Els orbs, les esferes de l'empresa Worldcoin que escanegen els iris a canvi de l'equivalent a 40 dòlars en criptomonedes (3Cat)

Worldcoin haurà d'esborrar totes les dades dels iris que ha recopilat a la Unió Europea

L'empresa necessitarà el "consentiment explícit" per escanejar els iris de les persones i haurà de garantir el dret il·limitat a esborrar les dades dels que s'hi prestin

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'autoritat de protecció de dades de Baviera, a Alemanya, obliga l'empresa Worldcoin, dedicada a escanejar els iris de les persones a canvi de criptomonedes, a eliminar totes les dades personals que ha emmagatzemat fins ara.

Ho ha establert amb una resolució feta pública aquest dijous, que és vàlida a tots els països de la UE, perquè la seu europea de l'empresa és a Erlangen, localitat situada en aquesta regió alemanya.

En un comunicat, Michael Will, president d'aquesta autoritat bàvara, la BayLDA, ha afegit que Worldcoin també haurà d'esborrar les dades que escanegi en el futur si les persones l'hi reclamen:

"Amb la decisió d'avui assegurem el compliment d'estàndards bàsics europeus en favor dels afectats per un cas tecnològicament exigent i jurídicament complex."


Satisfacció de l'agència espanyola

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades, l'AEPD, ha celebrat la decisió: també en un comunicat, ha explicat que des del març col·laborava amb la BayLDA en la investigació d'aquest cas.

En el comunicat precisa que, en el futur, a més de garantir el dret il·limitat de les persones a esborrar-se les dades, l'empresa també haurà d'aconseguir el "consentiment explícit" per aconseguir-les:

"És una resolució que declara la infracció per part de l'empresa responsable del projecte Worldcoin de diversos articles del reglament de protecció de dades, i l'insta a implantar les mesures correctives oportunes".

L'AEPD va ordenar al març a Worldcoin aturar les seves activitats a Espanya, mesura que l'empresa va recórrer a l'Audiència Nacional, que no li va fer cas i va validar la suspensió dels escanejats d'iris.

Scanner de retina de WorldCoin
Scanner de l'iris de WorldCoin (Flickr)

L'empresa vol "buscar claredat judicial"

Tools for Humanity (Eines per a la Humanitat), empresa de la qual penja Worldcoin, ha dit que també apel·larà a la decisió de l'agència bavaresa per "buscar claredat judicial" sobre el seu cas.

Ho ha dit el responsable legal i de privacitat de Worlcoin a Espanya, Damien Kiera, en un comunicat en el qual ha defensat la legalitat de la seva tecnologia, afirmant que converteix en anònimes totes les dades.

Worldcoin va començar les seves activitats l'estiu del 2023 a diversos països oferint l'equivalent a 40 dòlars de la seva criptomoneda, el World, a canvi d'escanejar l'iris amb uns aparells anomenats orbs.

Un altre projecte de Sam Altman

És una empresa presidida per Sam Altman, màxim responsable d'OpenAI, creadora de ChatGPT i altres eines d'intel·ligència artificial que han revolucionat aquest àmbit els últims anys.

Un dels llocs on escanejaven iris a la gent que voluntàriament es prestava va ser Barcelona, primer l'agost del 2023 en centres comercials, on van formar-se considerables cues, i el febrer hi van tornar, però a molts llocs aquesta activitat va despertar sospites.

Cues per deixar-se escanejar l'iris al febrer en un centre comercial de Barcelona

Per això molts d'aquests països van engegar investigacions per esbrinar si el que deia l'empresa, que no desava informació privada dels escanejats, només dades anonimitzades, era cert o no.

Convertida ara en World, l'empresa continua actuant en diversos països i a la seva web afirma que ja ha escanejat l'iris a més de nou milions de persones i que vint milions fan servir la seva aplicació.


Té centenars de milions de dòlars de finançament

Es presenta com un projecte per oferir una identitat digital molt segura a les persones, cosa que diuen que evitarà la proliferació de bots i intel·ligències artificials a internet fent-se passar per persones reals.

La raó és que l'iris és la dada biomètrica més precisa i exclusiva que tenim els humans, molt més que les empremtes digitals, i afirmen que el que volen fer és crear un sistema que beneficiï la humanitat.

Però el cas és que és una empresa amb ànim de lucre creada el 2019 i que compta amb centenars de milions de dòlars de finançament procedents de fons de capital risc que esperen recuperar la inversió.

De moment intenten implantar-se a molts països d'arreu del món, però curiosament on no poden fer-ho és al seu país d'origen, els Estats Units, perquè allà la legislació no permet fer el que fan.

 

 

ARXIVAT A:
Protecció de dadesCriptomonedes
Anar al contingut