Wally Funk comptava amb més de 19.000 hores de vol a l'esquena (REUTERS/Elizabeth Culliford)

Wally Funk, la dona a qui la NASA va tancar les portes, volarà a l'espai amb Jeff Bezos

L'experimentada aviadora de 82 anys va ser rebutjada d'un programa aeroespacial de la NASA pel fet de ser dona. Bezos l'ha seleccionat com a convidada d'honor per reparar el greuge

RedaccióActualitzat

Ja es coneix la identitat del tripulant d'honor que acompanyarà el multimilionari Jeff Bezos en el seu primer viatge a l'espai, a bord del coet New Shepard. És Wally Funk, una pilot nord-americana de 82 anys, la primera instructora de vol de la història dels Estats Units.

Aquesta experimentada aviadora va ser rebutjada d'un programa aeroespacial de la NASA, als anys seixanta, pel fet de ser dona. "Per fi!", ha exclamat en saber que finalment es convertirà en astronauta.

La notícia l'ha donat el mateix Bezos en persona, en un gest per compensar el sexisme de l'agència aeroespacial. El moment l'ha publicat el magnat al seu compte d'Instagram, aquest dijous: "Ha arribat l'hora. Benvinguda a la tripulació, Wally. Estem encantats que volis amb nosaltres com a convidada d'honor."
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

 

Al vídeo, Bezos li descriu la trajectòria del viatge que faran i li pregunta què dirà quan aterri. "Diré: Amor, això ha estat el millor que m'ha passat mai!", respon l'aviadora, sorneguera.

A l'esquena, acumula prop de 19.600 hores de vol. Wally Funk també va ser la primera inspectora de l'agència d'aviació dels Estats Units, la Federal Aviation Administration.

Als anys seixanta, va formar part d'un programa privat anomenat "Mercury 13", un grup de 13 dones astronautes que van passar les mateixes proves que els homòlegs masculins del programa Mercury de la NASA, el primer que va enviar nord-americans a l'espai, entre el 1961 i el 1963,

Va ser la candidata més jove a aprovar el programa: "Em van dir que havia fet la feina més bé i més ràpidament que qualsevol dels homes", diu al vídeo. "Així que vaig contactar quatre vegades amb la NASA, perquè volia dir-los que volia ser astronauta. Però ningú em volia agafar. Fins ara, pensava que mai pujaria a l'espai."

Se li va negar la possibilitat de convertir-se en astronauta pel fet de ser dona. La primera dona de la història a viatjar a l'espai va ser la pilot soviètica Valentina Tereixkova el 1963, mentre que la primera nord-americana, Sally Ride, no ho va fer fins al 1983.

A part de complir el seu somni i donar una lliçó al sexisme, Wally Funk serà la persona més longeva que viatjarà a l'espai el pròxim 20 de juliol, al primer vol tripulat de la companyia Blue Origin. Fins ara, el rècord l'ostenta l'astronauta nord-americà John Glenn, que va volar el 1998 als 77 anys a bord del transbordador espacial Discovery.

Al primer vol turístic del coet New Shepard hi viatjaran Wally Funk, el fundador d'Amazon i magnat Jeff Bezos, el seu germà Mark i un quart passatger que va comprar el seient a la subhasta, per 28 milions de dòlars, la identitat del qual encara no s'ha revelat.

 

Un vol de deu minuts

El coet de Blue Origin s'enlairarà verticalment el 20 de juliol i la càpsula se separarà a uns 75 km d'alçada, i continuarà la seva trajectòria fins als 100 km d'altitud, on hi ha la línia Karman, una línia imaginària que marca segons la convenció internacional el començament de l'espai.

Els seus passatgers podran flotar en gravetat zero i observar la corbatura de la Terra, només durant uns deu minuts. A continuació, la càpsula començarà una caiguda lliure per tornar a la Terra i serà frenada per tres grans paracaigudes i coets retro abans d'aterrar al desert a l'oest de Texas.

Bezos s'ha embarcat en una cursa espacial rivalitzant amb altres multimilionaris, Elon Musk –propietari de Tesla i SpaceX— i Richard Branson –Virgin i Virgin Gallactic--, per convertir-se en els primers a viatjar a l'espai amb un coet tripulat de desenvolupament privat.

ARXIVAT A:
NASACiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut