Wallapop i Airbnb han de donar a Hisenda les dades dels venedors més actius abans de l'abril
- TEMA:
- Agència Tributària
Plataformes digitals com Wallapop, Vinted o Airbnb tindran un termini específic de dos mesos, des d'aquest dimarts 6 de febrer fins al 6 d'abril, per informar Hisenda sobre els venedors més actius del 2023. És a dir, els que van guanyar més de 2.000 euros o van realitzar més de trenta operacions.
Així ho recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que ja ha publicat els models de declaració que hauran de presentar aquestes empreses sobre els venedors.
D'aquesta manera, es tanca el desenvolupament de la directiva europea coneguda com DAC7, que pretén reforçar la col·laboració entre els països europeus en matèria de fiscalitat de l'economia digital.
I és que aquestes plataformes estan obligades a recopilar, verificar i comunicar informació a les autoritats fiscals sobre determinats venedors que utilitzen els seus serveis. Ho han de fer cada any i amb data límit de 31 de gener de l'any següent.
No obstant, la declaració per presentar la del 2023 tindrà un termini específic de dos mesos des que han entrat en vigor els models de declaració al BOE.
Qui afectarà?
Abans de la DAC7, els compradors havien d'anar alerta i, proactivament, declarar les compravendes en la seva declaració i tributar els ingressos corresponents. Ara, seran les empreses que ofereixen els serveis les que alertaran els usuaris i els demanaran la informació per declarar els ingressos.
Així, afectarà aquells venedors que, utilitzant serveis transaccionals en plataformes com Wallapop o Vinted, hagin venut 30 articles o més en un any, o hagin guanyat més de 2.000 euros en les seves vendes.
A més, la normativa s'aplica també a qualsevol forma d'arrendament, inclosos els lloguers. Si, per exemple, s'obté una reserva de 28 nits o més en una plataforma com Airbnb, també estaria subjecta als requisits de notificació.
De la mateixa manera, queden exclosos d'aquesta obligació tant els usuaris com les entitats estatals, les empreses cotitzades i els venedors ocasionals. És a dir, aquells que facin menys de 30 operacions a l'any o que no superin els 2.000 euros.
Quina informació compartirà la plataforma?
La informació que traslladaran aquestes empreses inclou des de la identificació del venedor fins a la contraprestació rebuda, les tarifes de l'operador o els comptes bancaris utilitzats.
I un cop l'administració tributària tingui aquesta informació, la compartirà amb els països de la Unió Europea on resideixin els venedors o on estiguin localitzats els immobles de lloguer.
A més, la norma preveu que la informació també pugui ser intercanviable amb jurisdiccions sòcies alienes a la UE, en el marc de l'"Acord multilateral" subscrit a l'OCDE.
- ARXIVAT A:
- Agència Tributària