L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, aquest dimecres al Congrés dels Diputats, a Madrid (EFE / Fernando Villar)

Villarejo al Congrés assenyala Rajoy com a impulsor de l'operació Catalunya

És el primer compareixent davant de la comissió d'investigació i en responsabilitza també Sáenz de Santamaría, Fernández Díaz i De Cospedal

L'excomissari José Manuel Villarejo ha assenyalat aquest dimecres al Congrés dels Diputats l'expresident Mariano Rajoy com a màxim responsable de l'anomenada operació Catalunya contra l'independentisme català. Villarejo ha estat el primer compareixent en la comissió d'investigació sobre aquesta operació, i ha centrat la compareixença a afirmar que l'operació la va ordenar Rajoy i la va coordinar el CNI.

En aquest sentit, ha dit que aquest servei d'espionatge, sota les indicacions directes de la llavors vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, es va encarregar de "dissenyar" l'operació.

Ha responsabilitzat personalment també l'aleshores director del CNI, Félix Sanz Roldán, l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal:

"És una operació que es dissenya des de les mateixes entranyes de la presidència del govern, i òbviament la porta endavant la vicepresidenta, que és la que llavors controlava el CNI."

"No ho recordo exactament, crec que sí, però no recordo si va ser la senyora Cospedal la que em va dir 'em diu el president que moltes gràcies, que tal i qual', o em va passar un moment el telèfon d'ella."

L'excomissari José Manuel Villarejo, aquest dimecres arribant a la comissió d'investigació del Congrés, a Madrid (Europa Press)

"Fons superreservats" per "comprar voluntats"

A preguntes del diputat del PDeCAT Ferran Bel, Villarejo també ha explicat que en l'operació es van fer servir "fons superreservats" per "comprar voluntats" contra l'independentisme:

Ferran Bel: "Tenia constància que es fessin servir aquests fons superreservats a l'operació Catalunya?"

J. M. Villarejo: "Sense cap dubte."

Ferran Bel: "I amb quines finalitats?"

J. M. Villarejo: "Doncs fonamentalment captar voluntats, organitzar tertulians perquè canviessin en el cas que CiU hagués tret majoria absoluta, establir associacions i organitzacions aparentment contràries a l'independentisme, en fi, el que fa qualsevol servei d'intel·ligència."

Villarejo ho ha qualificat tot plegat d'"operació d'estat" contra l'independentisme català.

L'excomissari José Manuel Villarejo i el diputat Ferran Bel, aquest dimecres al Congrés dels Diputats, a Madrid (EFE / Fernando Villar)

Implica la família Pujol, però no vol parlar de l'emèrit

En la compareixença Villarejo també ha afirmat que la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol reclamava comissions a empresaris per "preparar la independència de Catalunya", i que havien augmentat el percentatge del 3% al 7%.

En canvi, l'excomissari no ha volgut respondre a preguntes sobre els comptes del rei emèrit a Andorra, afirmant que cada vegada que explica coses sobre la casa reial espanyola, acaba a la presó.

Aquesta comissió, que està presidida precisament per Bel, es va constituir fa un mes i mig, 6 mesos després que el Congrés l'aprovés, i els impulsors volen que hi compareguin també tant Rajoy com Fernández Díaz.

Villarejo, citat per la querella de Sandro Rosell contra ell

La compareixença de Villarejo ha coincidit aquest dimecres amb la declaració de l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell davant del jutge per la querella que va presentar contra l'excomissari.

Rosell, que va estar-se 2 anys en presó preventiva abans de ser exculpat d'acusacions que considera que formaven part de l'operació Catalunya, reclama que s'arribi fins al final en aquest cas, en què Villarejo està citat a declarar el dia 26 de maig.

L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, aquest dimecres al Congrés dels Diputats, a Madrid (Europa Press)

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut