8 de cada 10 agressors sexuals de menors són de la família o el seu entorn

L'ONG Save the Children denuncia que el sistema judicial no està prou adaptat als menors víctimes d'abusos, després d'analitzar vora 400 sentències
Redacció Actualitzat
TEMA:
Menors

L'any passat es van presentar a Catalunya 949 denúncies per abusos sexuals a menors. Després d'analitzar 400 sentències judicials, l'ONG Save the Children denuncia que el sistema judicial no està prou preparat.

Demanen la creació d'una fiscalia especialitzada en violència contra menors i que una única declaració gravada de la víctima ja serveixi de testimoni per fer que no hagi de reviure els fets cada cop que els explica.

En aquest sentit, aposten pel model que el govern ha començat a implantar a Tarragona amb la Barnahus, ‘'casa dels nens'' en islandès, una llar on totes les institucions que intervenen en un cas d'abús sexual infantil treballen sota el mateix sostre per evitar la revictimització.

L'organització ho detalla en el seu últim informe sobre com el sistema judicial garanteix els drets dels nens, les nenes i els adolescents, que estudia el període 2021/22.

Un 86,5% de les víctimes són nenes i adolescents (Burst)


Educació afectivosexual per prevenir agressions

A banda d'instar la justícia a aplicar la llei de protecció integral de la infància i l'adolescència davant la violència (LOPIVI), aprovada ara fa dos anys, des de l'organisme insisteixen que la clau és la prevenció.

La responsable de polítiques d'infància de Save the Children a Catalunya, Ona Lorda Roure, explica que "una de les millors eines per prevenir els abusos sexuals infantils és l'educació afectivosexual a totes les edats":

"Una educació que es basi en la diversitat, en l'autonomia corporal perquè tots els nens i nenes puguin aprendre quines conductes de risc poden significar aquests abusos sexuals i puguin identificar i explicar a les persones de confiança que estan rebent aquest tipus d'abús sexual".


Vuit de cada deu agressors són de la família o l'entorn

En l'informe publicat aquest dijous, s'aporten dades sobre el perfil dels agressors sexuals a menors, on destaca el fet que a l'Estat vuit de cada deu són parents o persones properes.

En concret a Catalunya, on s'han estudiat 126 casos de sentències, es constata que en un 39,7% dels casos l'agressor és algú de l'entorn familiar i en un 36,5% és un individu conegut per la víctima. Es tracta, sobretot, de pares i padrastres.

D'altra banda, el 67% dels abusadors no tenien antecedents penals de cap mena i el 96% no tenen antecedents relacionats amb violència sexual.


Un 86,5% de les víctimes són nenes i adolescents

Quant al perfil d'infants que rep l'abús, es reflecteix que majoritàriament són nenes i adolescents, que representen un 86,5%.

L'edat en què es concentren més casos són els 15 i els 16 anys, amb el 34% del total.


Els processos triguen més a resoldre's

A més, ha augmentat exponencialment el temps de durada dels processos. Durant el període analitzat anterior, entre el 2020 i el 2021, el 67,3% dels processos s'havien resolt dos anys després. Tot i això, ara només el 26,2% ho ha fet en dos o tres anys. El 24% va trigar entre tres i quatre anys i el 20% entre quatre i cinc anys.

El 82,5% de les sentències analitzades a Catalunya van acabar amb condemna. En el 30% dels casos van ser les mares qui van denunciar, i en el 20% van ser les víctimes. De totes les sentències analitzades a l'Estat, 56 van acabar en absolució, 38 de les quals per falta de proves.

Tan sols un 21% de testimonis gravats

Les dades també indiquen que encara hi ha víctimes que han de declarar més d'una vegada: ho arriben a fer abans del judici fins a tres cops a policia, Fiscalia i jutjat.

Només en el 21,4% dels casos consta que s'ha utilitzat la prova preconstituïda, és a dir, l'enregistrament del testimoniatge perquè no hagin de repetir aquesta declaració en ocasions reiterades, tot i que en el 74% dels casos no consta informació.

El 20% de les declaracions tenen lloc davant del jutge, però en el 50% de les sentències no consta aquesta informació. En el 43% dels casos es van fer servir, a banda de la declaració de la víctima, altres proves com pericials, testificals i documentals.

En el 21,4% dels judicis, la declaració de la víctima era l'única prova i en el 70% dels casos es va considerar suficient.


"Només són la punta de l'iceberg"

Segons les últimes dades del Ministeri de l'Interior, el 2021 es van presentar 8.317 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima nens, nenes i adolescents.

La directora d'Incidència Social i Política a Save the Children, Catalina Perazzo, assenyala que "aquestes dades només són la punta de l'iceberg, ja que s'estima que només el 15% dels casos d'abús sexual infantil arriben a denunciar-se":

"Encara hi ha la creença col·lectiva que aquests casos amb prou feines existeixen i que si un nen o nena fos víctima d'abús al nostre entorn ens n'adonaríem, però les dades evidencien que no és així".

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Assetjament sexual Menors Agressió sexual Seguretat Educació sexual
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut