Vuit dies atrapats pels enfrontaments a Etiòpia: 10 catalans continuen sense data de retorn
La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, admet que "ara com ara ni hi ha ni es pot donar cap data" per resoldre la situació
El grup de deu turistes catalans atrapats a Etiòpia des de fa vuit dies per un conflicte armat continuen esperant una solució per sortir de la zona. No hi ha canvis, malgrat les gestions diplomàtiques que s'estan fent, i segueixen en compàs d'espera.
D'entrada, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, s'ha mostrat prudent sobre una solució en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" i ha confessat que "no poden generar falses expectatives":
"Hem de mirar com podem anar fent aquest acompanyament, amb una situació delicada i complexa com la que estem vivint. Hi porten vuit dies i ara com ara no hi ha cap data ni se'n pot donar cap."
Més d'una setmana atrapats en hotels
Les hostilitats entre les milícies Fano i l'exèrcit a Amhara, una regió situada al nord del país, van enxampar turistes de diferents nacionalitats, que s'han refugiat en establiments sense poder escapar amb seguretat de la zona.
Els avions no poden sortir perquè s'han tancat tots els aeroports de la regió i les carreteres estan controlades pels militars. També s'hi han restringit les comunicacions.
El govern federal etíop va declarar la setmana passada l'estat d'emergència en aquest territori i diversos països amb turistes atrapats pressionen les autoritats locals per establir un pla d'evacuació segur.
La guia dels catalans, Noèlia Bertran, ha reconegut en el mateix programa que l'angoixa entre els viatgers va a l'alça:
"Cada vegada hi ha més nervis. La veritat és que tinc molta sort i el grup està aguantant molt bé. Cadascú porta els nervis per dins i s'estan ajudant entre ells moltíssim. Estem bé, estem bé de salut, però esperant i desesperats."
L'exèrcit ha recuperat una zona
Mentrestant, l'exèrcit etíop ha aconseguit recuperar gran part de la ciutat de Gonder, la segona més important de la regió, segons fonts de la milícia.
Els rebels es van revoltar contra el govern federal per la pretensió d'integrar-los en les forces armades i ja fa una setmana que es disputen la zona d'Amhara.
Aquest indret és conegut per les seves esglésies excavades a la roca, catalogades com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO.
- ARXIVAT A:
- TurismeÀfricaMeritxell Serret