Catalunya migdia

Vinçon i Ikea, cara a cara en una exposició sobre la democratització del disseny

La mostra, que ha obert aquest dijous, vol homenatjar l'emblemàtica botiga del passeig de Gràcia amb una tria de 100 objectes de la marca sueca

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Mas Montané

Redactora de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio especialitzada en art

@montsemasm

La idea de l'exposició va ser de Fernando Amat, un dels antics propietaris de Vinçon, i proposa un joc de miralls entre el gegant suec i aquesta petita però molt reconeguda botiga de disseny que va tancar el 2015. Un joc de miralls entre dos móns molt diferents, però amb un objectiu comú: democratitzar el disseny, com ha deixat clar el comissari de la mostra, l'arquitecte Juli Capella...

"La imatge del disseny dels anys 80 i 90 que només era per una elit ja s'ha trencat. Avui dia no té sentit; com més gent el gaudeixi, millor."

En aquesta línia, Capella afegeix que la mostra "no va ni d'Ikea ni de Vinçon. Va de la gent, va d'envoltar-nos d'objectes quotidians que ens satisfacin i que puguem pagar. Això és el disseny democràtic i volem debatre sobre aquesta qüestió."


Els 100 objectes

El cor de l'exposició són, com no podia ser d'altra manera, els 100 objectes d'Ikea que l'antic propietari de Vinçon, Fernando Amat, hauria volgut tenir a la botiga si no hagués tancat fa gairebé 10 anys.

Fernando i Sergi Amat fent la tria dels objectes en una botiga d'Ikea (DHub)

I quina tria han fet els de Vinçon? La llista dels 100 productes seria molt llarga, però si visiteu la mostra us els trobareu tots junts en un mateix plafó, com es pot veure en aquestes imatges.

Entre els 100 objectes hi ha estris de cuina, un sofà, cadires i alguns rellotges. Sergi Amat, nebot dels fundadors de Vinçon, admet que ell té molts productes d'Ikea a casa seva:

"Bastants dels que estan exposats aquí. Molts estris de cuina, els noms no me'ls sé, però si ara passéssim pel plafó et diria....aquest, aquest i aquest."

Des del punt de vista del disseny, la mostra també fa un repàs de la publicitat, els logotips i les bosses identificatives de totes dues marques. 

Recull de diferents dissenys de bosses de Vinçon (DHub)

"Vinçon no va tancar per Ikea"

Fent referència al seu volum de negoci, el comissari de la mostra s'ha referit a totes dues empreses com els David i Goliat del sector del disseny de productes. En aquest punt, però, Sergi Amat ha volgut deixar clar que la botiga barcelonina no va tancar per la competència dels suecs, sinó pel comerç electrònic tipus Amazon. Amat explica que "la gent venia a Vinçon a fer fotos i després buscava per internet per comprar-ho més barat. Nosaltres fèiem d'aparador del disseny."

Vinçon va tancar l'any 2015 després de 74 anys d'història (DHub)

A la inauguració de l'exposició, el nebot dels fundadors de Vinçon ha coincidit amb el director de disseny global d'Ikea, Johan Ejdemo, que s'ha declarat admirador del paper clau que va tenir Vinçon en l'eclosió del disseny barceloní, dins i fora de l'Espanya...

"Jo, és clar, coneixia Vinçon. De fet, era una destinació importantíssima per a totes les persones que volien obtenir inspiració."

El responsable del disseny d'Ikea també subscriu que, tot i les diferències, la idea de totes dues firmes era la mateixa: "La democratització del disseny, el seu ús quotidià, i el disseny que suscita sentiments... que et fa sentir feliç i alegre."


Una mostra amb preus a la vista

El comissari de l'exposició subratlla que aquesta és la primera mostra de disseny Espanya que parla de marques mostrant els seus preus, com si fóssim a la botiga. Juli Capella defensa aquesta decisió i, a més, també convida el públic a entrar, debatre i criticar el món del disseny.

"Convidem la gent a fer el que fa tothom, que és entrar i criticar. Això m'agrada, això no, que si Vinçon era molt car, que si a Ikea tens problemes per muntar els mobles..."

"100 objectes d'Ikea que ens hauria agradat tenir a Vinçon" es podrà veure al Disseny Hub Barcelona fins al pròxim 23 de febrer.

 

ARXIVAT A:
ComerçAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut