Carrers de Fort Myers, a Florida, completament inundats d'aigua després del pas de l'huracà Milton (EFE/Octavio Guzmán)

Viu gràcies a una nevera: el rescat d'un supervivent de l'huracà Milton al mig del mar

El balanç provisional del pas del Milton per l'estat de Florida és de 16 persones mortes i milers de milions d'euros en desperfectes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

A Florida, als Estats Units, continua la feina frenètica dels equips de rescat per localitzar i posar en un lloc segur i fora de perill les persones que van quedar aïllades enmig de l'aigua o que van patir desperfectes als seus habitatges després del pas de l'huracà Milton.

Aquest divendres s'han difós unes de les imatges més impactants de la feina d'aquests equips d'emergència: el rescat d'un home que ha sobreviscut al Milton perquè ha passat hores surant al mig del mar agafat a un frigorífic.

El rescat s'ha fet al Golf de Mèxic, a uns 50 quilòmetres de la costa de Florida. Aquest és el moment en què la Guàrdia Costanera el localitza i el rescata:


El balanç, encara provisional, del pas de l'huracà Milton per Florida és de 16 morts i milers de milions d'euros en desperfectes. El president dels Estats Units, Joe Biden, xifra en 50.000 milions de dòlars els danys provocats per l'huracà.

Gran part de les víctimes i les destrosses a edificis d'habitatges i empreses les han provocat els tornados associats al pas de l'huracà.

En aquest altre vídeo es pot observar com ha quedat la zona de Sant Petersburg i Cayo Siesta, a la costa oest de Florida, després del pas de Milton:


Des de la nit de dimarts s'han fet més d'un miler d'operacions de rescat. Però el governador de l'estat de Florida, Ron DeSantis, alerta que encara poden aparèixer noves víctimes mortals a mesura que els equips de rescat s'endinsen en els barris i les zones més afectades pels forts aiguats i els tornados.

Un home rescata un petit gos de la desolació provocada pels aiguats associats a l'huracà Milton a South Daytona, a Florida (Reuters/Nadia Zomorodian)

Les autoritats demanen molta precaució a la població perquè, malgrat que ja hagi passat l'huracà, encara es poden repetir els tornados o les tempestes importants.

Més de tres milions de persones segueixen sense electricitat. Tot i que finalment els efectes han estat menors del que s'havia anunciat, els danys materials són nombrosos i milions de persones continuen sense electricitat.

Una urbanització de Florida completament inundada després del pas de l'huracà Milton (3Cat)

Un dels comtats més castigat pels efectes de l'huracà Milton ha estat el de Santa Llúcia, on centenars de cases han patit greus desperfectes pel vent i la pluja i, sobretot, pel pas de "tornados de gir ràpid" que van colpejar la zona abans de l'arribada de l'ull de l'huracà. En aquest comtat hi ha hagut sis víctimes mortals.

Cases sense teulada al comtat de Santa Llúcia, afectades pel pas de l'huracà (3Cat)

Milton és el segon huracà que toca terra a Florida en només dues setmanes. El 26 de setembre l'estat ja va rebre l'impacte del també poderós huracà Helene, que va entrar amb força 4 pel nord-est i va deixar un rastre de devastació i mort al sud-est dels Estats Units.

La intensitat del Milton i de l'Helene i les seves funestes conseqüències són una mostra més dels riscos del canvi climàtic. Segons un estudi de la xarxa científica World Weather Attribution (WWA), les precipitacions durant els dos huracans van ser entre un 20% i un 30% més intenses i els vents un 10% més forts a causa del canvi climàtic.

Rescat d'algunes de les persones que no van acatar l'ordre d'evacuació a determinades zones de Florida (3Cat)

Segons aquesta anàlisi d'urgència, la intensitat de les precipitacions associades al Milton les ha causat l'escalfament global i les temperatures anormalment altes de la superfície del mar al Golf de Mèxic.

En concret, segons WWA, el canvi climàtic ha fet que el Milton fos de categoria 3 en l'escala Saffir-Simpson en el moment de tocar terra a Florida, quan el més normal seria que ja hagués baixat a categoria 2. L'escala Saffir-Simpson mesura la intensitat dels vents dels huracans i va de categoria 1 a 5.

Segons l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units, els danys provocats per un huracà es multiplica per quatre per cada augment de categoria.

Dos velers acaben terra endins empesos pels vents associats a l'huracà a Punta Gorda, Florida (Reuters/Ricardo Arduengo)
ARXIVAT A:
Estats Units Crisi climàtica Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut