Wallapop o Vinted compartiran informació dels usuaris amb Hisenda
Wallapop o Vinted compartiran informació dels usuaris amb Hisenda (Vinted)

Wallapop i Vinted informaran Hisenda sobre els usuaris més actius: consulta si t'afecta

Les plataformes digitals hauran de comunicar al fisc a partir d'aquest 1 de gener les operacions superiors als 2.000 euros o més de 30 compravendes entre els usuaris

Actualitzat

Les plataformes de compravenda d'articles de segona mà, com Wallapop, Vinted o Vestiaire Collective, però també les empreses de lloguer d'habitatges o vehicles com AirBnb o Getaround, compartiran informació sobre els usuaris amb les autoritats fiscals de la Unió Europea des d'aquest primer de gener del 2024.

Els hi obliga la directiva europea coneguda com a DAC7, sempre que hagin realitzat més de 30 operacions o hagin obtingut més de 2.000 euros amb les seves vendes.

Així, aquestes plataformes estaran obligades a recopilar, verificar i comunicar informació a les autoritats fiscals sobre determinats venedors que utilitzen els seus serveis.

Aquesta informació s'ha de recopilar i verificar cada any i ha de ser comunicada per les plataformes, a tot estirar, el 31 de gener de l'any següent.

Una nova transposició europea controla les compravendes de segona mà per internet
Una nova transposició europea controla les compravendes de segona mà per internet (Vinted)

Des de Wallapop ja aclareixen que, si el venedor compleix algun d'aquests casos, s'hi posaran en contacte per correu electrònic i a través del centre de notificacions perquè completi els camps amb la informació requerida.

Per la seva banda, Vinted ja avisa que la mateixa plataforma emplena automàticament cada informe DAC7 amb les dades que ja tenen emmagatzemades i que cada usuari ha de revisar per verificar-ne l'exactitud.

Alhora, l'empresa lituana avisa que tenen l'obligació legal de bloquejar el compte dels venedors afectats si no presenten l'informe DAC7 en el termini establert.
 

Inspeccions d'Hisenda amb altres països

Espanya va aprovar a finals del 2022 la transposició d'aquesta directiva, que ja és efectiva a partir del 2024 i que permetrà inspeccions d'Hisenda amb altres països i fiscalitzarà les plataformes.

Així, la primera declaració informativa de l'obligació de facilitar les dades recollides pels operadors de plataformes s'haurà de presentar a partir de l'1 de gener del 2024 respecte de la informació relativa a l'any anterior.

 

Obligacions per als operadors digitals

Els operadors hauran d'aplicar procediments de "diligència", amb especial atenció a la residència, per verificar i tractar la informació dels venedors que operen en les seves plataformes o que presten serveis a usuaris amb l'excepció de les administracions i les cotitzades.

Les plataformes hauran d'identificar els mateixos operadors i venedors, les activitats que desenvolupen, el pagament al venedor i la identificació dels comptes de cobrament, així com els tributs, comissions, tarifes o altres quantitats retingudes o cobrades.

Això s'aplicarà també a l'arrendament i cessió temporal de béns immobles i mitjans de transport, serveis personals i de venda de béns i es presentarà el mes de gener següent a la transacció.

Així mateix, també estaran exempts d'obligacions aquells operadors que provin que han comunicat la informació per via d'altres operadors i les plataformes que estan domiciliades en països que tinguin convenis d'intercanvi d'aquesta mena de dades amb la Unió Europea.

Oficina de l'Agència Tributària a Madrid
Oficina de l'Agència Tributària a Madrid (Europa Press/Carlos Luján)

Inspeccions conjuntes

En el cas de les inspeccions conjuntes, s'obre la porta a la realització de controls simultanis a una mateixa empresa en diversos països europeus alhora i a l'actuació d'agents espanyols en aquests països europeus i viceversa.

Quan aquestes inspeccions es facin a l'Estat espanyol, tots els agents s'hauran de comportar de manera concorde a la normativa espanyola.
 

Una llei europea per ordenar una pràctica habitual

Hisenda ja fa anys que té l'atenció posada sobre les transaccions i compravendes que es fan mitjançant aquestes plataformes. Cal apuntar que les transaccions que superen els 10.000 euros i els pagaments i cobraments des de 3.000 es vigilen amb lupa i els bancs han de notificar a Hisenda i al Banc d'Espanya aquests moviments.

Abans de la DAC7, els compradors havien d'anar alerta i, proactivament, declarar les compravendes en la seva declaració i tributar els ingressos corresponents. Ara, seran les empreses que ofereixen els serveis les que alertaran els usuaris i els demanaran la informació per declarar els ingressos.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaAgència Tributària
Anar al contingut