Victòria de la indústria petroliera: Shell esquiva l'obligació de reduir les emissions un 45%
La multinacional guanya un recurs contra la sentència del 2021 que li marcava objectius concrets per al 2030
Victòria als tribunals de la indústria del petroli. La multinacional Shell ha guanyat el recurs contra una sentència pionera del 2021 que l'obligava a reduir les emissions de CO2 en un 45% l'any 2030. El tribunal d'apel·lació dels Països Baixos considera que el sector petrolier ha de reduir les emissions perquè han contribuït a provocar la crisi climàtica, però al mateix temps creu que un jutge no pot fixar quotes obligatòries.
Una "marató" contra el canvi climàtic
Tot un revés per a l'advocat i els activistes, que rebien amb llàgrimes la derrota. Donald Pols, director de Milieudefense, es mostrava decebut a la sortida de la lectura de la sentència: "Estic realment dolgut per això. Aquest hauria d'haver estat el moment en què realment podríem haver fet un gran avenç en la lluita contra el perillós canvi climàtic. Però, segons Pols, la lluita contra el canvi climàtic "és una marató, no un esprint i la cursa tot just ha començat".
La petroliera Shell va ser condemnada el 2021 a reduir les seves emissions de carboni un 45% el 2030, en comparació amb els nivells del 2019.
Era una sentència històrica, per primera vegada s'obligava una empresa a alinear la seva política amb els acords de París. Shell, però, la va recórrer. I ara el tribunal d'apel·lacions li ha donat la raó.
El tribunal rebutja aplicar quotes només a Shell
El Tribunal d'Apel·lació diu que la companyia té efectivament l'obligació de lluitar contra el canvi climàtic, però que cap tribunal pot exigir-li un percentatge concret de reducció.
El tribunal argumenta que si només s'exigeix a una companyia que deixi de vendre gas i petroli, la competència assumirà el negoci i a la pràctica no es reduiran les emissions.
"Shell ha de contribuir als objectius climàtics de l'Acord de París", ha afirmat la jutgessa del tribunal d'apel·lacions, Carla Joustra, en la lectura de la sentència, "però la legislació existent no fixa un percentatge de reducció específic per a cada empresa".
Per la seva banda, en un comunicat, Shell s'ha mostrat satisfeta per la sentència, perquè creu que la transició energètica no pot fer-se a cop de sentències judicials. L'empresa diu que està invertint entre 10.000 i 15.000 milions de dòlars fins al 2025 en "solucions energètiques" baixes en carboni, un 23% de tota la seva despesa en inversió. També és cert que aquest març l'empresa va rebaixar els seus objectius de reducció d'emissions de cara al 2030.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica