Un llac d'alta muntanya a Alberta, a l'oest del Canadà (Pixabay)
Un llac d'alta muntanya a Alberta, a l'oest del Canadà (Pixabay)
Ontario

Visites gratis als parcs naturals amb recepta mèdica, estratègia de salut al Canadà

Els banys de bosc i el contacte amb els espais naturals són beneficiosos per millorar la salut física i mental

RedaccióActualitzat

Fa temps que es parla dels efectes saludables dels banys de bosc. El Canadà és molt ric en aquests espais naturals i ho ha aprofitat per receptar natura als ciutadans. Gràcies a un acord amb Parcs del Canadà, els sanitaris podran prescriure visites a parcs nacionals, un lloc històric nacional o una àrea de conservació marina.

El programa de col·laboració va començar el novembre de 2020 a la Colúmbia Britànica i, durant el 2021, es va expandir a Ontario, Saskatchewan i Manitoba.

A dia d'avui, hi ha uns 1.000 prescriptors registrats, entre metges, infermers, fisioterapeutes i altres professionals, que poden dispensar passis per visitar espais naturals.

"Hi ha moltes proves dels beneficis que passar temps a la natura té per a la salut, des d'una resposta immunitària millor a més expectativa de vida o una reducció del risc de tenir malalties del cor, depressió i ansietat", comenta la directora del programa de prescripcions als parcs, PaRx, la doctora Melissa Lem.

A la pàgina del programa s'enumeren els beneficis per a la salut, des de menys risc d'asma per als infants o la reducció de la pressió arterial en els adults.

Aprofitar la natura per millorar l'estat de salut, en general, és encara més aconsellable tenint en compte els efectes de la pandèmia.

2 hores la setmana, un mínim de 20 minuts cada cop

Les autoritats sanitàries canadenques tenen estipulat que, per aprofitar-ne els beneficis bé, l'objectiu és que el contacte amb l'espai natural sigui de "2 hores per setmana, almenys 20 minuts cada vegada". Una regla que pot resultar fàcil de recordar tant per als pacients com per als prescriptors.

De fet, la recerca científica ha mostrat que la caiguda més gran de cortisol, l'hormona de l'estrès, es dona entre els 20 i els 30 minuts després del contacte.

El benefici hi és tant si s'està assegut en un banc dins d'un parc com si es fa una caminada. Cada pacient ha de tenir uns objectius propis.

Per ajudar a integrar aquest contacte en la vida diària, es recomana que es miri com una rutina. Per exemple, fent una passejada amb un company de feina després de dinar, canviar el gimnàs per l'exercici a l'exterior, planificar sortides de cap de setmana o rutes actives per arribar a la feina o a l'escola. També ajuda quedar amb un amic o familiar per anar junts i, d'aquesta manera, motivar-se l'un a l'altre.

El Nitobe Memorial Garden, un jardí de Vancouver que es pot visitar amb la recepta de natura
El Nitobe Memorial Garden, un jardí de Vancouver que es pot visitar amb la recepta de natura (Pexels)

El programa arriba arreu del país i prioritza les persones que viuen més a prop de la natura o els altres espais i que se'n poden beneficiar més per aquesta proximitat.

A la ciutat de Vancouver, dos grans jardins, el Botànic de la Universitat de Colúmbia i el Nitobe Memorial Garden, ofereixen visites de franc il·limitades als pacients que tinguin la recepta de natura, perquè el contacte amb la vegetació arribi a les persones que més ho necessiten.

El Canadà no és l'únic país que administra receptes de natura, un sistema guardonat pels mateixos metges i reconegut per l'Organització Mundial de la Salut.

El Regne Unit i altres països en fan servir per ajudar a millorar problemes de salut, tant mentals com físics. Al Japó, fa anys que els banys de bosc es recomanen com a medicina preventiva. S'anomenen "shinrin-yoku".

I s'ha demostrat que també redunda positivament en el planeta, perquè les persones que passen més temps a la natura també tenen més possibilitats d'actuar per conserva el medi.

 

ARXIVAT A:
SalutMedi ambientCanadà
Anar al contingut