Violència masclista 2024: 12 dones assassinades a Catalunya de les 47 a tot l'estat
A Catalunya es posen en marxa tres centres d'atenció a dones les 24 hores, a Tàrrega, Vic i Tarragona, i el quart obrirà el 17 de gener a Blanes
L'assassinat d'una dona de 29 anys, dilluns, al barri madrileny d'Usera és l'última víctima mortal de violència masclista a l'estat espanyol. El balanç del 2024 és de 47 dones mortes per les seves parelles o exparelles, 12 de les quals a Catalunya.
Les dades són del Consell General del Poder Judicial i mostren que, mentre a Catalunya el nombre de dones assassinades es manté, a Espanya ha disminuït respecte a l'any passat. Una xifra encoratjadora però insuficient, segons la ministra d'Igualtat, Ana Redondo.
"Si mirem enrere amb perspectiva històrica, el 2024 quan s'aprova la llei Integral contra la violència de gènere, eren 72 les víctimes mortals, les dones assassinades per violència masclista, per tant, hem avançat, hem millorat. Hem de continuar insistint que el sistema salva vides, l'hem de millorar, és perfectible, però avança cap a una societat lliure de violències."
Un sistema de protecció més efectiu
El cas de Diana Marisol, de 29 anys, assassinada dilluns per la seva parella a Madrid, torna a plantejar si el sistema de protecció a les víctimes de violència masclista és efectiu. Constaven denúncies prèvies de maltractament i l'home, ara detingut, tenia una ordre d'allunyament. Així i tot, vivien sota el mateix sostre.
Les circumstàncies socials i personals sovint fan difícil a la víctima sortir d'aquesta espiral de violència, cosa que segons el delegat del govern espanyol a Madrid, Francisco Martín, "obliga a extremar la nostra acció per generar les condicions necessàries perquè les dones víctimes d'agressions masclistes trenquin el cercle de dependència econòmica i emocional per sortir de la violència".
Un fet que no és tan fàcil per la víctima, diu Gemma Altell, psicòloga experta en violència masclista, perquè ha de fer front a una dicotomia que "a vegades sembla que ho plantegem d'una manera molt simple i aquesta dicotomia és el que ho fa molt difícil", diu.
"És la mateixa persona que m'estima i que m'ha de donar un lloc al món és el meu company de vida, és la persona que m'està danyant, i decidir això és molt difícil."
Tenir suport per poder denunciar
A Espanya, aquest any, i fins al setembre, s'han presentat unes 150.000 denúncies als jutjats per violència masclista. En 7 de cada 10 casos, va ser la mateixa dona qui va fer el pas d'anar a la justícia o a la policia.
"S'ha d'entendre que la denúncia no ha de ser el primer pas que ha de fer una dona per sortir de la situació, sovint l'acompanyament professional i de xarxa afectiva serà necessari perquè eventualment ella vulgui prendre la decisió de denunciar", diu Altell.
Els experts demanen més recursos per poder afinar quins són els casos d'alt risc i poder atendre aquestes dones en situació de vulnerabilitat. També insisteixen que és important la xarxa comunitària per visibilitzar més casos de violència masclista i alertar.
Resposta urgent i integral a la violència
L'assassinat és l'expressió màxima de la violència masclista, però la resta de maltractaments exigeixen una resposta urgent i integral per protegir dones i criatures.
La llei del "Només sí és sí", aprovada fa dos anys, va regular la creació de centres d'atenció a dones que funcionin 24 hores i que puguin assistir-les presencialment. N'hi ha d'haver 1 a cada província i van arribar més de 80 milions d'euros de fons Next Generation per tirar-los endavant.
A Catalunya aquest dilluns se n'han posat en marxa tres a Tàrrega, Vic i Tarragona, i el quart obrirà el 17 de gener a Blanes. Els professionals d'aquests centres ofereixen un acompanyament integral a les víctimes, amb suport psicològic, jurídic i social, per evitar la "revictimització". Segons el Departament d'Igualtat i Feminisme, a Catalunya hi ha 6 agressions sexuals diàries.
Aquest mes també s'ha inaugurat el primer centre a les Balears. El Centre Libertas s'ha obert a Palma per atendre dones majors de 16 anys que hagin patit qualsevol mena de violència sexual. Per accedir-hi, no cal presentar una denúncia.
L'arxipèlag tindrà un segon centre d'atenció 24 hores a Menorca que està previst inauguri d'aquí a pocs dies. Les illes Balears són una de les comunitats autònomes amb la taxa més alta d'agressions sexuals contra les dones, amb una mitjana anual de gairebé 700 denúncies.
El termini s'acabava el 31 de desembre, però el govern espanyol ha aconseguit una pròrroga d'Europa per complir amb els fons Next Generation. Les comunitats autònomes tindran mig any més per obrir a cada província un centre d'atenció 24 hores per a dones víctimes de violència sexual.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista