Violència sexual que no es qüestionava: el cas de la denúncia d'Ana Polo a Quim Morales

La denúncia pública de la periodista i humorista quan ella era becària a la ràdio, fa 10 anys, posa el focus en els abusos en entorns laborals
Redacció Actualitzat
TEMA:
Assetjament sexual

"Se'm va tirar a sobre i em va fer un petó. Jo vaig pensar que no em podia apartar perquè li cauria malament i no em donaria feina. Em vaig quedar amb el pilot automàtic i vaig continuar perquè no podia fer altra cosa.". 

Així relata la periodista i humorista Ana Polo el que va viure fa 10 anys, com a becària, amb qui aleshores era el seu cap, el comunicador i guionista Quim Morales, a RAC1.

La denúncia s'ha fet pública al podcast del digital Crític. Els experts consultats per 3Cat hi veuen un cas d'abús de poder i de violència sexual a la feina, un àmbit on asseguren que hi ha més casos que no es denuncien, una "xifra negra"

Al podcast, Polo explica que li va costar molt interpretar que allò va ser un assetjament sexual:

"Jo tenia 24 anys i ell 40. Estava abusant del seu poder, però no ho vaig saber veure perquè no tenia eines. M'he sentit culpable."

La periodista va treballar quatre anys amb Morales i descriu que quan va agafar consciència feminista es va adonar de la situació. I es pregunta:

"Mai sabré si em va donar la feina per les meves aptituds o perquè li agradava."

En declaracions a Catalunya Ràdio, Quim Morales ha reconegut que es van fer un petó i ha demanat disculpes:

"No la vaig agredir. Si ella ho diu, serà que sí, però... ens vam fer un petó un dia que tornàvem d'un dinar i ja està. Em sap molt greu el mal que li hagi pogut causar i del qual no n'era conscient, i ja fa temps que soc conscient d'aquesta perspectiva."

En un altre missatge, a X, Ana Polo ha replicat a Morales que la situació no va ser puntual, sinó que "es va allargar durant tres mesos" i que es tractava d'una "relació abusiva que ell va revestir d'enamorament".

Després que es fes pública la denúncia, es va donar a conèixer la cancel·lació de l'espectacle "Ja era hora", on participava Morales, i que s'havia de realitzar el dia 25 de febrer al Teatre Victòria. En una publicació feta al seu Instagram, han informat que es tracta d'una decisió presa per "mutu acord" pels integrants de la funció, on també participaven Xavier Pérez Esquerdo i Jair Domínguez.
 

Un canvi de mentalitat

El catedràtic de Psicologia de la Violència de la Universitat de Barcelona Andrés Pueyo hi veu "el típic comportament de violència sexual o assetjament a la feina":

"Per dos motius: primer, perquè l'autor ho va fer intencionadament, i segon, perquè a la víctima li ha produït un dany."

Pueyo assenyala que, arran del Me Too, per denunciar situacions d'agressió o abús sexual ha canviat molt la concepció del que és una agressió sexual i que en l'àmbit laboral són habituals aquests comportaments:

"Hi ha dones que descriuen fets de violència sexual, com l'entenem ara, que fa 15 o 20 anys eren vistos com a experiències desagradables, com si fos una cosa per la qual havien de passar per tenir una vida professional."

Tot i descriure el cas com a violència sexual, Pueyo insisteix que no vol dir que tingui conseqüències legals i que el jutge condemni l'agressor perquè hagi comès un delicte. I assenyala que pocs casos, només entre un 2 i un 3%, acaben en sentència condemnatòria.

L'educadora social especialitzada en violència masclista Marina Marroquí descriu els fets com a abús de poder i violència sexual, perquè "la víctima va acabar en una situació que no volia i ho va fer per coacció".

I veu en la denúncia pública de Polo "un exercici de valentia" per reparar, posar nom als fets i evitar que altres dones visquin el mateix:

"Un home sí que sap d'aquesta superioritat moral, que ell és el director, i ella, una becària. Comencem a posar el focus en quina intenció tenia ell i no en quines eines tenia ella per lluitar contra aquella intenció."

Marroquí assenyala que conceptes com el de "sugar daddy" han romantitzat aquest tipus de relacions i que "el masclisme troba maneres d'idealitzar-ho perquè les víctimes caiguin en la trampa":

"No és un mètode de lligar, és un mètode d'abusar. S'ha de deixar clar. Si el sí està coaccionat, manipulat per por i per la situació, no és consentiment."

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut