Vistiplau europeu perquè Espanya rebi 69.500 milions dels fons post-Covid
La Comissió Europea aprova el pla de recuperació del govern espanyol per poder accedir als fons Next Generation
La Comissió Europea ha donat el vistiplau al pla de recuperació econòmica presentat pel govern espanyol. L'executiu comunitari considera que el pla respon "de manera integral i adequadament equilibrada" a allò que Europa demanava per poder accedir als fons de recuperació post-Covid.
L'aprovació de Brussel·les suposa el primer pas perquè Espanya pugui començar a rebre 69.500 milions en subvencions durant el període 2021-2026. D'aquests diners, els primers 9.000 milions dels fons Next Generation arribaran aquest mes de juliol com un avançament, segons ha informat la Comissió Europea.
L'avaluació positiva de la Comissió Europea obre un termini de quatre setmanes perquè la resta d'estats membres també donin llum verda al pla del govern Sánchez. La primera ocasió per a aquest vistiplau de part dels socis comunitaris serà la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin) prevista per al 13 de juliol.
¡Haz que sea real! Let's #MakeItReal for Spain! 🇪🇸🇪🇺
European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) June 16, 2021
We have given our green light to Spain's recovery and resilience plan.#NextGenerationEU financing will play a key role in enabling Spain to emerge stronger from the pandemic.
See how ↓ #NextGenEU
La Comissió Europea creu que les inversions i reformes proposades pel govern espanyol contribuiran a abordar de manera eficaç els reptes estructurals del país i a enfortir el creixement potencial i la creació d'ocupació, a més de donar suport a "les transicions verda i digital".
També considera que el pla ofereix prou detalls sobre com les autoritats espanyoles "previndran, detectaran i corregiran els casos de conflictes d'interessos, corrupció i frau relacionats amb l'ús de fons".
Llum verda a les reformes presentades
Espanya va enviar el 30 d'abril a Brussel·les el pla per als fons europeus. Es tracta d'un document de 348 pàgines que recull el projecte que el govern de Pedro Sánchez va presentar al Congrés dels Diputats.
L'avaluació constata que el pla dedica el 40% de l'assignació total a mesures que donen suport als objectius climàtics, per sobre del 37% exigit. A la transició digital s'hi destinen el 28% de les ajudes, també per sobre del que es requeria, un 20%.
Brussel·les destaca els projectes per a la mobilitat sostenible, augmentar l'eficiència energètica dels edificis, descarbonitzar la indústria i reduir la dependència energètica, a més del desplegament de noves tecnologies per a l'hidrogen verd i les energies renovables. En aquest sentit, l'informe cita els 6.100 milions per invertir en tecnologies netes i accelerar el desenvolupament i ús d'energies renovables o els 7.800 milions per millorar l'eficiència energètica dels edificis públics i privats.
Els programes per digitalitzar l'administració pública, la indústria i les empreses; el pla específic per digitalitzar un milió de pimes o les inversions en equipaments per a l'educació i en la millora de les habilitats digitals són altres punts valorats per la Comissió Europea.
Entre les reformes plantejades per Espanya que Brussel·les ha destacat hi figuren també la reducció de la segmentació del mercat laboral entre treballadors temporals i fixos, les innovacions en l'àmbit de l'educació o la millora de les polítiques del mercat laboral.
Sánchez: "Avui és un dia històric"
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat que espera rebre 19.000 milions dels fons europeus aquest 2021, després de l'aprovació del Pla de Recuperació.
En una roda de premsa juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president del govern espanyol ha celebrat que "és un dia històric" per a Espanya "i també per a Europa" perquè "obre la porta" a una altra forma de "donar resposta als desafiaments que tenim com a societats".
Sánchez ha anunciat que, abans de l'estiu, convocarà la conferència de presidents autonòmics per abordar el pla de recuperació. "Ells també són els protagonistes, com també els milers d'alcaldes i alcaldesses del nostre país", ha assenyalat el cap de l'executiu en la roda de premsa.
Dels 800.000 milions amb què la Unió Europea vol treure les economies europees de la crisi provocada per la pandèmia, a Espanya n'hi corresponen uns 140.000. Per ara, l'executiu espanyol només ha sol·licitat els 69.500 milions que arribaran en forma de transferències i ha deixat per a més endavant la part dels préstecs que caldrà retornar.