Fotografia del projecte "Les ombres ja tenen nom", de Samuel Nacar, a Síria
Fotografia del projecte "Les ombres ja tenen nom", de Samuel Nacar, a Síria (World Press Photo)

World Press Photo 2025: el barceloní Samuel Nacar i Luis Tato, entre els guanyadors regionals

L'exposició World Press Photo revelarà les millors fotografies el 17 d'abril i a principis de novembre es podran veure a Barcelona

RedaccióActualitzat

El concurs internacional de fotoperiodisme, el World Press Photo, ha anunciat aquest dijous els 42 guanyadors de les sis regions del món en les tres categories actuals: fotografies individuals, reportatges gràfics i projectes de llarga durada.

El pròxim 17 d'abril se sabrà quines d'aquestes fotografies han estat seleccionades com a millors del món.

Enguany s'ha distingit el fotògraf barceloní Samuel Nacar en la categoria de Reportatge Gràfic de la regió d'Àsia Occidental, Central i del Sud, amb "Les ombres ja tenen nom", publicat a la Revista 5W.

El projecte se centra en supervivents de les presons de Síria que relaten les tortures que van viure durant el règim de l'expresident Bashar al-Assad. Per l'autor, aquest reportatge és "el tancament de deu anys de cobertura sobre rutes migratòries, sobretot de l'èxode sirià". 

"Explicar què ha fet el règim i per què la gent fugia de Síria és fonamental per entendre els processos migratoris que tenim a Europa. No podem estar defensant l'Europa de la democràcia, les llibertats i els drets, i tenir unes fronteres brutals i gent morint a les nostres costes."

Mohamed Khaled Krayem, lliure després de set anys de presó per possessió de marihuana. (World Press Photo)
Arxius personals amuntegats al famós centre d'interrogatori i detenció de la "Sucursal de Palestina". (World Press Photo)
Persones amuntegades al voltant d'un home traslladat de la presó de Sednaya a l'hospital (World Press Photo)

Les protestes als carrers de Kenya

Entre els guanyadors d'aquest any també hi ha Luis Tato, nascut a Ciudad Real i que va viure durant un temps a Barcelona abans d'establir-se a Kenya. Ha presentat el projecte  "Revolta juvenil a Kenya" per a l'agència France-Presse en la categoria de Reportatge Gràfic de la regió d'Àfrica.

És un recull d'imatges de les protestes a Kenya desencadenades per la pujada d'impostos i motivades per les dificultats econòmiques, la corrupció, la brutalitat policial i la desconfiança en la classe política.

Manifestants en una barricada improvisada a Kenya durant una manifestació contra el govern (World Press Photo)
Els agents de policia i el personal de seguretat de Kenya protegeixen el Parlament (World Press Photo)
Dos manifestants que ajuden ferits són colpejats amb gas lacrimogen a l'exterior del Parlament (World Press Photo)
Un manifestant aixeca el puny mentre els agents utilitzen un canó d'aigua per dispersar la concentració (World Press Photo)

Competir entre gairebé 60.000 fotografies

Al concurs World Press Photo 2025 hi han participat 3.778 fotògrafs de 141 països, que han presentat 59.320 fotografies. Els 42 guanyadors regionals procedeixen de 30 països diferents i 20 són locals, de la regió on van captar els seus relats.

Els treballs guanyadors d'aquesta edició s'han centrat en alguns dels problemes més urgents als quals s'enfronta el món avui en políticaqüestions de gèneremigracióconflictes i crisi climàtica. Per exemple, les protestes a Kenya o El Salvador, les devastadores guerres al Líban i Palestina, les múltiples cares de la crisi climàtica al Perú, el Brasil o les Filipines, o la persecució de la comunitat LGBTQI+ a Nigèria.

Al novembre arriba a Barcelona

Les fotografies arribaran a Barcelona a finals d'any. Com ja és habitual, el Centre de Cultura Contemporània, el CCCB, acollirà l'exposició, que es podrà visitar del 7 de novembre al 14 de desembre.

És el 21è any consecutiu que la Fundació Photographic Social Vision organitza la mostra, i oferirà visites guiades per a escoles i per al públic en general que permetran conèixer a fons les històries que expliquen les fotografies.

Aquestes són algunes de les fotografies premiades en aquesta primera fase, que aspiraran a guanyar els premis mundials que es coneixeran el 17 d'abril:

Anhelina (6) està traumatitzada i pateix atacs de pànic després d'haver de fugir del seu poble (World Press Photo)
Un Boeing 727-200 encallat envoltat per les aigües a l'aeroport internacional Salgado Filho, a Brasil. (World Press Photo)
Zayid va ser violada en un camp de refugiats a Amhara i va ser ferida per una bala mentre fugia. (World Press Photo)
El culturista Tamale Safalu s'entrena davant de casa seva a Uganda (World Press Photo)
L'Aliona (esquerra) s'asseu amb la seva germana petita Sanya, mare de dos fills (World Press Photo)
El brasiler Gabriel Medina surt triomfal d'una gran onada durant els Jocs Olímpics del 2024 (World Press Photo)
Una manifestant es renta els ulls després que la policia hagi desplegat gasos lacrimògens a Geòrgia (World Press Photo)
A l'Iran, Mohammad diu adeu a la seva mare abans d'emprendre un viatge a Europa per buscar millors oportunitats (World Press Photo)
A Veneçuela, més de 250.000 migrants van travessar la Bretxa del Darién el 2022 (World Press Photo)
La gent observa com el fum i les flames s'eleven sobre un edifici després dels atacs israelians a Deir al-Balah (World Press Photo)
ARXIVAT A:
Fotografia
Anar al contingut