Violència masclista: "És un monstre molt gran, però no podem parar de lluitar"

Els experts insisteixen que s'ha de continuar acompanyant les víctimes i no caure en el desànim perquè algunes coses estan canviant

RedaccióActualitzat

Jornada de terror masclista aquest dissabte. Quatre dones i els dos fills d'una d'elles han mort assassinats en les últimes hores, a Granada, a Màlaga i a Conca.

A Granada, un home de 34 anys ha matat l'exparella, de 20, i la mare d'ella, i després s'ha suïcidat. A Màlaga, s'investiga la mort d'una dona de 76 anys a mans de la parella, que després ha intentat treure's la vida. I a Conca, la policia ha localitzat els cossos d'una mare i els seus dos fills, i ha detingut la parella i pare dels menors.

És el dia amb més crims masclistes d'aquest any i dels pitjors des que el 2003 es van començar a registrar les dades.


Acompanyar les víctimes

Activistes, professionals i càrrecs públics insisteixen en la importància de no deixar d'abocar recursos públics per acompanyar les víctimes en els àmbits social, psicològic, policial i jurídic.

"Costa molt no caure en el desànim, però hem de pensar que estem lluitant amb un monstre molt gran i que no podem parar de lluitar contra un sistema patriarcal que ens ofega", diu Núria Becerra, psicòloga experta en violència masclista.

També la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, insisteix que "és una lluita imprescindible, dia rere dia, perquè és una violència estructural".

Una protesta contra la violència masclista a Vic (ACN/Laura Busquets)

El moment més delicat és el de la ruptura. Bona part dels feminicidis es cometen quan la parella ja no conviu. Des del gener, han estat assassinades 19 dones per parelles o exparelles i també han matat 9 criatures.

Malgrat les xifres doloroses, els experts remarquen que ara es parla d'aquest malson i que estan canviant coses, com diu la psicòloga Núria Becerra:

"Hi ha persones que estan més acompanyades, cada dia ens atrevim més a explicar les coses que abans no s'explicaven i segur que tindrà conseqüències perquè, quan s'intenten moure alguns privilegis, surten resistències"

El trauma per aquests crims impactarà en l'entorn més proper de les víctimes, però també en la societat.


Com demanar ajuda?

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any, i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió cal trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 00 11 22.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere.

També es pot recórrer a serveis com les oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD) o els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE).

Els Mossos, que tenen una guia d'autoprotecció per a dones amb consells bàsics de com actuar en cas de violència masclista dins la parella, també recomanen tenir preparat un pla de fugida o acordar una paraula clau amb els fills perquè demanin ajuda.

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut