
"Xubec", "panxó" o "tià", paraules menorquines a les estovalles de bars i restaurants
La campanya vol potenciar l'ús de paraules genuïnes del català de Menorca per fomentar-ne l'ús i evitar que es perdin
Més de 60 bars i restaurants de Menorca s'han afegit a la campanya del Consell de Menorca per mantenir vives les paraules més menorquines. Les estovalles de paper que es posen en aquest establiment porten escrites aquestes paraules i seu significat per afavorir-ne el coneixement i l'ús. L'acció s'emmarca en el Pla de Dinamització Lingüística de l'illa.

Panxó, al·lota, boínder, tià... saps què volen dir? (IB3)
Damunt les estovalles trobes paraules com "xubec", "polit", "fosquet", les pots llegir mentre esperes per fer un "panxó" i pensar què volen dir o recordar quant temps fa que no les fas servir si ets menorquí.
Xubec, fer una becaina, o migdiada. Polit, bonic. Fosquet, vespre quan es fa fosc. Panxó, àpat, fartada. O d'altres com boínder, tribuna, galeria, balcó cobert i tancat. O borinar, barrinar, pensar intensament. O tià, cassola normalment de terra.
Els establiments han rebut bé la iniciativa i reconeixen que crida l'atenció dels clients i n'hi troben a faltar, com l'expressió tan illenca "idò".

Més de 60 establiments ja posen aquestes estovalles de paper (IB3)
"Paraules nostres"
El Consell Insular de Menorca, a través del seu Servei de Política Lingüística, ha editat unes estovalles de paper que ha batejat amb el nom de "Paraules nostres" i que distribueix gratuïtament durant aquest estiu entre els establiments de restauració ubicats als nuclis antics dels diferents municipis de Menorca.
Aquesta acció, que s'emmarca en el Pla de Dinamització Lingüística de Menorca (2018-2021), té per objectiu "implicar els diferents sectors de la societat menorquina, en aquest cas el sector de la restauració i dels consumidors, en el foment i la salvaguarda de la llengua catalana", i en aquest cas de les diversitats lingüístiques de l'illa.
Concretament, mitjançant la divulgació d'una "petita mostra del lèxic més nostrat", el Consell vol "contribuir a mantenir vives aquestes paraules en la parla habitual dels menorquins i les menorquines, a més de donar-les a conèixer als catalanoparlants d'altres varietats dialectals i també als parlants d'altres llengües".

La iniciativa ha aixecat l'interès dels clients tant illencs com de fora (IB3)
Són ja més de 60 establiments de l'illa que s'han sumat a aquesta iniciativa, però les estovalles estan a disposició de tots els bars i restaurants que les vulguin fer servir o que en vulguin sol·licitar més exemplars.
- ARXIVAT A:
- Català Illes Balears