Villarejo diu que el CNI va frenar part de l'operació Catalunya per protegir Joan Carles I
- TEMA:
- José Manuel Villarejo
El setembre del 2017, el comissari jubilat José Manuel Villarejo va explicar a la llavors ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que el rei emèrit tenia molts diners en un compte a Suïssa.
Ho afirma el diari El País, que aquest dimecres ha publicat nous fragments de converses gravades per Villarejo, en aquest cas, dos anys i mig abans que se sabés que la Fiscalia suïssa ho estava investigant.
Investigació a Andorra que podia portar a l'emèrit
Segons aquesta gravació, just abans del referèndum de l'1-O, Villarejo volia fer públics els noms de 4.000 catalans que tenien diners al mateix banc d'Andorra que la família Pujol.
Però el director de llavors del CNI, Félix Sanz Roldán, l'hi va impedir, perquè això hauria portat a la pista dels diners de l'emèrit a Suïssa, que eren en un compte anomenat "Soleado":
"A Andorra, les famoses notes que jo vaig fer... i es canvia tota la informació que hi havia sobre Catalunya, que seria definitiva ara, per protegir el famós compte "Soleado" de l'emèrit. Tornem a allò de sempre."
Villarejo creia que Sanz Roldán va aturar-ho perquè si s'investigaven els 4.000 comptes apareixerien transferències fetes pel mateix intermediari que s'encarregava dels diners del rei emèrit a Suïssa.
A la gravació, Cospedal li pregunta si la vicepresidenta de llavors al govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría (a la qual anomenen "la petitona") era al darrere, i Villarejo ho confirma.
Compte compartit de l'emèrit i el director del CNI
El País també ha publicat fragments d'una conversa d'un any i mig abans, el març del 2016, amb Ignacio Peláez, advocat d'alguns acusats al cas Gürtel, en què Villarejo dona més detalls.
En concret, assegura que Sanz Roldán compartia comptes bancaris a l'estranger amb Joan Carles I en els quals hi havia fons reservats i comissions barrejats:
Villarejo: "Jo tinc els comptes que té el cap del CNI a mitges amb el rei a l'estranger, que barregen fons reservats amb comissions i tal per muntar un garbuix."
Peláez: "Però el rei emèrit o l'actual?
Villarejo: El rei emèrit. Tinc totes les dades de l'entramat que hi ha amb "Soleado", dels comptes de "Soleado" d'Arturito Fassana, societats amb les quals estan comprant coses, tinc tota la informació. Per què? Perquè l'amant del rei m'ha nomenat el seu advocat."
Peláez: "Quina d'elles?"
Villarejo: "La Corinna. El tonto del director del CNI es va atrevir a anar ell personalment i amenaçar-la de mort. S'ha de ser tonto..."
Segons les converses de Villarejo, aquest coneixia des del 2015 els comptes de l'emèrit a l'estranger gràcies a l'amant de l'emèrit, Corinna Larsen, amb la qual es reunia des de l'abril d'aquell any.
Li ordenen deixar d'investigar
Llavors va començar a investigar i, segons la conversa amb Cospedal del 2017, quan ho va comunicar va rebre l'ordre per escrit d'abandonar la investigació:
"El 2015 vaig detectar que hi havia un comissari i un cap del Sepblac de la policia i un inspector en cap que estaven investigant societats, algunes del rei..."
"Jo vaig fer la meva denúncia, la vaig segellar i dos dies després em van dir que no investigués res d'aquest tema. Com que vaig dir que em semblava un tema molt greu i tal, em van donar l'ordre per escrit."
Segons les converses publicades per El País, Villarejo i Cospedal estaven enemistats amb Sáenz de Santamaría i Sanz Roldán (llavors el CNI no depenia de Defensa sinó de Vicepresidència).
"Persecució brutal" del CNI
En conversa amb el marit de Cospedal, Ignacio López del Hierro, Villarejo es queixa de la "persecució brutal" que li està fent Sanz Roldán, al qual anomena "generalíssim", i diu que tothom li té por:
"No vull problemes, només demano que m'oblideu. És una persecució brutal... Jo no faig res de res, defenso tot el que s'ha fet, tant a Catalunya com a tot arreu, i defenso la monarquia, perquè entenc que és un pilar fonamental."
"Però hi ha un subjecte que va a la seva, que es creu el director de l'FBI, que no se n'anirà fins que no es mori, i és un personatge que no controla ningú, i que decideix sobre vides i sobre hisendes de tothom. Però ningú s'hi atreveix perquè tothom li té por."
El cas és que mentre va governar el PP no va haver-hi cap més investigació sobre els comptes de l'emèrit a l'estranger, i dos mesos després de la conversa amb Cospedal, detenien Villarejo per ordre de la Fiscalia Anticorrupció.
La Fiscalia suïssa obre investigació i la tanca
No va ser fins al març del 2020 que es va saber que el fiscal suís Yves Bertossa feia un any i mig que investigava la presumpta donació de 65 milions d'euros a Corinna Larsen.
Aquests diners procedirien d'una comissió de 100 milions cobrada pel rei emèrit a l'Aràbia Saudita per la construcció de l'AVE a la Meca, atorgada a un grup d'empreses espanyoles.
Però el desembre la Fiscalia de Suïssa va acabar arxivant el cas, amb l'argument que malgrat els indicis, no havien aconseguit prou proves de pes per continuar la investigació.
La investigació a Suïssa n'havia impulsat una altra al Tribunal Suprem d'Espanya pel mateix motiu, la principal de les tres que es van obrir contra Joan Carles I. A principis de març es van arxivar totes tres.
- ARXIVAT A:
- Corrupció José Manuel Villarejo Casa Reial espanyola PP