Dolors Montserrat ha centrat les crítiques de l'oposició (ACN/Albert Cadanet)

Xoc en un comitè de l'Eurocambra per la "manca d'imparcialitat" en l'informe sobre la immersió

Progressistes i conservadors han xocat per la "manca d'imparcialitat" en l'informe i en la presidència de la comissió de Peticions, en mans de la diputada del PP català Dolors Montserrat

Redacció/AgènciesActualitzat

El debat al comitè de Peticions del Parlament Europeu sobre l'informe de la missió sobre la immersió a l'escola catalana ha derivat en una encesa discussió entre els grups conservadors, que són els únics que han participat en la missió, i els progressistes, que la van boicotejar per denunciar-ne el biaix ideològic.

El fet que la visita la monopolitzessin membres de la dreta i l'extrema dreta de l'Eurocambra, i que la conclusió sigui que s'ha d'equiparar català i castellà a les escoles, ha generat les queixes del govern, Esquerra i Junts, que coincideixen a assenyalar que les conclusions estaven escrites molt abans que els eurodiputats viatgessin fins a Catalunya.

En el debat a la comissió de Peticions del Parlament Europeu, aquest dimecres, l'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha denunciat "l'espectacle mediàtic" i que el PP faci servir el comitè per a la seva "campanya política", mentre l'eurodiputat de Junts Toni Comín ha dit que el text no té "cap recorregut" i ha demanat a la presidenta del comitè, l'eurodiputada del PP català Dolors Montserrat, que "almenys intenti aparentar imparcialitat".

En declaracions a la premsa, l'eurodiputada del PSOE Cristina Maestre ha afirmat que el debat ha estat "un sainet més, forçat en aquest cas perquè no es parli de la ficada de pota de Feijóo" per les converses de PP i Junts. A més, la socialista ha avançat que instaran la presidenta del Parlament Europeu a cridar a l'ordre Dolors Montserrat.

Davant la pluja d'acusacions, Montserrat ha dit que no entén "el soroll" al voltant de l'informe i ha defensat que aquesta missió s'ha tractat igual que les altres:

"Avui no es vota res, només és un debat. No entenc tant de soroll sobre una cosa que s'ha fet així amb totes les missions dels últims quatre anys."

Responia així a la petició dels grups progressistes d'ajornar el debat per haver rebut l'informe amb menys de 24 hores d'antelació, i perquè només se'ls ha fet arribar en anglès, i no traduït a la resta de llengües.

Després de la sessió d'avui s'obre ara un període d'esmenes, i el text final, que no serà vinculant, es votarà d'aquí un mes, el 19 de març.

El text es votarà en comissió d'aquí un mes i no arribarà a debatre's al ple del Parlament Europeu (ACN/Albert Cadanet)

Els arguments dels eurodiputats

Un cop començat el debat, la cap de la missió que va visitar Catalunya, Yana Toom, ha demanat "protegir les famílies" que demanen ensenyament en castellà i ha denunciat que hi ha "assetjament", "exclusió social" i "discursos d'odi" en el sistema educatiu català.

L'eurodiputada liberal ha considerat que la immersió no està justificada pel fet de protegir el català i ha demanat "protegir la diversitat".

Així mateix, el popular Peter Jahr ha insistit en la qüestió que cal "reconciliació" entre les diferents posicions sobre la immersió i ha acusat les autoritats catalanes de "cedir" en la imposició del català. Amb tot, Jahr ha demanat començar el debat sobre una "base neutra".

L'única veu discordant ha estat l'eurodiputada de Cinc Estrelles Maria Angela Danzi, que ha dit que no està a favor de tot el que es diu a l'informe i ha criticat manca d'imparcialitat pel fet que els grups progressistes no hi hagin participat.

També ha lamentat que en el debat hi participin persones amb "interessos personals". "M'han ensenyat que en els temes en què hi ha interès personal hi ha obligatorietat d'abstenció", ha afirmat.

Pel que fa als eurodiputats de Cs i Vox que acompanyaven la missió, Maite Pagazaurtundúa ha reclamat un "sistema bilingüe i equilibrat en què prevalgui l'interès del menor i no una llengua", i Jorge Buxadé ha denunciat que la immersió és un "model d'apartheid".

Què diu l'informe?

L'esborrany de l'informe es va conèixer ahir, dimarts, i advoca per un tractament "equivalent" del català i el castellà a l'escola i que les autoritats garanteixin "que no es discrimina els nens".

El text, que també parla "d'intimidació" i "discurs d'odi" contra les famílies que han exigit el 25% de castellà als tribunals, reclama al govern espanyol que "monitoritzi de prop" si es respecta una distribució "equilibrada" de llengües, i proposa que "revisi" com actua la Inspecció Educativa a Catalunya.

També apunten que caldria fer "una anàlisi independent" sobre la qüestió i qualifica de preocupants i "inacceptables" la suposada "exclusió social o, en alguns casos, intimidació i bullying contra nens i pares" que han defensat l'ampliació d'hores de castellà.


La Generalitat ho veu un "circ esperpèntic"

Després de conèixer el detall de l'informe, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha denunciat el "circ" d'aquest dimecres al comitè de Peticions.

"És esperpèntic", ha dit Serret en una atenció als mitjans des d'Alacant. La consellera ha denunciat la "manipulació descarada" de PP i Vox de les "institucions europees" en la seva "creuada contra el català". Amb tot, Serret ha tornat a defensar "el model d'immersió lingüística".

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuCatalà Immersió lingüística
Anar al contingut