Videojocs, reggaeton i fantasia romàntica: en què i on s'han gastat els joves el bo cultural
Sis empreses s'enduen sis milions d'euros, la meitat de tota la despesa feta amb els ajuts que reben per gastar-ho en cultura
LA FNAC, el Reggaeton Beach Festival i la Casa del Llibre lideren el llistat de les més de 700 empreses on els joves catalans nascuts el 2005 han gastat els 400 euros del Bo Cultural Jove.
Les dades, obtingudes a través d'una petició d'accés a la informació pública, revelen que els 12 milions d'euros de despesa amb el bo es concentren en molt poques empreses, sobretot grans distribuïdors i intermediaris de venda d'entrades per a espectacles.
La cadena francesa FNAC, amb set botigues a Catalunya, és l'empresa favorita per fer despesa amb el bo. Els joves catalans hi han gastat tres milions d'euros en llibres, música, videojocs i targetes de subscripció a plataformes com Netflix i Spotify.
José Martín, responsable de marca i comunicació de FNAC, destaca l'interès pels gèneres de literatura juvenil, fantàstica i thriller i, de forma significativa, les compres de dos videojocs: EAFC25 --el FIFA-- i Super Mario Bros Wonder.
"Les dades mostren una joventut molt interessada en la cultura en tots els formats, cosa que és una molt bona notícia pel que fa al creixement de l'interès i el consum cultural entre els joves."
El Bo Cultural Jove és un val del Ministeri de Cultura i Esports que reben els qui fan 18 anys, sense cap altre requisit. Es tracta d'una targeta de prepagament carregada amb 200 euros per gastar en art en directe, com concerts, festivals i cinema; 100 euros per a productes culturals en suport físic (llibres, videojocs, discos...) i 100 euros més per a productes digitals, com ara subscripcions a plataformes, e-books i videojocs en línia.
Les compres només es poden fer en establiments adherits al programa Bo Cultural Jove i els nois i noies l'han de sol·licitar expressament. Ara bé, a Catalunya el bo no triomfa tant com en altres llocs. Només el 59% dels catalans el va demanar el 2023, mentre que a Madrid ho van fer el 70% dels potencials beneficiaris.
Algunes empreses adapten la seva oferta per atraure, precisament, els beneficiaris del bo. El cas més evident és el del Reggaeton Beach Festival (RBF), que s'emporta dos de cada tres euros de l'ajut que ha acabat en festivals de música.
Al web del festival hi destaca un reclam publicitari explícit per als qui fan 18 anys: "Viu l'estiu de la teva vida, gratis, amb el bo cultural jove."
L'RBF celebra una desena d'edicions cada estiu arreu de l'Estat i és, amb molta diferència, el festival favorit dels beneficiaris de l'ajut.
Els llibres i els còmics en surten especialment ben parats, tenint en compte que els joves --sobretot les noies-- són el grup d'edat que més llegeix, segons el Baròmetre d'Hàbits de Lectura i Compra de Llibres.
Així, la Casa del Llibre lidera el rànquing de llibreries preferides per gastar-hi els diners del bo. La directora de la botiga barcelonina del passeig de Gràcia, Marisa Ontiveros, destaca com a més venudes les novel·les de fantasia romàntica de Rebecca Yarros i Sarah Maas.
"Els llibres de les sagues Ales de sang i Una corte els compren de dos en dos i de tres en tres. També funcionen bé els còmics, sobretot els de One Piece, tot i que ha funcionat molt bé la nova col·lecció de Bola de Drac."
La segueixen Norma Editorial --especialitzada en còmics--, les llibreries barcelonines Galatea i La Central i la sabadellenca La Llar del Llibre.
Marc Mediavilla, encarregat de Norma Comics, confirma que els mangues que triomfen són el shonen --d'acció juvenil--, el seinen --per a homes adults-- i el gènere BL o yaoi, històries romàntiques entre homes.
"One Piece, Berserk o Heaven Official's Blessing son els supervendes del bo cultural"
Les empreses de distribució i venda d'entrades per a concerts i espectacles en directe també fan l'agost amb el bo. És el cas de DICE (522.000 euros), Ticketmaster (500.000), Enterticket (300.000) i Eventim (200.000), entre d'altres.
Netflix, Movistar+ i Disney+ s'emporten entre 100.000 i 200.000 euros del bo, mentre que Filmin, molt per darrere, rep 18.000 euros dels beneficiaris de l'ajut.
Als cinemes, el pastís queda una mica més repartit. Present a una desena de municipis catalans, Ocine és qui més ha recaptat amb el Bo Cultural Jove.
El Cultura Jove de la Generalitat: 200.000 euros per a empreses culturals
El Departament de Cultura aposta per "donar valor a la cultura" amb un sistema de copagament que subvenciona entrades a preus reduïts per a joves de 18 a 30 anys. "El programa vol educar en el fet que la cultura no és gratuïta, sinó que té un valor en si mateixa", expliquen fonts de Cultura.
Edgar Garcia i Casellas, director de l'Institut Català de les Empreses Culturals, valora molt positivament la primera edició del programa Cultura Jove, que ha subvencionat les arts en viu amb 200.000 euros per a teatres, sales de concerts i festivals.
Els diners els reben els promotors culturals perquè posin tota o part de la programació amb entrades a un preu d'entre 10 i 45 euros. En aquesta edició s'hi han adherit una trentena de promotors públics i setanta de privats. Garcia i Casellas es proposa sumar-ne més:
"L'any vinent volem seguir fomentant l'accés de persones entre 18 i 30 anys a la cultura i en la creació d'hàbits de consum cultural, i volem fer-ho aconseguint encara una major participació de més promotors"
Els joves s'han de registrar al portal per poder adquirir les entrades amb descompte. Ara mateix, a Cultura Jove hi ha prop de 57.000 inscrits, més del doble que un any enrere.