World Press Photo 2024: les millors fotos d'una mostra que compleix 20 anys a Barcelona

El CCCB ofereix una panoràmica fotogràfica dels conflictes del moment i els estralls de la crisi mediambiental
Redacció Actualitzat
TEMA:
Fotografia

Cada tardor, el CCCB obre una finestra al món amb l'exposició dels projectes guanyadors del World Press Photo, el concurs de fotoperiodisme més prestigiós de l'any.

Enguany, la mostra celebra el 20è aniversari. I un any més, el recorregut fotogràfic regira consciències i estómacs, per la duresa o la càrrega emocional de les fotografies de fotògrafs d'arreu.

Són treballs que han fet al llarg de l'any passat i que ens acosten als conflictes del moment i a problemàtiques globals.

Aquest 2024 la guerra a Gaza centra inevitablement la mirada. La Fotografia de l'Any, del fotògraf palestí Mohammed Salem, mostra l'impacte en els civils a la Franja, amb la imatge commovedora d'una dona que abraça el cos de la seva neboda morta.

La Fotografia de l'Any mostra una dona palestina abraçant el cos de la seva neboda (Mohammed Salem/Reuters)

De crisis mediambientals a desigualtats socials

La fotografia documental ens dona l'oportunitat de comprendre millor el món. I en aquesta edició, les principals temàtiques són la crisi mediambiental, com els incendis a Austràlia o el Canadà, la sequera a l'Amazònia o el terratrèmol a Turquia i Síria.

Un avi amb el seu net, al lloc on hi havia la línia de costa quan era un nen (Eddie Jim/The Age/Sydney Morning Herald)
Un pare sosté la mà de la seva filla, morta mentre dormia durant un terratrèmol al sud de Turquia (Adem Altan/AFP)
Pescadors remen per les aigües verdes del llac Maracaibo, a Veneçuela, que, a més de petroli està cobert per algues nocives que proliferen per culpa del vessament de fertilitzants (Adriana Loureiro/The New York Times)
Unes veïnes jugant sota un cel il·luminat per una de les flamarades de gas més grans del món a Veneçuela (Adriana Loureiro/The New York Times)

També s'aborden els conflictes bèl·lics internacionals a Gaza i Ucraïna; les crisis humanes a l'Afganistan i Etiòpia.

Una dona camina entre la runa de cases destruïdes a Gaza pels atacs aeris d'Israel (Mustafa Hassouna/Anadolu Images)
Una persona sosté una bandera ucraïnesa (Julia Kochetova)
Una dona afganesa descansa al desert, a prop d'un camp per a persones que han estat deportades recentment del Pakistan (Ebrahim Noroozi/Associated Press)

A més de posar la mirada al voltant de les qüestions de gènere i les cures de les malalties mentals, l'exposició inclou temes ja habituals i que segueixen d'actualitat com les migracions o la desigualtat social.

En Rubén i la Rosa, tots dos migrants, es van conèixer a Mèxic i es van enamorar de camí als Estats Units (Alejandro Cegarra/The New York Times/Bloomberg)
Un jove en un camp de futbol a Gafsa, una regió clau per a l'economia tunisiana per les seves mines de fosfat, però amb una taxa molt alta d'atur juvenil (Zied Ben Romdhane/Magnum PhotosPhotos/Arab Fund for Arts and Culture/AIM
LAB)
Nens amb màscares tradicionals en un cementiri maputxe. La comunitat local es va oposar amb èxit a la construcció d'una presa hidroelèctrica (Greenpeace Award/GEO/National Geographic Society

20 anys seguint papallones monarca

En la categoria de Reportatge Gràfic, el concurs ha distingit el treball del fotògraf Jaime Rojo (Madrid, 1981), que fa 20 anys que segueix les papallones monarca, una espècie amenaçada pel canvi climàtic i la destrucció del seu hàbitat. Rojo ha documentat l'esforç que fan per salvar-les comunitats del Canadà, els Estats Units i Mèxic.

Papallones sobrevolen els boscos protegits d'oyamel a la Reserva de la Biosfera de la Papallona Monarca (Jaime Rojo/National Geographic)
Una eruga de papallona monarca descansa durant la nit sota una fulla d'Asclepia (Jaime Rojo/National Geographic)
Feines de conservació per preservar la papallona monarca (Jaime Rojo/National Geographic)

La Fundació Photographic Social Vision impulsa aquesta exposició des del 2005 al CCCB, tot un esdeveniment per als amants de la fotografia i el millor fotoperiodisme.

 

ARXIVAT A:
Migracions Medi ambient Museus Crisi climàtica Fotografia Ucraïna Salut Mental Guerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut