La consellera de la Presidència n'ha parlat des de la Universitat Catalana d'Estiu (Gemma Tubert/ACN)

Vilagrà demana ara centrar la negociació en l'amnistia, la "línia vermella imprescindible"

Sumar defensa parlar-ne "sense por" i el PSOE diu que només en parlaran "quan hi hagi acords"
Redacció
TEMA:
ERC

La reclamació de l'amnistia per als casos relacionats amb el procés independentista català continua centrant les negociacions d'ERC i Junts amb el PSOE i Sumar.

Com a mínim així es desprèn de les declaracions públiques dels representants independentistes, que insisteixen en aquesta idea com a punt imprescindible per continuar parlant d'un possible govern liderat per Pedro Sánchez.

També hi ha damunt la taula l'autodeterminació, que Junts defensa amb vehemència i que ERC inclou en la llista de reivindicacions, per bé que els republicans podrien obrir-se a parlar-ne més endavant.

La consellera de la Presidència, la republicana Laura Vilagrà, ha assegurat aquest dimecres que l'amnistia i l'autodeterminació són dos dels objectius que s'han fixat, però que el primer és aconseguir l'amnistia:

"Nosaltres ens centrem, en primer lloc, en l'amnistia, que és la línia vermella imprescindible, però també cal obrir la carpeta de l'autodeterminació"

Vilagrà ha fet aquestes declaracions a la cloenda de la 55a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada.

La consellera ha insistit que "la negociació està oberta" i és "complexa", però que han de ser ambiciosos. A més, ha assegurat que ERC aposta per la coordinació amb Junts en el marc de les negociacions.


Sumar en parla "sense por" i el PSOE demana calma

La portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois, ha dit aquest dimecres que "és el moment de parlar" i de fer-ho "sense por" sobre l'amnistia i "fer avenços" i "passos valents" en aquest sentit.

En una entrevista a TVE, ha assegurat que no tenen cap problema en parlar-ne, "com se'n parla al conjunt d'Europa, sempre que aquesta idea d'una futura llei d'amnistia tingui totes les garanties jurídiques necessàries", des del "respecte constitucional", i "atenent experiències d'èxit [d'altres països] que permetin avançar en democràcia", ha apuntat.

La portaveu de Sumar ha dit que aquesta opinió també podria ser compartida pel PSOE, que de moment no en vol parlar davant de la premsa.

El portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López, ha rebutjat les "especulacions" i ha mantingut que només en parlaran "quan hi hagi acords".

El PSOE diu que només parlaran d'aquest assumpte "quan hi hagi acords" (Eduardo Parra/Europa Press)

En tot cas, ha dit que el govern espanyol "ha recuperat la política" amb Catalunya i que el país està "millor en termes de convivència, normalitat política i estabilitat" que el 2017.

"S'ha aconseguit amb decisions polítiques, algunes d'elles hipercriticades, però que ara s'admet que han permès un avanç", ha defensat.

En aquesta mateixa línia, Pedro Sánchez confirmava aquest dilluns que, si torna a presidir el govern espanyol, pensa ser "coherent" amb la política que ha mantingut fins ara amb Catalunya, que ha inclòs mesures com ara els indults als presos polítics.


Gest de Sumar perquè ERC tingui grup al Congrés

De moment, aquest dimecres s'ha confirmat que el partit de Yolanda Díaz cedirà dos diputats a ERC perquè pugui tenir un grup parlamentari propi al Congrés. En les pròximes hores, el PSOE podria fer el mateix amb Junts.

La nova Mesa, en què l'esquerra té majoria gràcies precisament als vots de les dues formacions catalanes, és sobirana per interpretar el reglament i permetre la formació de grups parlamentaris que no compleixen els mínims exigits, com és el cas dels independentistes catalans.

Yolanda Díaz i Teresa Jordà, en un moment del primer ple del Congrés (ACN/Javier Barbancho)

Tenir grup propi a la cambra baixa és important perquè atorga més temps per intervenir al faristol, més ajudes econòmiques, i l'opció de presentar esmenes a la totalitat.

Pel que fa a la part econòmica, tenir grup implica una subvenció fixa de 30.346,72 euros mensuals i una subvenció variable de 1.746,16 euros al mes per cada diputat. En total, 42.569,84 euros al mes, en el cas d'ERC i Junts.


El PNB es veurà amb Feijóo

El gest de Sumar arriba poques hores després que el PP s'hagi obert, oficialment i sense recances, a negociar amb els independentistes i el PNB per tal que Feijóo pugui accedir a la presidència del govern.

ERC ha confirmat que no negociarà res amb els populars, mentre que el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha dit que estan disposats a veure's amb Feijóo "per cortesia parlamentària".

El PNB diu que anirà a la reunió amb Feijóo "per cortesia" (Eduardo Parra/Europa Press)

El dirigent basc assegura que fins a la investidura hi haurà una "pausa llarga per a l'especulació" en què predominaran "el màrqueting i la imatge" i on hi haurà "joc dels uns i dels altres".

En aquest sentit, considera que Feijóo ho té "força complicat" per ser escollit president, "excepte gran sorpresa". "Ara bé, amb aquestes coses no se sap fins a l'últim moment", ha advertit.  

ARXIVAT A:
ERC Junts PSOE Sumar Eleccions Generals 2023 - 23J
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut