"Usted, famosito": la Guàrdia Civil l'1-O al regidor del nas de pallasso
- TEMA:
- Judici procés
El regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona ha dit al Suprem que els agents de la Guàrdia Civil que l'1-O van intervenir al seu poble el van reconèixer i li van dir "famosito".
Segons ha declarat com a testimoni al judici del procés aquest dimarts, quan va veure les imatges de l'actuació policial a Sant Julià de Ramis va pensar que anirien al seu poble.
"Usted, famosito"
Pesarrodona es va fer conegut després que el 20S es va difondre la seva imatge amb un nas de pallasso al costat dels agents policials que van fer l'escorcoll a la Conselleria de Governació.
Segons ha explicat a preguntes de Marina Roig, de la defensa de Jordi Cuixart, quan van arribar els agents a l'Escola Juncadella del seu poble l'1-O, ja el van reconèixer:
"Vaig comprovar que m'havien reconegut perquè l'oficial de l'operatiu es va dirigir a mi i em va dir 'Usted, famosito, venga aquí', i em va situar a primera fila."
Segons ha explicat el testimoni, va tenir "una conversa molt sincera" amb aquell oficial a través de la tanca metàl·lica de l'escola, i que després van obrir la porta, que estava tancada amb clau.
4 cops de porra als testicles
Pesarrodona ha dit que es va pensar que la Guàrdia Civil marxaria, però llavors van començar a fer fora la gent, i que a ell li van pegar a l'entrecuix 4 vegades:
"Jo pensava que venien una altra vegada a dialogar, com la primera vegada, però recordo només que em van empènyer per la part de la... -caram, com em costa en castellà- l'espatlla, per l'espatlla em van fer fora cap enrere, i ja no vaig tenir temps de reaccionar."
"Em vaig veure arrossegat per terra, però sense saber com, tornava a estar a primera fila. I aquí em vaig quedar i vaig veure com anaven arrossegant uns altres. De cop a mi em van començar a colpejar amb la porra a la zona testicular, em van donar 4 cops enormes amb la porra. Jo no entenia per què donaven aquests cops."
"El primer cop reconec que em va fer un mal increïble. En els altres 3 cops el dany va ser menor, perquè anava caient i de vegades estar una mica grassonet permet que les porres rebotin una mica amb el greix del cos i només em van fer un gran blau, però vaig anar precisament a denunciar perquè creia que l'atac havia estat innecessari i increïble."
El testimoni ha negat que cap dels concentrats davant l'escola agredís els agents policials, sinó que es van limitar a intentar evitar els cops de porra.
També ha dit que després d'uns 20 minuts d'intentar fer fora la gent, la Guàrdia Civil va desmuntar l'operatiu i va marxar. Pesarrodona, que està pendent d'una denúncia de la Guàrdia Civil per aquests fets, ha declarat al costat d'un advocat, però ha respost a totes les preguntes.
3 ferits a Sant Joan de Vilatorrada
Un altre testimoni d'aquest dimarts, Lluís Matamala, també va ser a Sant Joan de Vilatorrada l'1-O, i ha dit que l'actuació policial va ferir com a mínim 3 persones, dues de les quals van estar de baixa per les ferides.
Lluís Matamala, aquest dimarts al Tribunal Suprem
S'ha enfrontat a Marchena per l'idioma
Matamala ha tingut una enganxada inicial amb el president del tribunal, Manuel Marchena, perquè ha reivindicat el dret a declarar en català.
La seva declaració ha començat amb poca fluïdesa: el testimoni s'ha assegut només entrar, i Marchena l'ha fet aixecar per fer-li les preguntes de rigor.
Just després ha començat la picabaralla:
Matamala: "Puc plantejar una qüestió?"
Marchena: "No pot plantejar cap qüestió."
Matamala: "Vaig demanar per escrit poder parlar i contestar en català per..."
Marchena: "Vostè és jurista, oi?"
Matamala: "Soc advocat."
Marchena: "Jo el suposo coneixedor de l'article 231 de la llei orgànica del poder judicial. Em remeto als seus coneixements jurídics sobre aquest article i a totes les explicacions que ha donat el tribunal sobre aquest article. No pot propugnar una interpretació alternativa a aquest article com fa vostè en el seu escrit per una senzilla raó: és un tercer, i aquí els únics que poden propugnar una interpretació alternativa són les acusacions i les defenses. De tal manera que vostè contestarà en castellà. Si no vol contestar en castellà, és molt senzill. Vostè s'aixeca, assumeix les conseqüències legals de la seva negativa a contestar i hem acabat."
"Les conseqüències disciplinàries i penals"
Tota aquesta explicació no ha convençut Matamala, que ha continuat insistint, malgrat que Marchena li ha tancat el micròfon.
Finalment el president del tribunal l'ha advertit de "les conseqüències disciplinàries i penals" per a ell:
"Miri, sisplau. Si vostè introdueix qualsevol element de debat o controvèrsia sobre la decisió d'aquesta sala, immediatament serà expulsat i assumeixi les conseqüències disciplinàries i penals que se'n poden derivar. Respongui per favor a les preguntes de la senyora Roig, que l'ha proposat com a testimoni."
Marchena, que ha vist les notes que portava el testimoni, li ha ordenat que les deixés a la taula del costat, tal com ha fet anteriorment amb Marina Garcés, la declaració de la qual ha estat la més tensa del matí.
- ARXIVAT A:
- Judici procés