Rafael Bardají i Steve Bannon, la setmana passada a Washington (Foto: Vox)

Vox fitxa Bannon, cap de campanya de Trump, perquè els assessori sobre Catalunya

Steve Bannon va ser el cap d'estratègia de la Casa Blanca fins a l'agost
Josep Maria Camps Actualitzat
TEMA:
Procés català

El partit d'ultradreta Vox ha anunciat que el director de la campanya presidencial de Donald Trump, Steve Bannon, l'assessorarà en la seva estratègia política, especialment en la dimensió internacional del conflicte polític a Catalunya.

Ho han fet públic aquest dimarts amb una nota a la seva pàgina web en la qual expliquen que el membre del seu comitè executiu Rafael Bardají es va entrevistar la setmana passada amb Bannon a Washington.

Segons Vox, Bannon està molt interessat en ells perquè considera molt important que a Espanya hi hagi "un partit basat en la sobirania i la identitat del poble espanyol i disposat a defensar les seves fronteres".

Això implicaria que Bannon els ajudaria a "establir estratègies per combatre la propaganda separatista fora d'Espanya i per reduir al màxim qualsevol suport internacional al separatisme català".

Autor de l'"America first"

Steve Bannon és un personatge polèmic: exmarine, antic treballador de Goldman Sachs i productor a Hollywood, el 2012 va passar a dirigir el diari digital Breitbart, des del qual es va convertir en un dels ideòlegs del Tea Party.

Quan Donald Trump va decidir aspirar a la Casa Blanca, va fitxar-lo per dirigir la seva campanya. Ell va ser l'autor de l'"America first" -"Amèrica primer"-, i va utilitzar totes les estratègies possibles per convertir Trump en president.

 

Vicepresident de Cambridge Analytica

Una d'aquestes estratègies va ser a través de l'empresa britànica Cambridge Analytica, de la qual va ser vicepresident.

Amb les dades de 87 milions d'usuaris de Facebook aconseguides il·legalment, aquesta empresa va idear una campanya a les xarxes socials que no va dubtar a fer, també il·legalment, campanya contra Hillary Clinton per aconseguir condicionar el vot dels ciutadans dels EUA.

Principal assessor del Trump president

L'estratègia va sortir bé, Trump va aconseguir la presidència i va premiar Bannon nomenant-lo cap d'estratègia de la Casa Blanca, càrrec que va haver d'abandonar set mesos després per desavinences amb la resta de l'equip presidencial.

Des de llavors, Bannon ha tornat a Breitbart i s'ha dedicat també a visitar a Europa les formacions polítiques afins als seus interessos i punts de vista, com és el cas del Front Nacional francès.

 

Bardají, assessor d'Aznar

El fitxatge de Bannon és fruit d'un fitxatge previ fet per Vox: el de Rafael Bardají. Va ser fa un mes, i va comportar que abandonés la militància del PP i entrés directament al comitè executiu del partit.

Antic assessor de dos ministres de defensa d'Aznar, Eduardo Serra i Federico Trillo, Bardají ha estat també assessor de José María Aznar i director de política internacional de FAES.

Se'l considera molt pròxim al pensament neocon de l'entorn de la presidència de George W. Bush, i també un dels principals impulsors de la decisió d'Aznar d'afegir-se a Bush i Blair per envair l'Iraq el 2003.

Segons el digital El Confidencial, Bannon i Bardají es coneixen des de fa molts anys, i va ser el primer el que es va interessar per Vox molt abans que el segon se'n fes militant i entrés en l'executiva.

Aquest digital assegura que Bardají està convençut que l'experiència de Bannon i les seves "tècniques de difusió de missatges" ajudaran Vox a afrontar amb èxit les pròximes campanyes electorals.

Un partit en expansió?

Vox, que exerceix l'acusació popular en alguns dels processos en marxa contra líders i partidaris de l'independentisme català, és de moment un partit extraparlamentari a la dreta del PP.

Propugna un liberalisme econòmic que redueixi o fins i tot elimini els impostos, combinat amb una defensa aferrissada de la unitat d'Espanya i la fi de les autonomies, que considera "un intent benintencionat, però fallit".

 

Fundat a finals del 2013 i liderat en un primer moment per l'excap del PP català i llavors encara eurodiputat Aleix Vidal-Quadras, pocs mesos després en va assumir la direcció un altre ex del PP, el basc Santiago Abascal.

En la seva curta història s'ha presentat a les eleccions europees, autonòmiques i generals sense aconseguir representació, mentre que a les municipals van aconseguir 2 alcaldies i 22 regidors.

El fitxatge de Bannon va en la línia d'aconseguir projecció internacional i bons resultats a les pròximes eleccions europees.

ARXIVAT A:
Procés català Trump Facebook Vox
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut