autonomies.

Entre els diputats de la formació d'extrema dreta hi ha els dos advocats de l'acusació popular en el judici del procés, Javier Ortega Smith i Pedro Fernández. Ortega Smith era el número dos de la candidatura per Madrid i Fernández era el cap de llista per Saragossa.

 

 

A Catalunya, Esquerra Republicana guanya amb 15 escons, seguida del PSC. Els comuns passen de la primera a la tercera posició, JxCat i Cs perden un diputat cadascun i el PP s'ensorra. Vox aconsegueix representació per Barcelona i el Front Republicà ha quedat per sota del 3% i no obté cap diputat.

Els republicans pugen sis diputats i es converteixen en la cinquena força al Congrés, seguits de Junts per Catalunya, amb set escons, que en perd un. Els partits nacionalistes bascos, PNB i Bildu, obtenen sis i quatre escons, respectivament. Els "jeltzales" augmenten un diputat, i l'esquerra abertzale en puja un.

Entre els partits amb menys representació, Coalició Canària i Navarra Suma sumen dos diputats cadascun. Compromís i el Partit Regionalista Cantàbric han obtingut un escó per cap.

 

La victòria del PSOE es dona també en la majoria d'autonomies i províncies. Els socialistes han guanyat en totes les autonomies excepte Catalunya, Navarra i el País Basc i en 41 de les 52 províncies.

 

 

 

Un escenari que fa imprescindible pactar

El Congrés resultant d'aquestes eleccions obliga els partits a pactar. El PSOE necessita acords amb altres formacions per poder arribar als 176 escons que suposen la majoria absoluta de la cambra baixa.

D'una banda, els socialistes poden arribar-hi si pacten amb Ciutadans, tot i que la formació taronja ha descartat aquesta opció insistentment durant la campanya electoral.

L'altra opció és un pacte amb Podem, però en aquest cas no arribaria a la majoria absoluta. Caldria el suport de l'independentisme i reeditar la majoria de la moció de censura contra Mariano Rajoy per arribar als 176 diputats. Tanmateix, per a la investidura n'hi ha prou de sumar més vots a favor que en contra en segona votació.

 

 

 

 

Sis dels set candidats processats entren a les Corts

En les eleccions d'aquest 28 d'abril, tant Esquerra com Junts per Catalunya portaven a les llistes candidats que es troben processats. Sis dels set que optaven a aconseguir l'acta de parlamentari han estat escollits: quatre al Congrés i dos al Senat.

Per part d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras ha estat escollit diputat al Congrés i Raül Romeva ha estat el senador més votat a la circumscripció de Barcelona, amb més de 900.000 sufragis.

Pel que fa a Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han obtingut l'escó al Congrés. D'altra banda, l'empresari amic íntim de Puigdemont Josep Maria Matamala serà senador per Girona.

L'únic dels candidats processats que no ha estat escollit ha estat l'exconseller de Cultura Lluís Puig, que optava a un escó al Senat per Barcelona.

 

El sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio ja preveia la victòria del PSOE

A primera hora del vespre, el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio ja apuntava una victòria clara del PSOE, amb una forquilla d'escons d'entre 116 i 121. El sondeig també anticipava que les tres formacions de dreta, PP, Cs i Vox, no sumarien majoria absoluta.

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut