
Vostok, l'illa del Pacífic que internet ha convertit en un forat negre
La vegetació de l'illa de Vostok, formada per arbres del gènere Pisonia, fa que des de l'espai tingui un aspecte que durant anys ha generat milers de teories a la xarxa
A la Terra hi ha un forat negre, situat al bell mig de l'oceà Pacífic? Evidentment, no. Però durant anys, milers d'usuaris d'internet han estat especulant i fent broma amb la idea a partir d'una foto de Vostok, una petita illa de l'arxipèlag de Kiribati.
L'origen de tot plegat és una publicació a la popular plataforma Reddit, l'any 2021. Un usuari va penjar una imatge de satèl·lit amb el comentari "Què collons?! Això no s'assembla gens a una illa":
La foto es va fer viral ràpidament i va provocar tota mena de teories: un forat negre, un volcà subterrani, el triangle de les Bermudes, una illa creada artificialment que Google havia censurat o, fins i tot, l'illa de la popular sèrie "Lost".
En realitat, com ben aviat van puntualitzar altres usuaris, era una imatge de l'illa de Vostok, una de les 33 que conformen Kiribati, tal com es veu en aplicacions com Google Maps o Google Earth.
Vostok és el que es coneix com un atol, una illa de forma poc o molt circular, que està constituïda per esculls de corall que formen un cinturó al voltant d'una llacuna central. L'absència d'aigua dolça ha evitat que s'hi establissin persones perquè és impossible viure-hi.
Alguns usuaris fins i tot van recuperar un vídeo de National Geographic de l'any 2009 en què el biòleg marí català Enric Sala busseja pels voltants de l'illa i ho defineix com "el lloc més increïble que he vist mai":
Situada a més de 6.000 quilòmetres d'Austràlia, té una extensió de 0,24 quilòmetres quadrats i el seu punt més elevat amb prou feines és de cinc metres per sobre del nivell del mar. De fet, tot l'arxipèlag de Kiribati és un dels països més amenaçats per la crisi climàtica, ja que una pujada del nivell del mar podria fer-lo desaparèixer.
Els arbres, la raó de l'estrany color de l'illa
Durant anys, les xarxes socials i els fòrums han acollit diverses teories sobre l'illa. Però, un cop identificat el punt misteriós, encara quedava una incògnita per resoldre: com és que l'illa es veu com una taca negra des de l'espai?
La resposta té a veure amb la densa vegetació de l'illa: arbres del gènere Pisonia, típics de climes tropicals com els que hi ha en illes del Carib o el Pacífic. Precisament, aquesta és una hipòtesi que molts usuaris ja havien plantejat quan es va publicar la imatge de l'illa vista des d'un satèl·lit.
Aquests arbres, d'un fullatge de color verd molt fosc, creixen tan junts que creen un bosc extremament dens. La vegetació bloqueja la llum solar i fa la impressió de ser una àrea completament negra.
Els arbres Pisonia no només són la causa de la visió de l'illa des de l'espai: també són una trampa mortal per als ocells. Produeixen beines de llavors enganxoses que fan que se'ls enganxin les plomes i no puguin escapar fins que moren, segons publica el portal especialitzat en ciència Live Science.
La visió de l'illa des del mar permet veure una imatge i uns colors força menys sorprenents que no pas des de l'espai.

- ARXIVAT A:
- Viral Medi ambientInternet