WhatsApp presenta Communities, la nova funció per posar ordre en els grups
En les pròximes setmanes, WhatsApp desplegarà per a tots els seus usuaris una llista de novetats que donaran més poder als administradors i més possibilitats en els grups
Meta, l'empresa mare de Facebook, WhatsApp i Instagram, acaba de fer un pas més en la transició del seu servei estrella de missatgeria, WhatsApp, que a poc a poc s'està transformant en una nova plataforma social.
WhatsApp acaba de presentar Communities, "una evolució significativa" i "la propera generació de la missatgeria privada", segons assegurava Mark Zuckerberg en la darrera publicació que ha fet en el seu perfil de Facebook. "Amb el llançament d'avui, [...] permetrem que la gent no només es comuniqui amb amics i contactes propers, sinó també amb totes les diferents comunitats de la seva vida", afegia el conseller delegat de Meta.
Les comunitats són una nova manera de classificar i ordenar els grups. El canvi, que arribarà progressivament per a tots els usuaris de WhatsApp en les pròximes setmanes, obre les converses per xat a un cercle superior.
Amb Communities, neix un paraigua sota el qual s'inclouran diferents xats grupals que comparteixin àrea temàtica. La idea darrere d'aquesta nova funcionalitat és la de dotar de més estructura el mar de grups que atapeeixen els comptes de WhatsApp de la majoria d'usuaris.
El canvi podria semblar anecdòtic, però és significatiu, ja que s'introdueix el concepte social de les comunitats en el servei de missatgeria més popular del món (també de Catalunya) i d'aquesta manera s'abandona definitivament la concepció de la plataforma com un servei de comunicació exclusivament personal, de persona a persona.
Com funcionen les comunitats a WhatsApp?
Comunitats permet reunir grups diferents al voltant d'un pal de paller temàtic. Seguint l'exemple que ofereix la plataforma en el vídeo de presentació, posem que un usuari de WhatsApp viu en una comunitat de veïns relativament activa i forma part de diferents xats en grup on també hi són presents els seus veïns i veïnes.
El grup de col·laboració entre veïns, el grup on s'organitzen les reunions d'escala, el grup sobre les humitats del pàrquing, el de compartir les novetats i activitats del barri… La nova opció Comunitats els ajuntarà tots, permetent als administradors dels grups de veïns crear un supergrup de la comunitat.
En el cas dels grups de xat sobre temes escolars, de la mateixa manera, els administradors tindran la possibilitat de crear un supergrup, una comunitat, relacionada amb el centre educatiu, que uneixi els xats de grup de cada curs, els d'extraescolars, els d'excursions, el de festes d'aniversari, el dels voluntaris per organitzar la següent celebració...
Tot i que WhatsApp apunta que el disseny presentat no és definitiu, tot apunta que l'espai de comunitats estarà encapçalat per una foto gran de portada i una petita de perfil. Una icona a la part superior dreta donarà accés als ajustaments, on previsiblement es podrà configurar la relació d'un usuari amb cada comunitat i, per exemple, modular-ne les notificacions o ajustar-ne la privacitat.
A continuació, apareixerà el nom de la comunitat seguit de les miniatures d'alguns dels seus membres i el número de xats de grup que inclou, per acabar amb una descripció de l'objectiu de la comunitat i la llista de tots els subgrups que aglutini.
Els usuaris de WhatsApp podran decidir autònomament qui els pot afegir a una comunitat, de la mateixa manera que ara és possible decidir qui pot afegir-los a un xat de grup. A més, sortir d'un grup que pertanyi a una comunitat es farà de manera silenciosa: el grup no rebrà una notificació cada vegada que algun dels seus membres s'uneixi o abandoni el xat.
Missatges d'anunci i nous poders per als administradors
El paper dels administradors, doncs, serà clau per posar en marxa una comunitat a WhatsApp i, de fet, el seu rol ha guanyat pes en les altres novetats que ha avançat la plataforma. Els administradors de grup són els únics que podran enllaçar els xats de grup a una comunitat, o crear un nou grup des de zero per connectar-lo, a més de gestionar quins grups en formen part.
