Victòria del sí als "referèndums" de Putin per annexionar-se quatre regions d'Ucraïna

El president rus, Vladímir Putin, podria anunciar l'annexió els pròxims dies, malgrat que la comunitat internacional no reconeix els resultats
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Les expectatives s'han complert: victòria aclaparadora del sí en els "referèndums" sobre l'annexió a Rússia que s'han fet a quatre regions d'Ucraïna ocupades per forces russes, que sumen un 15% del territori ucraïnès.

Ucraïna i els aliats occidentals qualifiquen de "farsa" els "referèndums" i la comunitat internacional no en reconeix els resultats.

 

Els vots a favor d'integrar-se a Rússia oscil·len entre el 87% dels vots emesos a Kherson i el 99,2% registrats a l'autoproclamada república de Donetsk, al Donbass.

A Lugansk, l'altra regió del Donbass, el suport a la proposta prorussa ha estat semblant, del 98,4%, i a Zaporíjia la xifra oficial parla del 93,1% dels vots a favor de l'annexió a Rússia.

Recompte de vots del referèndum a Donetsk (Reuters/Alexander Ermochenko)

Els "referèndums" s'han fet durant cinc dies i els ciutadans només han pogut acudir lliurement als col·legis electorals aquest dimarts, perquè entre divendres i dilluns la votació es feia casa per casa i als llocs de treball.

A Donetsk, Natàlia Vladímirovna, de la comissió electoral, ha dit, en declaracions a TV3, que "no veia una onada espiritual i emocional de patriotisme com aquesta des del 2014", any en què va començar la guerra del Donbass i forces prorusses van prendre el control d'una part de la regió.

Vladímir Visotski, cap de la comissió electoral de l'autoproclamada República de Donetsk, en la roda de premsa de presentació dels resultats preliminars (Reuters/Alexander Ermochenko)

Ara caldrà veure què trigarà Rússia a anunciar l'annexió d'aquests quatre territoris ucraïnesos ocupats. El president rus, Vladímir Putin, podria anunciar-ho els pròxims dies.

Dmitri Medvédev, antic president rus, aliat de Putin i vicepresident del Consell de Seguretat rus, ja ha dit, en un missatge a Telegram, que "els resultats són clars" i ha afegit: "Benvinguts a casa, a Rússia!"

Des del Parlament rus, el president de la cambra alta ha dit que l'annexió es podria votar el 4 d'octubre, tres dies abans del 70 aniversari de Putin.


Zelenski: "És una farsa"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit que "aquesta farsa en els territoris ocupats no pot ni tan sols ser anomenada imitació d'un referèndum".

Zelenski, d'altra banda, ha fet una crida "a la Unió Europea, l'OTAN i el G7 a augmentar immediatament i de manera significativa la pressió sobre Rússia, sobretot imposant noves sancions, més dures".

A més, ha demanat un augment significatiu de l'ajuda militar i ha parlat explícitament de "tancs, caces de combat, artilleria de llarg abast i sistemes de defensa aèria i antimíssils".


"S'obrirà la capsa de Pandora"

"Si acceptem els referèndums falsos de Rússia, s'obrirà una capsa de Pandora que no podrem tancar", ha declarat Linda Thomas-Greenfield, ambaixadora dels Estats Units a les Nacions Unides.

Thomas-Greenfield ha anunciat que presentaran una resolució al Consell de Seguretat de l'ONU demanant als estats membres que no reconeguin cap canvi territorial a Ucraïna i exigint la retirada de les tropes russes del país.

La resolució no prosperarà, perquè Rússia té dret de veto, però els Estats Units volen dur-la a l'Assemblea General.

Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna (Reuters)

Encara des de l'ONU, el viceambaixador britànic, James Kariuki, ha declarat: "Cap referèndum en aquestes condicions, a punta de pistola, no pot ser mai lliure ni just."

A banda de la resolució, el govern dels Estats Units prepara un nou paquet d'armes per a Ucraïna de 1.100 milions de dòlars i noves sancions si Rússia s'annexiona els territoris ucraïnesos.

El govern del Canadà també ha anunciat noves sancions a Rússia com a represàlia per aquests referèndums, que considera "falsos".

ARXIVAT A:
Vladímir Putin Ucraïna Volodímir Zelenski Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut