Vox, el partit extraparlamentari que s'ha convertit en la gran incògnita del 28A
El líder de Vox, Santiago Abascal, aquest dijous a València

Vox, el partit extraparlamentari que s'ha convertit en la gran incògnita del 28A

RedaccióActualitzat

"VOX és la veu de l'Espanya Viva, un moviment d'extrema necessitat que neix per posar les institucions al servei dels espanyols, en contrast amb l'actual model, que posa als espanyols al servei dels polítics."

Així es defineix el partit d'extrema dreta Vox a la seva pàgina web, tota una declaració d'intencions amb la qual defuig qualificar-se com a partit polític i es presenta com un "moviment" contra els polítics.

En el díptic que han enviat a les cases dels ciutadans, el president, Santiago Abascal, reforça aquesta idea assegurant que "avui ja no es tracta de partits, es tracta únicament d'Espanya. Defensa-la".

Els mítings de la campanya electoral el presideix el lema "Per Espanya", i Abascal hi aixeca grans ovacions dient:

"Hem despertat l'ànima adormida d'Espanya".

 

"La dictadura progre"

Darrere de la retòrica centrada en el concepte d'Espanya, hi ha una defensa dels valors tradicionals associats a la "grandesa històrica de la pàtria".

En els actes, Abascal fa una apel·lació directa als sentiments lligats a aquests valors, i assegura que s'ha acabat "la dictadura progre que ho determinava tot":

"A Espanya no es podia dir res, no es podia sentir res i no es podia fer res perquè hi havia una dictadura progre que ho determinava tot. Des de les talaies dels mitjans de comunicació, des de les tribunes, i el que es movia de seguida l'enviaven al raconet a pensar: ‘fatxa', ‘retrògrad'... Què us han dit? Us han dit de tot."


Família, toros, cacera, armes

Aquests valors que defensa el partit comencen per la família tradicional. Per fer-ho, reclamen la derogació de la Llei de Violència de Gènere, a més de suprimir ajudes a moviments feministes i LGTBI.

També rebutgen l'avortament i l'eutanàsia, mentre que defensen la vigència d'elements tradicionals com la tauromàquia i la cacera, a més que es faciliti l'ús d'armes per a defensa personal.

Pel que fa a l'economia, volen que es redueixin els impostos i la despesa pública i, per tant, també l'atenció a les minories i la redistribució.


Una Espanya centralitzada

Ignacio Garriga, cap de llista per Barcelona, aquest dijous a Terrassa


El model políticoeconòmic també implica rebutjar les autonomies, que consideren que haurien de desaparèixer en benefici d'un estat centralitzat.  

Fan servir sovint la paraula "reconquesta", i diuen que Espanya està en perill per culpa, entre altres, de la immigració i, sobretot, de l'independentisme.

De fet, reclamen la suspensió indefinida de l'autonomia de Catalunya i també la il·legalització dels partits independentistes.

Hi ha insistit aquest dijous Ignacio Garriga, cap de llista per Barcelona, al míting central a Catalunya celebrat a Terrassa:

"La nostra nació està en guerra amb si mateixa per culpa de l'extrema esquerra radical i els separatistes. El primer que farem quan arribem al Congrés dels Diputats serà exigir la suspensió de l'autonomia de Catalunya."

Als altres partits de dretes solen titllar-los de "dretona covarda", i acusen PP i Ciutadans de ser incapaços de fer valdre els valors que defensen.

Imatge de l'acte central de Vox a Catalunya, aquest dijous a Terrassa


Donald Trump i Steve Bannon

Un altre dels lemes que utilitza Vox és "Primer Espanya" –"España, lo primero"-, que evoca directament la campanya que va dur Donald Trump a la Casa Blanca.

No és només una còpia: de fet, el cap d'aquella campanya, Steve Bannon, dedicat ara a impulsar els partits d'extrema dreta europeus, assessora Vox des de fa un any.

En aquesta línia, en la campanya han proposat que es construeixi un mur a Ceuta i Melilla, mur que volen que pagui el Marroc, igual que Trump amb el mur que exigeix que pagui Mèxic.

 

Fundat fa poc més de 5 anys

Aleix Vidal-Quadras i Santiago Abascal, el 2014 durant la campanya de les eleccions europees


Aquest partit, nascut a finals de 2013, es va presentar a unes eleccions per primer cop el 2014, a les europees amb Aleix Vidal-Quadras al capdavant, però sense èxit.

Des de llavors s'han presentat a totes les eleccions que han pogut, també sense èxit: a les últimes generals, el 2016, només van aconseguir el 0'2% dels vots, per darrere de partits com el PACMA.

A Catalunya, llavors, només va obtenir 198 vots. Però la seva activitat jurídica, presentant querelles contra polítics, sobretot independentistes, però també del PP, li han donat una presència mediàtica considerable.

 

Contra el 9N i l'1-O

Entre altres, seva va ser la querella que va acabar amb el judici a Artur Mas pel 9N i també la que va permetre al jutjat 13 de Barcelona investigar els líders polítics independentistes des de principis del 2017.

En el judici del procés, on són acusació popular, el secretari general del partit, Javier Ortega, i el secretari jurídic, Pedro Fernández, s'encarreguen personalment dels interrogatoris.

La seva irrupció a la política parlamentària va ser el desembre a Andalusia, on va passar de 0 a 12 escons. Ara esperen que passi el mateix a nivell de tot Espanya.

Assistents a un míting de Vox a València aquest dijous

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut