Wifi i elèctrodes al cervell permeten tractar a distància el Parkinson o les tremolors
L'Hospital Germans Trias i Pujol a Can Ruti és referent en la tècnica d'electroestimulació: va ser el primer centre a Espanya a aplicar-la i ara ja tracta així més de mig centenar de pacients
El Pere és a Agullana, a l'Alt Empordà. Fa dies que nota com un braç li tremola massa, a causa del tremolor essencial amb el qual conviu des de petit.
A les 12 ha quedat per fer una videotrucada amb el neuròleg, el Dr. Álvarez, que l'atén des de l'Hospital Germans Trias i Pujol a Can Ruti, a Badalona.
El pacient li explica com se sent. El neuròleg li fa algunes preguntes, li demana que faci alguns moviments i comença a ajustar els paràmetres: modifica la intensitat i freqüència dels corrents elèctrics d'uns elèctrodes, prèviament implantats, que li estimulen el cervell.
El tracta des de més de 150 quilòmetres de distància, igual que si fos a la consulta.
Immediatament el tremolor desapareix. No sempre és tan ràpid, depèn de la patologia, però és un exemple de com funciona l'electroestimulació a distància.
Sense cura, però sota control
Ni el Parkinson, ni la tremolor essencial, ni la distonia -menys freqüent, però que també tracten amb aquesta tècnica- tenen encara cura, però sí que es pot controlar la simptomatologia.
La primera opció és sempre amb medicació, però amb el temps perden efectivitat, toquen sostre, i el dia a dia es complica. L'electroestimulació és llavors una eina molt útil per a uns pacients concrets.
Uns elèctrodes al cervell
El Pere Costujà té 46 anys, des de petit que recorda conviure amb el tremolor essencial. Els símptomes amb el pas dels anys van anar empitjorant, fins al punt que va haver de deixar de treballar:
"Ja no podia. Omplir albarans, o el simple fet de donar el canvi que et paren la mà. A mi la mà m'anava així (i mou la mà bruscament amunt i avall). No podia. No podia."
Si l'estat físic del pacient -cal estar prou fort per passar per la cirurgia- i l'edat -no es recomana a persones de més de 70 anys- ho permeten, es recomana una cirurgia: implantar uns elèctrodes a uns punts molt determinats del cervell, que estimulen la zona.
A quiròfan el pacient està sedat, però no adormit. Col·loquen els elèctrodes als punts exactes que han planificat prèviament. Però per acabar-se'n d'assegurar mesuren l'activitat neuronal de la zona on el volen implantar "movent de mig mil·límetre en mig mil·límetre per trobar el radi d'acció més efectiu", explica Jorge Muñoz Aguiar, coordinador de Neurocirurgia Funcional de l'Hospital Germans Trias i Pujol.
Ara sí, ja col·loquen el definitiu. Primer una banda del cervell i, després, l'altra.
Des del 2022 a Can Ruti ha tractat amb aquesta tècnica més de 60 pacients, alguns en països llunyans. Muñoz explica com funciona aquest sistema:
"Crees un camp elèctric que modula aquesta activitat -la que està funcionant malament- i fa que aquest circuit implicat en la mobilitat funcioni millor."
La tècnica de l'electroestimulació és coneguda i, de fet, cada vegada s'utilitza més per tractar diferents patologies.
De fet, a Can Ruti en fan des de fa més de 15 anys, però per fer els ajustaments calia estar presencialment a la consulta. I això era una complicació afegida als més d'un terç de pacients que són de fora de l'àrea de referència de l'hospital.
Ajustar els paràmetres pot portar mesos, assegura Ramiro Álvarez, neuròleg cap de la Unitat de Malalties Degeneratives de l'Hospital Germans Trias i Pujol:
"Fas un canvi i creus que anirà bé i resulta que no va bé. Això passa moltes vegades. Els símptomes poden ser de manera immediata o aparèixer dies després. I això què obliga? Que si la cosa no va bé, torna cap aquí."
Es pot tractar des de qualsevol lloc del món
L'Hospital Germans Trias s'ha consolidat com a centre referent a Espanya i Europa, en fer-ho remotament. El Pere ho ha fet des d'Agullana, però es pot fer des de qualsevol lloc del món on hi hagi connexió a internet. "Això ens ajuda a tenir millors resultats amb la teràpia i a estar més segurs que el pacient està bé", recorda Álvarez. Tenen un dispositiu només per fer aquestes connexions i està triplement encriptat per garantir la confidencialitat i seguretat.
El Pere continua necessitant prendre 21 pastilles diàries per controlar els tremolors. Té l'esperança que algun dia les podrà reduir, però ara té els símptomes sota control, i quan cal, té la seguretat que li poden ajustar els elèctrodes sigui on sigui.
No curen, però milloren la qualitat de vida.
- ARXIVAT A:
- Salut