"Volem que es digui quants ossos caben al Pirineu", la demanda de ramaders i pagesos

Acció Climàtica defensa la coexistència dels ossos amb la ramaderia i argumenta que els atacs es mantenen estables
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ramaderia

Al Pirineu, després de la hibernació, s'hi han tornat a veure ossos i cada cop s'acosten més a zones habitades. Tot i que n'ha crescut la població, segons el Departament d'Acció Climàtica, els atacs es mantenen estables.

L'opinió de pagesos i ramaders, per contra, no és la mateixa. La "presència inusual" d'ossos a pocs metres dels pobles a la vall Ferrera, ha fet que una setantena de ramaders del Pallars hagin sortit al carrer per demanar a l'administració una "millor gestió" d'aquests animals al Pirineu.

En un acte de protesta aquest dilluns a Llavorsí, han denunciat que la reintroducció dels plantígrads a la zona pirinenca no s'ha gestionat bé. Alhora, han demanat que se'n redueixi la població i han insistit en el perill que representa que s'acostin massa als ramats i a la població.

Tot i que, en els últims anys, la Generalitat ha reforçat les mesures de protecció i vigilància, els ramaders consideren que no són suficients.

Respecte als possibles atacs al bestiar i a les persones, Gabriel Lampreave, agent rural i coordinador de seguiment de l'os i el llop a Catalunya, parla del comportament dels exemplars més joves d'os bru que "encara no tenen clars quins són els perills i les amenaces i moltes vegades tenen un comportament de curiositat," que no sempre s'ha d'entendre com un "comportament agressiu".

Per Ricard Casanovas, cap del Servei de Fauna i Flora del Departament d'Acció Climàtica, "és important que hi hagi una coexistència i es pugui compatibilitzar tant l'activitat ramadera com la presència d'ossos". L'equilibri, però, resulta difícil a ulls dels ramaders. 

Una setantena de ramaders del Pallars s'han mobilitzat a Llavorsí (3Cat)

Delimitar el "territori os"

Raquel Serrat, d'Unió de Pagesos, exigeix una gestió adequada de la presència de l'os. "Volem que es digui quants ossos es volen al Pirineu i quants n'hi caben, i que es delimiti quin és l'espai idoni per a l'os."

L'any passat es van comptabilitzar 13 atacs a ovelles, cinc cabres i un vedell i diversos danys en explotacions apícoles. Els ramaders demanen celeritat en el pagament de les indemnitzacions. Ara mateix, el departament tarda una mitjana de cinc mesos a pagar. Per prevenir els atacs, durant l'estiu, la Generalitat posa en marxa els reagrupaments dels ramats en zones amb presència de l'os. La mesura inclou més protecció i més vigilància al bestiar.

L'os bru es va reintroduir l'any 1996 als Pirineus i des de llavors la població no ha parat de créixer. L'últim cens xifra en 83 els exemplars, dels quals 41 es passegen entre el Pallars Sobirà, la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà.

ARXIVAT A:
Ramaderia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut