Vuit dones assassinades per violència masclista a Catalunya des del gener

No hi ha un patró comú entre els feminicidis, els perfils són molt diversos, i les expertes avisen que la violència masclista pot afectar qualsevol dona

Marta Planellas BassolsActualitzat

Només havien passat sis dies de gener quan es va fer públic el primer assassinat masclista de l'any. Agents de la Guàrdia Civil van trobar el cos enterrat de la Ruth en un terreny d'una finca de Pontons, a l'Alt Penedès. El crim s'hauria comès l'estiu anterior i la policia va sospitar de seguida de qui havia estat la parella de la Ruth, l'actor amateur Jorge Ferrandis, a qui van escorcollar el pis a la recerca de proves. El jutge el va enviar a la presó.

Aquesta va ser la primera víctima comptabilitzada a Catalunya aquest any. Fins avui ja són vuit les dones que han mort a mans de la seva parella o exparella. L'Institut Català de les Dones porta el dia a dia d'aquesta macabra estadística, però darrere de cada crim hi ha unes vides, uns familiars i un entorn que han patit aquesta violència masclista i, en moltes ocasions, uns fills que han sobreviscut i queden orfes.

"No va morir, va ser assassinada". La plaça del Mercadal de Balaguer, a la Noguera, es va omplir de pancartes amb lemes com aquest en el minut de silenci que es va fer per l'Eli. Tenia 38 anys i era mare de tres fills. Consta com la segona víctima del 2023. Va ser la seva parella qui va avisar els serveis d'emergència, però va negar tenir relació amb els fets. Els Mossos el van detenir dos dies després: l'autòpsia va confirmar que es tractava d'un homicidi.

No havia passat un mes que van matar la Sandra al districte de Sant Martí de Barcelona. És el primer cop que s'investiga com a feminicidi l'assassinat d'una dona trans i se la va recordar en un acte a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Els Mossos van localitzar-la a casa seva amb ferides greus, i poc després van detenir la seva parella, un home de 52 anys.

La psicòloga especialitzada en violències masclistes Alba Alfageme parla sense embuts de terrorisme masclista per definir el que passa a la nostra societat.

"Hem arribat a naturalitzar que a casa nostra les dones siguin assassinades. Però quan utilitzem el concepte terrorisme masclista parlem d'un problema estructural, que no són casos aïllats, que realment hi ha aquest atac directe, però que genera aquest terror contra les dones. És important posar aquest concepte sobre la taula perquè és una idea que remou consciències."

La quarta dona que va morir presumptament a mans de la seva parella va ser a Manresa a principis de maig, en un cas que va colpir el Bages. Els veïns, consternats, recordaven l'Arantxa, de 31 anys i veïna de Prats de Lluçanès, que estava embarassada de quatre mesos.

"N'estem tipes, no en volem ni una més assassinada per la violència masclista", va declarar la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en la concentració de rebuig que es va fer. Tot i que no havia arribat a denunciar la seva parella, l'Arantxa feia temps que patia maltractaments.

Manifestació feminista el 8 de març passat a Girona
Manifestació feminista el 8 de març passat a Girona (Europa Press / Glòria Sánchez)

No hi ha un perfil de dona víctima de feminicidi, els casos són molt diversos, i les expertes avisen que la violència masclista pot afectar qualsevol dona.

"Les violències masclistes afecten totes les dones, dones molt diverses; per desgràcia, els perfils són molt amplis, tenim molta diversitat", assegura Laia Rosich, la directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes. El que sí que recalca Rosich és la importància d'estar connectat amb la societat per poder demanar ajuda si una dona es troba en una situació de violència.

"És cert que hi ha factors importants: tenir xarxa, demanar ajuda... És a dir, que, si estàs més aïllada, segurament hi ha també més situacions de risc."

El mes de juny, el Baix Llobregat va sumar dos assassinats masclistes més en pocs dies. El primer va ser a Cornellà. La Lida va morir a mans, presumptament, de la seva parella, de qui rebia constants maltractaments. Tenia un fill de dos anys. Cornellà es va bolcar en un acte multitudinari per homenatjar-la.

Poc després, a l'Hospitalet, la Francy va morir a l'hospital. El seu marit l'hauria agredit mortalment i la policia el va detenir. Tenien un fill menor en comú que ha quedat a càrrec d'un familiar.

El segon semestre de l'any va començar amb una nova víctima, la Kirsty, una dona irlandesa de 37 anys que passava les vacances amb el seu presumpte assassí en un hotel de Salou. El que havien de ser uns dies de descans i turisme va acabar de la pitjor manera.

Aquest dijous, 27 de juliol, hi ha hagut la vuitena víctima, una dona de 27 anys assassinada a Girona. Unes hores més tard, els Mossos van detenir l'exparella. Tant ell com els altres sis homes estan tots en presó provisional.

On demanar ajuda

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha el telèfon 900 900 120, específic d'atenció i informació. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

També funciona el WhatsApp 601 001 122, per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut