Putin i Trump en una imatge d'arxiu del 2019 (Reuters)

"Vladímir, PARA!": Trump renya Putin pels atacs a Kíiv que han mort una desena de persones

L'advertiment al president rus arriba l'endemà que els EUA acusessin Ucraïna de dificultar la pau i amenacessin d'abandonar la mediació

Josep Maria Camps Collet / AgènciesActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha fet servir aquest dijous les xarxes socials per exigir al president de Rússia, Vladímir Putin, que freni els atacs a Ucraïna i s'esforci per acordar la pau.

Ha estat després que aquesta matinada de dimecres a dijous l'exèrcit rus hagi llançat un bombardeig massiu sobre la capital, Kíiv, que ha provocat la mort d'almenys dotze persones i n'ha ferit gairebé un centenar.

Amb un estil directe i adreçant-se a Putin pel seu nom de pila, el president dels EUA l'ha comminat a treballar per aconseguir un acord que acabi amb la guerra iniciada amb l'intent d'invasió de fa més de dos anys:

"No estic content amb els atacs russos a Kíiv. No són necessaris, i és molt mal moment. Vladímir, PARA! Estan morint 5.000 soldats cada setmana. Aconseguim l'acord de pau!"

Tot i això, Trump s'ha mostrat convençut que Rússia i Ucraïna arribaran a un acord, ja que, segons ha dit, que Rússia hagi assegurat que està disposada a no prendre tot el país és una concessió. 


Crítiques de Trump a Zelenski

Ha estat l'atac més massiu del que portem d'any a Kíiv, i ha passat l'endemà que l'administració Trump acusés Ucraïna d'estar dificultant un acord de pau i amenacés d'abandonar la mediació en el conflicte.

Aquest dijous el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que ha suspès un viatge a Sud-àfrica a causa de l'atac, ha dubtat que els EUA estiguin pressionant de debò Rússia per acabar amb la guerra.

Segons el govern ucraïnès, el pla de pau proposat pels EUA és massa pròxim als interessos russos, perquè preveu renunciar a Crimea i als territoris ocupats per Rússia els últims dos anys.

En aquest sentit, Zelenski va dir aquest dimecres que no reconeixerà mai l'ocupació de Crimea i que "no hi ha res a parlar", i Trump li va atribuir a Truth Social la responsabilitat pel bloqueig en les negociacions:

"Aquesta afirmació és molt perjudicial per a les negociacions de pau amb Rússia. Crimea es va perdre fa anys sota els auspicis del president Barack Hussein Obama. Són declaracions inflamatòries com aquestes de Zelenski les que fan que sigui tan difícil resoldre aquesta guerra."

Imatge d'arxiu de la trobada entre Trump i Putin a Hèlsinki el 2018 (REUTERS/Kevin Lamarque)

Una "garantia de seguretat robusta" sense garanties

El pla proposat per l'administració Trump també inclou el compromís que Ucraïna mai formarà part de l'OTAN, tot i que "podria" integrar-se a la UE, i preveu la retirada de les sancions a Rússia.

La contrapartida per a Ucraïna es limitaria a "una garantia de seguretat robusta" que aquest país afirma que no està gens detallada en la proposta, i que ni tan sols es menciona quin paper hi tindrien els EUA.

Iúlia Sviridenko, viceprimera ministra ucraïnesa, el va rebutjar dient que "Ucraïna està preparada per negociar, però no per rendir-se" i afirmant que acceptar el pla permetria a Rússia "reagrupar-se i tornar amb més violència".


La Unió Europea defensa Ucraïna

La Unió Europea s'ha situat al costat d'Ucraïna: el portaveu de la Comissió Europea, Guillaume Mercier ha afirmat que Rússia està utilitzant "un llenguatge de violència i terror, no pas de pau".

Mercier ha defensat que són els ucraïnesos els que han de decidir si cedeixen territori a canvi de la pau, i ha dit que és "crucial" que puguin defensar la seva sobirania i integritat territorial.

Per la seva banda l'alta representant per a la Política Exterior, Kaja Kallas, ha acusat Rússia de riure's de la pau, i ha afegit que "l'obstacle real no és Ucraïna, sinó Rússia", que manté els objectius militars intactes.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaDonald Trump Vladímir Putin
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut