Vinton Cerf, pioner d'internet: "Els catalans són intrèpids revolucionaris digitals"
El considerat un dels pares d'internet rep el 30è Premi Internacional Catalunya i destina part de la dotació al domini .cat i a La Marató de TV3
Vinton Cerf, considerat un dels "pares" d'internet, ha dit que els catalans són "intrèpids revolucionaris digitals". Cerf ha rebut aquest dimarts al vespre el 30è Premi Internacional Catalunya. El govern de la Generalitat ha reconegut l'actual vicepresident de Google, que també va autoritzar el domini .cat.
El mateix Cerf ha dividit la dotació del premi a parts iguals i ha donat 20.000 euros a la Fundació PuntCAT, 20.000 a la biblioteca Folger Shakespeare Library per a la traducció de Shakespeare al català i 20.000 a la Fundació La Marató de TV3 per promoure la recerca.
Vinton Cerf rep el Premi Internacional Catalunya del president de la Generalitat, Quim Torra
El president de la Generalitat QuimTorra ha recordat que l'any passat no es va atorgar el premi per l'aplicació del 155 i ha fet una reivindicació de la llibertat d'informació.
"Com a govern i com a país tenim una oportunitat i un repte. Una oportunitat de conduir el canvi i el repte de generar un nou model de governança. Que sigui equivalent a una nació del segle XXI amb una república digital. I, per aconseguir-ho, els descobriments i l'expertesa del doctor Vinton Cerf seran molt útils."
Cerf ha assegurat que rebre aquest guardó és "un honor extraordinari i inesperat". En el seu discurs ha destacat els reptes de futur que presenten les noves tecnologies els anys vinents, "una onada a punt d'arribar" que ho canviarà tot.
En particular, ha comentat els avenços que generarà l'Internet de les Coses (IOT per les seves sigles en anglès) i s'ha mostrat comprensiu amb la "preocupació" que es perdin llocs de treball, tot i que segons la seva opinió se'n generaran "molts més" dels que es destruiran.
"intrèpids revolucionaris digitals"
Hores abans de rebre el premi, el tecnòleg Vinton Cerf es va trobar amb el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, en un dinar de treball organitzat per la Fundació PuntCat.
Minuts abans d'entrar a la reunió, el conseller li va fer entrega d'una samarreta amb el lema "Catalunya, terra de revolucionaris digitals", precisament, el nom de la campanya que el govern va engegar coincidint amb el Mobile World Congress, MWC, per promoure l'ecosistema TIC català.
Cerf amb la samarreta "Catalonia land of digital revolutionaris"
En aquest context Cerf ha definit els catalans com a "intrèpids revolucionaris digitals".
"Tinc moltes ganes de descobrir què passa en el sector tecnològic de Barcelona i de la resta de Catalunya. Crec que la població catalana és molt creativa. Estic esperant que vosaltres i la resta de la població mundial utilitzi aquesta creativitat per ajudar a fer més bon ús de la tecnologia en el futur."
Amb aquest regal Puigneró ha volgut remarcar que és "un autèntic honor" per l'executiu poder reconèixer la tasca del "primer revolucionari digital" i la seva contribució "determinant" en el món que vivim.
Pioner digital
L'enginyer nord-americà Vinton Cerf, es va graduar en matemàtiques i ciències de la computació en la Universitat de Stanford el 1965 i va obtenir la mestria en ciències i el posterior doctorat a la Universitat de Califòrnia, UCLA.
Entre 1982 i 1986, va dissenyar el MCI MAIL, el primer servei comercial de correu electrònic que es connectaria a internet, i el 1992 va ser un dels fundadors de l'Internet Society i el seu primer president; després va presidir l'organisme que va autoritzar el domini .cat i actualment és vicepresident de Google.
Actualment, el domini ".cat" supera els 109.000 dominis i és el domini de referència per a la societat catalanoparlant.