Tenir els grups relacionats sota un mateix supergrup també permetrà als administradors fer missatges d'anunci a tots els grups d'una comunitat al mateix temps, de forma transversal, per exemple, notificant-los una novetat o fent un recordatori que pugui interessar a tothom. Aquesta funcionalitat, anomenada announcements, fixarà els missatges escollits dins de la pestanya de comunitats, al capdamunt de la llista dels diferents xats de grup inclosos, i de moment tindrà la capacitat de notificar fins a milers d'usuaris simultàniament, en cas que els diferents grups membres sumessin xifres similars. També es podran ancorar a tall de recordatori.
Abans de Comunitats, més novetats a WhatsApp
Des de WhatsApp no s'ha anunciat una data exacta de l'arribada de comunitats a tots els usuaris, tot i que apunten que s'anirà desplegant progressivament "en les pròximes setmanes". Zuckerberg, de fet, parla d'un desplegament "lent". Sí que s'ha anunciat que, abans fins i tot que les comunitats estiguin disponibles per a tothom, arribaran altres novetats. Entre les noves funcionalitats a punt d'arribar a WhatsApp, el servei de missatgeria ha destacat les reaccions, una manera de respondre els missatges de forma menys invasiva per a la resta de membres del xat que ja s'havia filtrat abans i que és llargament esperada per a molts usuaris.
Una altra novetat serà la del nou límit a les trucades de veu, que podran acceptar fins a 32 usuaris al mateix temps en una sola trucada. El límit també s'ampliarà en el pes dels arxius: fins ara situat en els 100 MB, ara es podran compartir arxius de fins a 2 GB, tot i que això no afectarà el límit actual aplicat a fotos i vídeos, de 15 MB, acompanyats del sistema de compressió habitual que WhatsApp aplica als arxius multimèdia.
Per últim, WhatsApp també ha anunciat un nou poder per als administradors: l'"Admin Delete", és a dir, la nova capacitat dels administradors d'esborrar qualsevol missatge que considerin problemàtic i que hagin compartit altres usuaris. D'aquesta manera, els administradors també podran moderar les converses i decidir què llegeixen -i què no- els membres d'un xat de grup.
Seguretat, privacitat i dards a Telegram
Tant WhatsApp, en el seu missatge de presentació oficial, com Mark Zuckerberg, en la publicació del seu perfil personal de Facebook, han insistit en l'apartat de seguretat i privacitat del seu servei. Segons apunten, comunitats inclourà els mateixos elements de xifratge d'extrem a extrem que tenen tots els xats del servei en l'actualitat, clarament avançant-se a les justificades recances que poden tenir els usuaris a provar cap nova funcionalitat provinent de Meta.
"Les comunitats són inherentment privades, i per això continuarem protegint els missatges amb xifratge d'extrem a extrem. [...] Els grups molt units (escoles, membres d'una congregació religiosa, fins i tot empreses) volen i necessiten poder mantenir converses segures i privades sense que WhatsApp en controli cada paraula."
El moviment de Meta amb les comunitats de WhatsApp busca noves capes de socialització dins dels seus serveis i, tal com ha anunciat Mark Zuckerberg, no es limitaran al seu servei de missatgeria: "També crearem funcions de missatgeria comunitària per a Messenger, Facebook i Instagram."
En tot cas, també es podria considerar la novetat de WhatsApp com una actualització defensiva respecte a Telegram, la competència més gran de Meta en el món occidental de la missatgeria i, en molts aspectes, molt més avançat que WhatsApp. De fet, en el missatge oficial de presentació l'empresa de Meta no s'ha pogut estar d'enviar-li un dard al servei de Pàvel Dúrov: "Mentre altres aplicacions creen xats per a centenars de milers de persones, estem optant per centrar-nos a donar suport als grups que formen part de la nostra vida diària."
WhatsApp vol ser l'eina de comunicació que utilitzem amb les nostres persones més properes, els grups íntims d'amics i familiars i, ara també, les nostres comunitats més pròximes: veïns, companys de feina i escola.
- ARXIVAT A:
- TecnologiaWhatsAppMitjans de comunicació