Donald Trump, en una reunió del G7, torna a ser el centre d'atenció dels líders internacionals (Europa Press/DPA/Michael Kappeler)

Victòria de Trump: de la felicitació resignada de la UE i Zelenski a l'eufòria d'Orbán i Meloni

Els principals líders europeus expressen la disposició a col·laborar per millorar la relació transatlàntica i a treballar conjuntament per la pau
Redacció Actualitzat
TEMA:
Unió Europea

La victòria de Donald Trump en les eleccions a la presidència dels Estats Units ha desencadenat reaccions per part de la majoria de líders polítics mundials, a l'expectativa de saber com serà la segona etapa del candidat republicà a la Casa Blanca. La majoria de valoracions s'han fet públiques a través de la xarxa X.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, l'ha felicitat per la seva "impressionant victòria" electoral i assegura que aprecia el compromís de Trump sobre el principi "de buscar la pau amb fortalesa" en afers internacionals. El president ucraïnès creu que això pot acostar-los a una pau justa a Ucraïna.

A l'espera d'una possible reacció del president rus, Vladímir Putin, el Kremlin diu que estan a l'expectativa de si els Estats Units canviaran la seva política exterior de cara al gener, quan està previst que Donald Trump assumeixi la presidència.

A Israel, el govern d'extrema dreta que encapçala Benjamin Netanyahu assegura que el retorn de Trump a la Casa Blanca ofereix un nou començament per als Estats Units i enforteix l'aliança entre els dos països.


La Xina assegura que està preparada per gestionar la relació amb els Estats Units segons els principis d'interès mutu i cooperació pacífica. Amb tot, Pequín no ha volgut manifestar-se sobre si el resultat afectarà les relacions bilaterals, però insisteix que la Xina s'adaptarà a la nova situació.

L'Iran ha reaccionat amb una aparent indiferència a la victòria de Trump, segons es desprèn de les valoracions que n'ha fet la portaveu de l'executiu, Fatemeh Mohajerani.

"No hi haurà canvis en el nivell de vida de la gent i no importa gaire qui arribi a ser president (...), no té una relació clara amb nosaltres. Les polítiques generals dels Estats Units i l'Iran són polítiques fixes."

Des de Nova Delhi, el primer ministre indi, Narendra Modi, ha dit que espera col·laborar amb Trump per promoure la pau global, l'estabilitat i la prosperitat.


La Unió Europea i l'OTAN, a favor d'enfortir relacions

La Unió Europea es mostra disposada a cooperar amb els Estats Units per establir una relació transatlàntica forta, com ha expressat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, per a qui Europa i els Estats Units "són més que simples aliats".

Al seu torn, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha subratllat que la UE i els EUA tenen "una aliança duradora i un vincle històric" i confia que les dues parts mantinguin una "cooperació constructiva" com a "aliats i amics".

Per la seva banda, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha manifestat que Europa està "llesta" per "cooperar" amb els Estats Units per fer front a "reptes globals sense precedents".

El president de l'OTAN, Mark Rutte, ha comunicat a Trump que compta amb el seu "lideratge" per mantenir l'aliança "forta" i promoure la pau.


Orbán i Meloni, dels primers a felicitar Trump

Els líders ultraconservadors europeus han estat els primers a felicitar Donald Trump, que en el segon mandat aboca la Unió Europea a una nova etapa de possibles hostilitats.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha valorat els resultats electorals com "la remuntada més gran en la història de la política dels EUA" i com "una victòria necessària per al món".

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha apuntat que Itàlia i els Estats Units són nacions "germanes", unides per "una aliança infranquejable, valors comuns i una amistat històrica". "És un vincle estratègic que estic segura que enfortirem encara més", ha afegit.

També han felicitat Trump altres governs conservadors europeus, com el del neerlandès Dick Schoof --primer ministre d'un executiu de coalició als Països Baixos que inclou l'extrema dreta-- i el primer ministre de Portugal, Luís Montenegro, que ha advocat per mantenir "una estreta col·laboració".

Macron i Scholz reforcen l'eix francoalemany

El president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, s'han trucat aquest dimecres per reforçar l'eix francoalemany i s'han mostrat oberts a cooperar amb els Estats Units.

Macron s'ha mostrat predisposat a treballar plegats amb Trump "tal com es va fer durant quatre anys", però ha matisat: "tu amb les teves creences i jo amb les meves, amb respecte i ambició, per més pau i prosperitat".

El socialdemòcrata Olaf Scholz també ha felicitat Trump i ha dit que Alemanya i els Estats Units han treballat durant molt de temps amb èxit "per promoure la prosperitat i la llibertat a banda i banda de l'Atlàntic".

El primer ministre britànic, Keir Starmer, ha destacat la "relació especial" entre el Regne Unit i els Estats Units i ha promès treballar "colze a colze" amb Trump en "seguretat i valors compartits".

Reaccions de Sánchez i Feijóo

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat Donald Trump per la seva victòria i l'ha instat a treballar per millorar les relacions entre els dos països.

Des del Partit Popular, el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que treballarà en una "millor relació bilateral" juntament amb la UE i l'OTAN. El vicesecretari del partit, Esteban González Pons, ha afegit el temor que Trump obri una etapa "aïllacionista" i divideixi els líders europeus.

 

 

ARXIVAT A:
Unió Europea Estats Units Trump Eleccions Estats Units 2024
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut