Von der Leyen critica la poca solidaritat entre països de la UE en la crisi del coronavirus

En un moment de crisi, la Unió Europea demostra una altra vegada la seva dificultat per adoptar mesures conjuntes

Actualitzat

"La història de les darreres setmanes és, en part, una història dolorosa d'explicar. Quan Europa ha tingut necessitat que anéssim tots a l'una, hi ha hagut massa països que, d'entrada, han mirat només per ells mateixos"

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha estat molt dura amb la resposta dels estats de la Unió Europea a la crisi del coronavirus.

En un Parlament Europeu amb l'hemicicle pràcticament buit i amb la gran majoria d'eurodiputats votant des de casa per primera vegada a la història, Von der Leyen s'ha queixat de la poca col·laboració que hi està havent entre països i ha dit que ha estat "dolorós" veure com molts governs no han volgut compartir material ni coordinar-se.

La majoria de grups de l'Eurocambra han donat suport a la presidenta de la Comissió i han fet crides a donar més poder a les institucions europees perquè puguin imposar-se als interessos dels estats.

 

La intervenció de Von der Leyen, vista a través d'un mòbil a l'Eurocambra
La intervenció de Von der Leyen, vista a través d'un mòbil a l'Eurocambra (EFE / Olivier Hoslet)

 

Països com Espanya, Itàlia, França, Portugal o Grècia voldrien que la Unió Europea com a bloc es fes responsable d'aquests nous programes de finançament, però Alemanya, Holanda i la resta de països nòrdics volen que cadascú assumeixi el seu risc, i fins i tot creuen que s'haurien de posar condicions com si fos un rescat.

La Unió Europea està demostrant una altra vegada la seva incapacitat de prendre mesures conjuntes. En definitiva, d'actuar solidàriament en un moment de crisi tan greu.

 

 

Ajuda russa, xinesa o cubana abans que europea

I, mentrestant, ha vist com països de fora de la UE, en alguns casos fins i tot hostils, apareixien per suplir les mancances del club comunitari: la bandera russa acompanyava l'ajuda de Moscou a Itàlia per les autopistes del país, com els metges cubans s'apressaven a integrar-se als equips mèdics italians a la Llombardia o com a Saragossa aterrava un avió noliejat per Pequín carregat de màscares i material sanitari.

De moment, la Comissió Europea s'ha erigit en central de compres i assegura tenir ja el material sanitari necessari. Pel que fa a l'estat espanyol, Brussel·les calcula tenir mascaretes, guants, ulleres i bates d'aquí a quinze dies, una espera que molts metges consideren excessiva.

 

L'hemicicle del Parlament Europeu, pràcticament buit en la sessió extraordinària d'aquest dijous
L'hemicicle del Parlament Europeu, pràcticament buit en la sessió extraordinària d'aquest dijous (Reuters / François Lenoir)

 

El coronavirus ha estat l'últim test d'estrès a la Unió Europea i als seus valors. I el resultat, tal com reconeix Von der Leyen, ha estat, d'entrada, catastròfic.

Videoconferència dels caps d'estat i de govern

Aquest dijous a la tarda, els caps d'estat i de govern de la UE es tornen a reunir per videoconferència per decidir d'on surten els diners per fer front als efectes del coronavirus. La discussió no es preveu gens fàcil perquè no hi ha consens.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Unió EuropeaUrsula von der Leyen
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut