Vull llogar un pis i la immobiliària em reclama els honoraris de gestió: com evitar-ho
La nova Llei d'Habitatge deixa clar que és el propietari, i no l'arrendatari, qui ha de fer-se càrrec de pagar aquestes despeses
El propietari és qui ha de fer-se càrrec de pagar els honoraris de l'agència immobiliària. La nova Llei d'Habitatge, aprovada el maig passat, modifica l'article 20 de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), en què es regula aquest aspecte i no deixa marge a interpretacions: "Les despeses de gestió immobiliària i els de formalització del contracte seran a càrrec de l'arrendador".
Abans, això depenia de qui fos el propietari, si era una persona física, aquests honoraris els pagava el nou inquilí, però si era una empresa, era ella la que se'n feia càrrec. Amb la nova llei d'habitatge sempre van a càrrec del propietari independentment de qui sigui.
Però, malgrat que la llei ho deixa clar, Facua-Consumidores en Acción assegura que això no sempre s'està complint i ha engegat una ofensiva contra, de moment, una trentena d'immobiliàries que mantindrien la pràctica de fer pagar a les persones que lloguen el pis.
Què hi podem fer si ens trobem amb aquesta il·legalitat? Hem de rebutjar pagar. Però, a vegades, les immobiliàries no ho posen fàcil i fan servir trampes i estratègies.
Què passa si la immobiliària insisteix o em diu que això no s'aplica a la meva comunitat autònoma?
Això és fals, la nova normativa aplica a tot l'estat; per tant, hem de saber que no hi ha cap obligació de pagar les immobiliàries per aquest concepte. És cert que elles fan una feina d'intermediació, de gestió i de formalització del contracte que s'ha de retribuir, però es l'arrendador qui ha de fer-se'n càrrec.
Em diuen que volen cobrar-me no pels càrrecs de gestió, sinó per un servei d'assessorament...
Com explica Jaime Palomera, investigador a l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), en un fil a Twitter, aquesta és només una de les fórmules que estan utilitzant les immobiliàries per assegurar-se que els inquilins els continuïn pagant la comissió com fins ara.
3. Sin embargo, es posible que te digan que la ley no aplica. O que usen trampas. La más habitual es cambiar el concepto de la factura y poner un servicio que no hemos contratado, como "servicio de asesoramiento" o "apoyo en la investigación de piso".
Jaime Palomera (@JaimePalomera) May 30, 2023
El Sindicat de Llogateres dona exemples a la seva web sobre com deixar clar que l'agència en cap cas ens ha ofert un servei d'assessorament o que no ens ha ajudat en la investigació del pis.
Així, per exemple, quan trobem l'anunci del pis que volem llogar podem fer una foto de la pantalla; una foto que enviarem a l'agència quan ens posem en contacte amb ells per interessar-nos per la finca. Serà una manera clara d'evidenciar que aquell habitatge l'hem trobat nosaltres i no ells.
Però em diuen que, si no pago, em trauran el pis, que hi ha més gent esperant per llogar-lo...
No s'ha de pagar, però, com explica Palomera, si t'amenacen de deixar-te sense el pis, el millor que pots fer és pagar --amb una transferència perquè en quedi constància-- i després reclamar.
5. Una vez te han cobrado los honorarios, puedes mandar un burofax a la agencia y la propiedad donde les exiges el retorno de los honorarios y les avisas que de no hacerlo, emprenderás acciones legales.
Jaime Palomera (@JaimePalomera) May 30, 2023
6. Si son piratas salvajes y se resisten a devolverte el dinero, hay que interponer una demanda de juicio verbal para la reclamación de cantidades. Cuando la cantidad es inferior a 2.000 se puede presentar la demanda fácilmente, sin abogado, ni procurador.
Jaime Palomera (@JaimePalomera) May 30, 2023
El Sindicat de Llogateres també insisteix en la importància que si finalment fem una transferència sigui especificant com a concepte "despeses de gestió immobiliària". Ens hem d'assegurar rebre una factura on consti la quantitat pagada i a qui va dirigida i on hi hagi l'IVA inclòs.
Facua-Consumidores en Acción denúncia una trentena d'immobiliàries
L'Associació de Consumidors ha detectat que, malgrat que la nova normativa va entrar en vigor el 26 de maig, un cop va ser publicada al BOE, almenys una trentena d'immobiliàries continuen cobrant als inquilins pels seus honoraris de gestió.
I per fer-ho, com també denuncia el Sindicat de Llogateres, s'inventen nous conceptes com ara "estudi de viabilitat i solvència", serveis que sovint l'inquilí no necessita ni ha demanat, denuncia Facua.
Les 33 agències denunciades per l'associació Facua es troben a Madrid, Barcelona, Sevilla, València i Palma, però la xifra podria créixer encara més durant les pròximes setmanes, perquè l'associació encara treballa en un rastreig més a fons del mercat immobiliari per detectar noves irregularitats.
Immobiliàries denunciades per Facua
Les immobiliàries denunciades a Barcelona són dues: Next Door BCN i Alting.
A Madrid és on se n'han detectat més. Són: Alquiler Seguro, Housingo, Dflat, MC Property, Spanish Home, Andrés Carro Propiedades, Servicheck, HMS Real State, Oh my place, NSH, Galota, Solfai, Engel&Volkers, Modus Home Realtors, Alfa Inmobiliaria y Hernán Inmobiliaria.
A Sevilla han estat, de moment, 12 les immobiliàries denunciades, Aruncy2, Adamas Home, Inmogest, Centro Histórico Real State, Aureo Home, Consul Inversiones y Patrimonio, Homelogic, Smart Inmobiliaria, Domus, Antena Inmobiliaria e Inversiones inmobiliarias.
A València són tres, Ecom, Ágora Inmobiliaria i Lion Capital Group.
Finalment, Dray&Partners, és la immobiliària de Palma on s'han detectat aquestes irregularitats.
- ARXIVAT A:
- Habitatge