Yoko Ono, Dilma Rousseff, Gerry Adams i Adolfo Pérez Esquivel, entre d'altres signants  (Wikimedia Commons)
Yoko Ono, Dilma Rousseff, Gerry Adams i Adolfo Pérez Esquivel, entre d'altres signants ((Wikimedia Commons))

Yoko Ono, Dilma Rousseff i 5 Nobels, en un manifest d'Òmnium per l'amnistia dels presos

Un manifest impulsat per Òmnium recull les adhesions de 50 personalitats internacionals, entre les quals fins a 5 premis Nobel, per l'amnistia i el dret a l'autodeterminació

RedaccióActualitzat

Cinquanta personalitats - entre les quals destaquen Dilma Rousseff, Gerry Adams, Yoko Ono, Ai Weiwei i fins a 5 premis Nobel - han signat un manifest impulsat per Òmnium Cultural. Lamenten la judicialització del conflicte polític català i fan una crida "al diàleg per la fi de la repressió", l'amnistia dels presos i represaliats del procés i l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya. El manifest el publiquen avui els diaris The Washington Post i The Guardian.

Els 50 signants lamenten la judicialització del conflicte polític català i conclouen que aquesta via, lluny de resoldre'l, l'agreuja: "ha comportat una repressió creixent i cap solució". Alhora, fan una crida al "diàleg sense condicions" de les parts "que permeti a la ciutadania de Catalunya decidir el seu futur polític" i exigeixen la fi de la repressió i l'amnistia per als represaliats.

Llibertat dels presos

El Manifest "Dialogue for Catalonia" també posa en relleu el posicionament de les Nacions Unides, a través del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries, que reclama la llibertat immediata dels presos independentistes i denuncia les vulneracions de drets fonamentals.

Al text impulsat per Òmnium Civil Rights Europe, la filial a Brussel·les de l'entitat, hi donen suport els cinc Nobel Shirin Ebadi, advocada iraniana; Adolfo Pérez Esquivel, pacifista argentí; Jody Williams, activista americana pels drets humans; Mairead Corrigan, activista per la Pau a Irlanda del Nord, i l'escriptora austríaca premi Nobel de Literatura, Elfriede Jelinek.

El signen també Relators Especials de Nacions Unides, com Ben Emmerson o Michel Forst; presos polítics d'arreu del món, com Osman Kavala, Joshua Wong i Can Dundar; activistes com Mirta Baravalle, fundadora de les Madres de la Plaza de Mayo; polítics internacionals com Ronald Kasrils, ministre de Sudàfrica i lluitador contra l'apartheid, Milan Kucan, expresident d'Eslovènia, Rémy Pagani, alcalde de Ginebra, José Bové, activista, sindicalista i eurodiputat.

També el subscriuen  personalitats del món de la cultura, com la cantant i activista Joan Baez, i escriptors com l'escocès Irvine Welsh i la bosniana Lana Bastasic, guanyadora del Premi de Literatura 2020 de la UE, i directors d'institucions internacionals referents en drets humans, com Clayborn Carson - director de l'Institut Martin Luther King, Jr.- i Ramin Jahanbegloo - filòsof iranià director del Centre Mahatma Gandhi per la Pau.

 

"Resolució democràtica"

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de presó, ha dit que el text posa de manifest "la greu anomalia d'un estat de la Unió Europea que, per tal de negar el dret a l'autodeterminació de Catalunya continua ignorant l'ONU i les principals organitzacions de drets humans del món".

Per això, un cop més, ha insistit que "l'amnistia és imprescindible per afrontar la resolució democràtica del conflicte polític que ens manté a la presó i a l'exili" .

Aquesta nova crida internacional arriba en plena campanya de les entitats i partits independentistes per la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, que es registrarà el pròxim 15 de març.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut