Patrick Lyoya, gravat per la càmera de l'uniforme del policia de Grand Rapids que el va matar (Reuters)
Grand Rapids, Michigan

Violència racista als EUA: graven un policia que mata un jove negre en un control rutinari

Va passar fa 10 dies en una ciutat de Michigan, i aquest dimecres s'han fet públics els vídeos que mostren com l'agent vol detenir el jove i li acaba disparant un tret

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Una altra mort d'una persona negra a mans d'un policia blanc als Estats Units està posant de nou en peu de guerra els activistes que denuncien el racisme institucional amb què actuen els cossos policials.

Va passar el 4 d'abril a Grand Rapids, una ciutat d'uns 200.000 habitants de l'estat de Michigan, després que un agent de policia aturés un cotxe perquè sospitava que portava una matrícula falsa.

Aquesta acció rutinària va acabar amb la mort per un tret del conductor, Patrick Lyoya, de 26 anys, i aquest dimecres s'ha fet públic el vídeo de la càmera de l'uniforme de l'agent.

Patrick Lyoya, gravat per la càmera de l'uniforme del policia de Grand Rapids que el va matar (Reuters)

El vídeo de l'intent de detenció

En aquestes imatges, en les del cotxe patrulla i les gravades per una persona que passava, es pot veure com Lyoya baixa del cotxe i l'agent li exigeix que hi torni a entrar.

El jove, amb una actitud força passiva, aparentment li fa cas, però després vol fugir corrent i el policia l'encalça i comença un llarg forcejament cos a cos amb ell, mentre li repeteix "para", i el jove contesta sempre "d'acord", però s'hi continua resistint.

Fins que l'agent treu una pistola elèctrica per disparar-li, el jove intenta agafar-li, acaben a terra i el policia, a sobre d'ell, li dispara amb l'altra pistola, aparentment al cap, i el mata, fragment que s'ha omès al vídeo fet públic:


No s'ha fet públic el nom de l'agent

Els vídeos s'han divulgat després que s'hagi exigit repetidament per part de la família i els activistes pels drets dels negres, i Eric Winstrom, cap de policia de Grand Rapids, ha lamentat els fets:

"Ho considero una tragèdia, la pèrdua d'una vida, siguin quines siguin les circumstàncies, és trista, i sé que això tindrà impacte a la nostra ciutat."

De moment, però, no s'ha fet públic el nom de l'agent, que està fora de servei, i la fiscalia del comtat ha dit que concretarà l'acusació penal quan hagi acabat la investigació dels fets.

Després de conèixer-se les imatges, centenars de persones han sortit al carrer a Grand Rapids contra la violència policial selectiva amb els negres i per reclamar justícia.

Manifestació per protestar per la mort de Patrick Lyoya, aquest dimecres a Grand Rapids, als Estats Units


La NAACP reclama a Biden que actuï

L'Associació per al Progrés de les Persones de Color, la NAACP, la principal organització en favor dels drets dels negres dels EUA, ha qualificat la mort d'"assassinat":

"L'assassinat de Patrick Lyoya a Grand Rapids, Michigan, és horrible i a l'oficial implicat se l'ha de responsabilitzar."

 

La NAACP ha aprofitat per exigir al president del país, Joe Biden, que emeti una ordre per iniciar una reforma de la policia que impedeixi aquest tipus d'incidents:

"President Biden, signa ara l'ordre executiva de reforma policial. Tot i que entenem perfectament que una ordre executiva no substitueix la legislació específica, hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per protegir la nostra comunitat".

La indignació als Estats Units contra la violència policial amb les persones negres va passar a primer pla després de la mort de George Floyd el maig del 2020, ofegat per un policia de la ciutat de Minneapolis.

Des de llavors, i amb l'etiqueta #BlackLivesMatter (les vides negres importen), cada nou cas ha merescut molta atenció mediàtica i s'ha analitzat a fons.

 

ARXIVAT A:
PolicialRacismeEstats UnitsGeorge Floyd
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut