
Festival Llum BCN 2025: horaris i 8 noms propis per descobrir-lo
Aquesta edició el festival s'ha marcat el repte de superar els 240.000 visitants de l'any passat i ha ampliat horaris: de 19.00 a 01.00, divendres i dissabte, i diumenge, fins a les 23.00
La llum torna a conquerir places, carrers i espais emblemàtics del barri del Poblenou de la mà del Llum BCN. El Disseny Hub Barcelona repeteix com a centre neuràlgic del festival, que s'escampa a banda i banda per les avingudes de Meridiana i Diagonal, i cap avall, fins al carrer Llull. Quan? Des d'aquest divendres 7 de febrer fins diumenge dia 9.
En total, hi ha repartides una trentena de propostes: 15 instal·lacions d'artistes nacionals i internacionals i 17 de les escoles de disseny i arquitectura que hi participen cada any.
Aquesta edició, el festival s'ha marcat el repte de superar els 240.000 visitants de l'any passat i ha ampliat horaris: de 19.00 a 01.00, divendres i dissabte, i diumenge, fins a les 23.00.
Des de l'organització, proposen fins a quatre itineraris marcats per no perdre'ns enmig de tantes propostes, però a continuació us fem una tria d'alguns noms propis que són els imprescindibles d'aquesta edició.
Joan Fontcuberta a la façana del DHub
Un dels objectius d'aquesta edició és transcendir els límits de l'arquitectura i l'art per incorporar disciplines com l'escenografia, la dansa, l'art visual i la fotografia.
Joan Fontcuberta utilitza la façana del DHUB com a llenç en blanc per projectar-hi paisatges virtuals generats a partir dels versicles del Gènesi, que representen des del sorgiment de la llum i la foscor fins als paisatges del Jardí de l'Edèn.
Una veu robòtica -la del mateix artista- recita els versicles en diversos idiomes, proporcionant una experiència immersiva que és el resultat d'investigar les possibilitats de la intel·ligència artificial en l'art.

Laura Clos, Closca, al pati del TNC
A l'escenògrafa Laura Clos, Closca, li han encarregat una de les instal·lacions més grans del festival: "Traffic jam zoom". És l'artífex de la mítica Moreneta gegant d'"Els jocs florals de Canprosa" o la triple escenografia d'"Els criminals", la temporada passada.
Ara el repte és ocupar els jardins laterals del TNC amb sis vehicles disposats de manera caòtica, una imatge que recorda les del País Valencià després de la dana.
Laura Clos ha volgut utilitzar un element tan quotidià a les ciutats com el cotxe per reflexionar sobre el frenètic estil de vida actual. Un projecte que ha estat un repte tecnològic, perquè ha calgut modificar cada vehicle perquè tingui la seva instal·lació independent de llum i so. I idear un sistema per controlar-les a distància.

Plateforme de la Jeune Création Franco-allemande, a la plaça Gutenberg
Una proposta completament interdisciplinària. "(De)construct" és una obra d'art d'acció que combina dansa, llum i so.
En aquesta col·laboració internacional entre Alemanya, Espanya i França, estudiants de diferents disciplines artístiques treballen junts per desenvolupar un llenguatge creatiu compartit. El projecte explora la resistència civil a través de tres moments històrics: Leipzig 1989, Barcelona 1936 i Lió 1939.

Isaki Lacuesta al Muhba Oliva Artés
El cineasta Isaki Lacuesta presenta una instal·lació inspirada en la poesia de la Premi Nobel Louise Glück, la música electrònica d'Ylia i la veu de la cantant Alondra Bentley, que precisament aquest cap de setmana està nominada als Premis Goya en la categoria de millor cançó original per la pel·lícula "Segundo premio", dirigida per Lacuesta.
"Tènue llum retroactiva" és una experiència totalment immersiva que juga entre el reflex i la realitat a l'antiga fàbrica Oliva Artés, una de les seus del Museu d'Història de Barcelona (Muhba).

Col·lectiu Playmodes, al parc del Centre del Poblenou
El taller català d'artesania audiovisual Playmodes explora sempre la intersecció entre art, ciència, filosofia i tecnologia per crear un llenguatge únic de música visual.
Amb "Astres", al parc del Centre del Poblenou hi recreen estels i constel·lacions amb un sistema de projecció làser per connectar l'espectador amb el cosmos que la contaminació lumínica de les ciutats ha esborrat.

Cabosanroque i Studio Animal a la casa Simón
El 2022 el duet d'artistes Cabosanroque va debutar al festival amb un bosc contemplatiu on el temps geològic s'accelerava a passos de gegant. Ara han unit forces amb un altre equip de mirada original, Studio Animal, per tornar a reflexionar sobre l'espai urbà, el moviment i la quietud.
Una de les naus de la casa Simon es converteix en la seu de l'obra "Trànsit", que explora el concepte que li dona nom com a espai en constant transformació, jugant alhora amb la literalitat figurativa del trànsit mitjançant el semàfor com a element central que articula tota la proposta.

Rosa Tharrats al DHUB
La dissenyadora Rosa Tharrats -Premi Gaudí de vestuari per "Liberté", d'Albert Serra- sovint combina tèxtils, peces de roba, tapisseria, pintura i performance.
Ara, a "Fosfènica" transforma l'interior el DHUB en un paisatge oníric on la llum, el moviment i la matèria dialoguen.
Cada peça, amb una estructura de coure de la qual pengen teixits tractats amb sal, robes, cintes i làmines dicroiques, genera un joc calidoscòpic de reflexos que canvien amb la perspectiva.

Mouawad i Laurier, al Pati de L'Auditori
"Rising" és
Les protagonistes són cinc llums de vidre dissenyats en col·laboració amb artesans de Murano i desenvolupats amb tecnologia LED barcelonina. Mitjançant un sistema motoritzat, les peces es mouen verticalment i recreen els reflexos solars sobre el mar, mentre un sistema de so especialitzat completa l'experiència.
Paral·lelament, se celebrarà l'Off Llum BCN, un itinerari alternatiu organitzat per l'associació Poblenou Urban District, que presentarà una desena d'instal·lacions lumíniques de petit i mitjà format d'artistes emergents.
