Un civil respira a través d'una màscara d'oxigen després de l'atac aeri (Reuters)
Un civil respira a través d'una màscara d'oxigen després de l'atac aeri (Reuters)

Rússia diu que el règim sirià va bombardejar una fàbrica d'armes químiques secreta dels rebels

Els rebels ho neguen i asseguren que no tenen la capacitat de fer armes químiques. El Consell de Seguretat de l'ONU estudia avui possibles sancions al règim d'Al-Assad després de l'atac aeri d'aquest dimarts, que va causar una setantena de morts.

RedaccióActualitzat

Convocatòria urgent aquest dimecres del Consell de Seguretat de l'ONU arran de l'atac que s'hauria fet amb armes químiques contra la població siriana de Khan Shaykhun, a la província d'Idlib. La xifra de morts ja s'eleva a 72 -entre ells, 20 nens i 17 dones-, segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans.

Rússia ha responsabilitzat els rebels sirians de la intoxicació. El govern rus diu que el règim de Bashar al-Assad va bombardejar un magatzem secret on els rebels tenien armes químiques. Els opositors, però, ho neguen. Un comandant de l'Exèrcit Lliure d'Idlib assegura que cap de les seves posicions va ser bombardejada i i que cap facció opositora té prou capacitat per fer armes químiques.

La versió del Kremlin tampoc se la creuen diversos experts. Des de Turquia, el ministre de Sanitat, Recep Akdag, ha afirmat que pot demostrar que es van utilitzar substàncies químiques en el bombardeig: "Tenim proves que va ser un atac químic. Enviarem aquestes proves a l'Organització Mundial de la Salut. La humanitat no es pot quedar callada davant d'això."

L'ONU estudia possibles sancions al règim de Síria

De cara a la reunió del Consell de Seguretat, els Estats Units, França i la Gran Bretanya han consensuat un projecte de resolució que condemna l'atac, insta a aclarir els fets i preveu sancions per al règim sirià, si se'n demostra la responsabilitat. No se sap quina serà ara la reacció de Rússia i la Xina, aliats de Síria, que ja van vetar sancions imposades per l'ONU contra Damasc després dels atacs químics perpetrats el 2014 i el 2015.

El bombardeig d'aquest dimarts a Idlib va provocar desenes de morts, molts d'ells nens. Molts dels seus habitants de la població atacada van tenir problemes respiratoris i altres, símptomes a conseqüència d'un gas tòxic, suposadament llançat en aquests atacs aeris. Voluntaris dels Cascos Blancs, els socorristes que ajuden la població civil, han ruixat els ferits amb aigua per pal·liar els efectes del gas.

Els Estats Units i la Unió Europea culpen de l'atac, que tipifiquen de crim de guerra, el règim sirià. Donald Trump afirma que una acció d'aquesta mena "no pot ser ignorada pel món civilitzat". Segons el president nord-americà, Rússia i l'Iran, com a països que haurien de garantir l'alto el foc a Síria, són responsables morals dels fets.

El president francès, François Hollande, diu que Al-Assad "té la complicitat dels seus aliats per beneficiar-se d'una impunitat intolerable". "Els que donen suport a aquest règim poden mesurar novament l'amplitud de la seva responsabilitat política, estratègica i moral", subratlla Hollande.

Des de Londres, el titular britànic d'Exteriors, Boris Johnson, en culpa també el govern de Damasc: "Totes les proves que he vist suggereixen que va ser el règim d'Al-Assad qui ho va fer, amb total coneixement que estaven utilitzant armes il·legals en un atac bàrbar contra gent corrent". L'OTAN ha condemnat l'acció i ha instat el govern sirià a respectar la convenció contra les armes químiques.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut