Imatge de la pàgina de descàrrega de la plataforma Telegram en un telèfon mòbil (Europa Press/Taidgh Barron)

Xats de violadors a Telegram: 70.000 homes expliquen com drogar i agredir dones

La ràdio pública alemanya destapa desenes de grups amb consells per a agressors, on comprar narcòtics i fotos i vídeos de víctimes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

Una investigació de la ràdio pública alemanya ha destapat una xarxa criminal de grups de Telegram en què més de 70.000 homes de tot el món compartien informació sobre com sedar i agredir sexualment dones, a més de compartir les imatges de les violacions.

Coincidint amb la sentència de 20 anys de presó contra Dominique Pelicot per haver drogat i violat la seva dona, Gisèle Pelicot, durant deu anys, i per haver-la ofert a més d'una cinquantena d'homes perquè també l'agredissin sexualment, les reporteres Isabel Beer i Isabel Ströh han tret a la llum desenes de xats de Telegram que ensenyaven com actuar de manera similar als seus participants.

Els xats denunciats, on les reporteres es van infiltrar durant un any, donaven detalls sobre com sedar una dona abans de violar-la, i compartien els enllaços de les botigues on es poden comprar narcòtics camuflats en productes de bellesa.

També inclouen relats dels seus participants sobre agressions sexuals a dones desconegudes, i alguns casos de víctimes del seu entorn com les parelles, mares, germanes i filles. Fins i tot hi ha fotografies i vídeos d'algunes de les violacions.

Tot plegat apareix reflectit al documental de 40 minuts titulat "La xarxa de violadors a Telegram" ("Das Vergewaltiger-Netzwerk auf Telegram") que l'equip STRG_F ha compartit al seu canal de YouTube i que també es pot trobar a les seves xarxes socials. Es tracta d'una investigació per a FUNK, una xarxa alemanya de continguts online que depèn de les emissores públiques ARD i ZDF.

Telegram diu que bloquejarà usuaris

Al final del documental, les reporteres fan pública la resposta de Telegram davant d'aquest escàndol, en què la plataforma assegura que prendrà mesures contra els usuaris que hagin format part d'aquesta xarxa d'agressors sexuals.

"Telegram té una política de tolerància zero sobre l'ús indegut de la plataforma. Tots els usuaris que siguin sorpresos [formant part d'aquests grups] seran bloquejats immediatament."

Tot i això, la investigació posa de manifest la impunitat amb què actuen els agressors sexuals a internet, i que les accions que les plataformes com Telegram han pres fins ara són insuficients. Un dels problemes principals és que quan un d'aquests grups és detectat i suprimit, de seguida se'n creen de nous per continuar compartint contingut d'aquest tipus.

L'estiu passat, la revista portuguesa NiT va destapar un altre canal de Telegram amb més de 70.000 usuaris que intercanviaven, sense permís, imatges íntimes de dones etiquetades per categories: "grassoneta", "més de 60", "parelles dels amics", "mare i filla", "trans" o "embarassades", entre altres. En alguns casos compartien enllaços directes a les xarxes socials d'aquestes dones, i fins i tot les seves dades personals. 
 

El fundador, detingut a França

Pàvel Dúrov, CEO de Telegram, va ser detingut a França a l'agost en el marc d'una investigació policial sobre possibles responsabilitats en diversos delictes relacionats amb la falta de moderació de Telegram i per no cooperar amb les autoritats.

La justícia francesa considera que la privacitat i la falta de moderació fan de Telegram una eina molt atractiva per a traficants de drogues, pederastes i terroristes.

Segons fonts pròximes a la investigació, l'ordre de detenció contra Dúrov s'hauria emès per diversos delictes relacionats amb el seu servei de missatgeria xifrada, que van des de les estafes, el narcotràfic, el ciberassetjament i el crim organitzat, fins al frau i l'apologia del terrorisme.

Quatre mesos després de la seva detenció, i amb la prohibició de sortir de França, Dúrov ha reivindicat aquest desembre la feina de moderació que el seu equip fa a Telegram perquè es mantingui com una plataforma segura. El seu fundador assegura que cada mes eliminen un milió de canals i de grups, a més de 10 milions d'usuaris que se salten les normes d'ús.
 

"No són monstres, sinó homes normals"

Per Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violència sexual i processos de victimització, els homes que participen en aquests grups no són "monstres", sinó persones "normals", socialitzades dins la cultura patriarcal:

"Un agressor sexual no és un monstre. Són homes "normals" que s'han socialitzat en aquesta cultura patriarcal on tenen integrat, d'alguna manera, que poden accedir al cos de les dones independentment del seu consentiment"

En aquest sentit, assenyala que les xarxes socials són "altaveus, amplificadors i precipitadors de les situacions de violència sexual". En declaracions al 324 ha explicat que aquests entorns virtuals "amplifiquen el problema de la cultura de la violació", ja que els agressors troben un reforç per part de molts altres homes que estan fent el mateix".
 

ARXIVAT A:
Violència masclista Xarxes socials Agressió sexual Alemanya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut