Vist per a sentència el judici per fer fora policies nacionals d'un hotel de Pineda l'1-O
La Fiscalia s'ha vist forçada a canviar part de l'acusació contra l'excap de la policia local de Pineda
Aquest dimecres ha quedat vist per a sentència el judici contra el cap de la Policia Local de Pineda per l'expulsió de policies nacionals d'un hotel de la localitat l'1 d'octubre del 2017.
La falta de proves contra el cap de la policia local ha forçat la Fiscalia a fer un relat alternatiu. Ara, a banda de la petició de 2 anys i mig de presó per coaccions, planteja que l'acusat sigui condemnat a 15 mesos d'inhabilitació per omissió de perseguir un delicte.
El fiscal demana contra l'agent, Carles Santacreu, 30 mesos de presó per coaccions o 15 d'inhabilitació per omissió del deure de perseguir delictes.
Aquest dimarts, els altres dos acusats en aquesta causa, el tinent d'alcalde de Pineda de Mar Jordi Masnou i l'extinent d'alcalde Carmen Aragonés, tots dos del PSC, van reconèixer els fets i van acceptar un any de presó i un d'inhabilitació per donar per tancat el cas.
Nega que presenciés amenaces o coaccions
En la sessió d'aquest dimecres, el cap de la Policia Local de Pineda ha negat que s'amenacés davant d'ell l'hoteler que allotjava els policies nacionals desplegats pel referèndum de l'1-O, per forçar-lo a fer-los fora.
L'agent ha reconegut que la conversa amb el director de l'hotel va ser tensa, però ha negat que cap regidor l'amenacés de tancar l'establiment si no expulsava els antiavalots. Si hagués estat així, ha afegit, hauria cridat a l'ordre els dos polítics i hauria obert diligències policials.
A més, ha assegurat que ell ha estat condecorat per la Policia Nacional per haver adequat un aparcament per a les furgonetes dels antiavalots i ha negat que espiés els moviments dels agents desplegats al municipi.
El cap de la Policia Local ha dit que va intentar col·laborar abans i durant l'estada dels agents a la localitat i ha explicat que estava preocupat pels 300 manifestants independentistes que hi havia davant de l'hotel.
La fiscalia rebaixa mig any la petició de presó
La fiscalia ha rebaixat la petició contra ell a dos anys i mig de presó i d'inhabilitació per ser policia per un delicte de coaccions. Alternativament, però, li ha demanat inhabilitació durant 15 mesos i 13.500 euros de multa per un delicte d'omissió del deure de perseguir delictes.
L'advocat de l'agent ha protestat pel fet que el fiscal hagi introduït nous fets en el seu escrit inicial d'acusació i el tribunal ho ha acceptat.
Acord entre la fiscalia i la resta d'acusats
El fiscal ja va rebaixar a un any de presó i d'inhabilitació la petició de pena per als altres dos acusats, després que aquests reconeguessin els fets.
El tinent d'alcaldia, Jordi Masnou, va admetre aquest dimarts que la situació se'ls en "va anar de les mans", mentre que la regidora Carme Aragonès va negar cap mena d'amenaça, però va reconèixer que havien parlat amb l'hoteler dels problemes que hi podria haver en la tramitació de la llicència d'activitat de l'establiment a causa d'algunes deficiències.
La regidora va afegir que la gestió del conflicte havia estat un "error" per no haver parlat abans amb la Policia Nacional i va admetre que es va posar "nerviosa". Segons ella, la intenció era "reubicar" els agents en altres hotels per desmobilitzar els manifestants.
El testimoni dels agents i d'una regidora
Els policies nacionals que van declarar com a testimonis van relatar la tensió que es vivia al carrer davant de l'hotel i la reunió que hi va haver a l'interior entre els diferents responsables policials, municipals i de l'establiment.
També van assegurar que el cap de la policia local s'havia passat moltes hores al voltant de l'hotel i sempre vestit de paisà, segons ells, fent el que semblaven tasques de "contravigilància" i espionatge dels moviments de la Policia Nacional.
La regidora Mònica Palacín, que va estar present a la reunió, va relatar que la trobada va ser "tensa" i que hi havia molts policies nacionals fora del despatx mirant a través de les parets de vidre.
Segons el fiscal de Delictes d'Odi i Discriminació, els acusats van coaccionar els propietaris de dos hotels perquè en fes fora el mig miler de policies que allotjaven, que finalment van marxar uns dies després del referèndum.
Els fets haurien tingut lloc la nit del 2 d'octubre del 2017 durant una multitudinària manifestació a les portes de l'hotel per condemnar l'actuació policial durant el referèndum.
En aquest cas també van ser acusades una altra regidora del PSC, Sílvia Biosca, a qui la Fiscalia va acabar retirant l'acusació, i la llavors portaveu d'ERC, Mònica Palacín, a qui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va arxivar el procediment.