Viticultors francesos destrueixen un carregament de cava al Voló (EFE)

Viticultors francesos destrossen la càrrega de camions catalans en una protesta al Voló

Els manifestants han bloquejat els vehicles a l'A-9, buidant-ne alguns i destrossant la mercaderia que duien, cisternes i caixes de vi i cava incloses

RedaccióActualitzat

Uns 500 viticultors francesos han bloquejat aquest migdia el pas de camions al Voló, a la Catalunya Nord, per protestar pel que consideren que és "competència deslleial" del vi català i espanyol.

Els manifestants han parat els camions a l'A-9, al pas fronterer, bloquejant-los l'accés, buidant alguns vehicles i destrossant la mercaderia que duien, incloent-hi cisternes i caixes de vi i cava.

Un camió cisterna que transportava vi, buidat a l'autopista (EFE)

Es tracta d'una acció sorpresa per frenar les importacions de vi i exigir al prefecte dels Pirineus Orientals que escolti les seves demandes.

Durant la protesta també han llençat la càrrega a un transportista que portava tomàquets i que travessava la frontera. 

Els manifestants llencen caixes de tomàquets a terra (EFE)

La Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha titllat l'atac d'"intolerable" i "injust" en un comunicat a X, en què ha denunciat que les autoritats no hagin intervingut i on ha reclamat una condemna urgent dels governs espanyols i francès.


Precisament, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha condemnat l'acció en considerar que "atempta contra la lliure circulació de mercaderies a la Unió Europea i cap als interessos dels afectats".

En aquest sentit, la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), ha exigit al ministeri que faci una queixa formal davant del govern francès "per la seva desídia davant els recurrents atacs".

Per això, la COAG ha demanat sancions "severes" contra l'Elisi i contra els agricultors que han atacat els camions i a la Unió Europea que garanteixi "de forma efectiva i contundent" la lliure circulació de produccions agrícoles en territori francès.

Pel secretari general de l'ens, Miguel Padilla, "aquest tipus d'actuacions són intolerables":

"La crisi de rendibilitat que pateixen els productors francesos també l'estem patint els agricultors espanyols. Al rerefons hi ha una estratègia merament comercial. Es busca apartar els productors espanyols del mercat comunitari quan les veritables responsables són les grans cadenes de distribució, principalment franceses."


També ha exigit mesures la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), la principal patronal de transportistes del país, que ha demanat que els responsables "responguin davant la llei i paguin pels actes" que han comès. 


Desviacions quilomètriques 

A causa d'aquesta manifestació al Voló, la circulació de l'AP-7 ha estat tallada cap a les 11.50 hores entre Figueres, a Girona, i França en sentit nord i els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Gendarmeria francesa, han desviat els vehicles pesants a la Jonquera.

La protesta ha tallat la via (EFE)

Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, s'ha hagut d'habilitar un desviament obligatori per la sortida 3 de Figueres Nord. El tall ha afectat un tram de 20,50 quilòmetres entre la ciutat gironina i el municipi francès de Llers.

ARXIVAT A:
FrançaAgriculturaTransport de mercaderiesCatalunya Nord
Anar al contingut