Vídeos virals, mems i "fake news": les eleccions a Madrid també es juguen a la xarxa
- TEMA:
- Comunitat de Madrid
Madrid vota aquest dimarts en unes eleccions en què la pandèmia i la impossibilitat de fer actes massius ha multiplicat l'ús de les xarxes socials. Les xarxes s'han convertit en una finestra que han aprofitat tots els partits per acostar-se als votants de maneres diferents.
De fet, si l'objectiu últim d'una campanya és emocionar, és més senzill fer-ho a través d'un mòbil que a través d'un míting. És per això que la campanya ha estat prolífica en vídeos curts, amb música, que conviden a compartir-los i que busquen generar emocions.
Un dels vídeos que més s'ha viralitzat el va publicar Isabel Díaz Ayuso, abans fins i tot que comencés la campanya. Sense dir res, la candidata del PP apareix corrent mentre es veuen establiments oberts, gent a terrasses de bars o l'hospital Isabel Zendal, fins a arribar a la Puerta del Sol, davant de la seu del govern autonòmic:
Les imatges de Díaz Ayuso corrent es van viralitzar ràpidament i van ser carn de mems:
L'alta quantitat de mems va fer que sorgís fins i tot una campanya demanant aturar-los, per no donar més presència a la candidata del PP:
El candidat socialista, Ángel Gabilondo, va començar la campanya amb l'autocaricatura de "Soso, serio y formal", prometent governar seriosament:
A mesura que la campanya s'ha anat crispant, ha canviat de to i ha apel·lat directament a aturar el feixisme, amb el missatge "no és només Madrid, és la democràcia":
Sovint, però, el que busquen els vídeos a les xarxes no és tant el suport a les idees pròpies, sinó el rebuig a les de l'adversari, per tal de mobilitzar el votant. Com aquest, que recorda el discurs antisemita en un homenatge a la División Azul, el mes de febrer passat:
Curtmetratges de directors de cinema per a Unides Podem
La crida a lluitar contra el feixisme dels socialistes també la comparteix Unides Podem, que els darrers dies ha llançat una sèrie de vídeos amb pedigrí cinematogràfic, amb autors com Carlos Bardem o Daniel Guzmán:
Entre les col·laboracions del món de la cultura amb Unides Podem també hi figura la cançó "Un nuevo futuro", que el cantautor Ismael Serrano ha compost per a la campanya de la candidatura d'Iglesias:
Twitch i TikTok a la recerca del vot jove
El públic més buscat a les xarxes són els joves. Per arribar-hi, partits com Més Madrid s'han atrevit a entrar a Twitch, la xarxa de moda.
Una altra de les xarxes que tenen més èxit entre els joves és TikTok, on Vox és el partit més actiu, amb vídeos que, sovint, ataquen i insulten rivals polítics:
@voxespana Pablo Iglesias dando las gracias a los salvajes lanzapiedras. Qué poco te queda en la política, rata.
♬ sonido original - VOX 🇪🇸
Una altra de les accions del partit d'extrema dreta per apropar-se als joves ha estat l'entrevista de la candidata, Rocío Monasterio, amb el jove youtuber Infovlogger, que ha tingut més de 100.000 visualitzacions:
Les xarxes, terreny adobat per a les "fake news"
Les xarxes socials, però, també són un territori on proliferen les notícies falses, com el fals rumor més estès a les xarxes durant la campanya: l'amenaça de tupinada en el vot per correu. Es tracta d'una idea amb reminiscències trumpistes, que han amplificat dirigents i simpatitzants d'extrema dreta.
Com passa amb la majoria de desinformacions, és difícil identificar-ne l'origen, com assenyala la cofundadora de Maldito Bulo, Clara Jiménez:
"La desinformació, en realitat, té diverses estratègies per acabar quallant. Nosaltres, a Espanya, hem detectat que moltes de les troles comencen a WhatsApp i després passen a la resta de plataformes. Però el cert és que el gran èxit d'una trola és quan aconsegueix ser a totes les plataformes: a WhatsApp, a Twitter, a Facebook... i també als mitjans tradicionals, perquè en parlen"
Fora de les xarxes, el desenllaç de la campanya se sabrà aquest dimarts a la nit.
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials Notícies falses Viral Comunitat de Madrid PP PSOE Cs Unides Podem Vox Isabel Díaz Ayuso Pablo Iglesias